Florence, Toscane

Florence Florence is een van de belangrijkste kunststeden van Italië. Een wandeling door deze Renaissancestad voelt als een bezoek aan een openluchtmuseum. Al eeuwen geleden werd hier kunst verzameld, voornamelijk door de rijke familie Medici. Zij verfraaiden de stad aan de rivier de Arno met tal van paleizen, kerken en kunstwerken. Bezoek ook zeker het mooiste pronkstuk van Florence; de Duomo met zijn kenmerkende rode koepel. Wie niet genoeg kan krijgen van pracht en praal, heeft vanaf de top of de naastgelegen Klokkentoren een fantastisch uitzicht over de stad. De meest artistieke stad van Italië nodigt je van harte uit voor een ontdekkingstocht!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Duomo

De Duomo is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van Florence. De kathedraal, waarvan de volledige naam in het Italiaans ‘heilige maagd van de bloem’ betekent, is een van de mooiste gebouwen van Italië. Het is een van de grootste kathedralen van Europa, met ruimte voor maar liefst 20.000 mensen. De bouw werd in het jaar 1296 gestart. De opvallende roodbruine koepel is vanuit de hele stad te zien. De koepel is niet alleen van buiten mooi, maar ook van binnen prachtig. De binnenkant is namelijk versierd met een indrukwekkende schildering, die het Laatste Oordeel uitbeeldt. Wie het uitzicht vanaf de koepel wil zien, moet 463 treden beklimmen. De kathedraal ligt aan de Piazza del Duomo, het belangrijkste plein van Florence. Het bezoek aan de kathedraal zelf is gratis. Voor het museum, de crypte en het beklimmen van de koepel zijn toegangskaartjes nodig.

De kathedraal van Florence

Campanile

Deze klokkentoren staat direct naast de Duomo, de beroemde kathedraal van Florence. Ook deze toren kun je beklimmen. De Campanile is 85 meter hoog en heeft uitkijkpunten verdeeld over drie verdiepingen. De klim levert een mooi uitzicht op de stad en de naastgelegen Dom op.

De Campanile, Florence

Ponte Vecchio

Deze oude brug uit 1345 is een van de bekendste bezienswaardigheden van Florence. De brug heeft twee delen. Het ene deel werd speciaal voor de adel gebouwd, zodat zij de brug konden oversteken zonder zich te hoeven mengen met het gewone volk. Het andere deel zit vol met kleine winkeltjes, voornamelijk juweliers. Deze traditie gaat lang terug; al in de zestiende eeuw zaten er edelsmeden in de kleine hokjes op de brug.

Ponte Vecchio, Florence

Piazzale Michelangelo

Dit plein biedt volgens velen het mooiste uitzicht op Florence. Vanaf hier zie je de bekende kathedraal, de Ponte Vecchio, de rivier de Arno die de stad doorkruist en de vele roodbruine daken van Florence. Het plein werd in 1869 gebouwd, op een heuvel even buiten het centrum. Daardoor is het een flinke klim om er te komen, maar het uitzicht maakt de gedane moeite meer dan goed. De heuvel is tevens een geliefde plek voor het bekijken van de zonsondergang.

Toscane bezienswaardigheden Piazzale Michelangelo

Museum Uffizi

Dit is de oudste kunstgalerij ter wereld en het bekendste museum van Florence. Al in het jaar 1581 werd het voor het eerst gebruikt om kunst van de familie Medici tentoon te stellen. Vandaag de dag heeft het museum kunstwerken van wereldberoemde schilders als Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Caravaggio, Rafaël en Rubens. Behalve de tentoongestelde kunstwerken is ook het gebouw zelf mooi om te zien. Het is een U-vormig paleis, dat in 1560 werd gebouwd in opdracht van de familie Medici. Het paleis heeft rijkelijk gedecoreerde kamers en prachtig beschilderde plafonds.

Uffizi, Florence

Palazzo Vecchio

Dit museum stelt delen tentoon van de kunstcollectie van de familie de Medici. De kamers en zalen van het gebouw zijn indrukwekkend. Beklim ook de toren van het palazzo voor een mooi uitzicht over Florence. Voor het Palazzo Vecchio ligt het Piazza della Signoria, een mooi plein met terrasjes, paardenkoetsen, standbeelden en een fontein.

Palazzo Vecchio, Florence

Mercato Centrale

Wie wil proeven van de wereldberoemde Italiaanse keuken, kan in Florence naar de Mercato Centrale gaan. In deze markthal met twee verdiepingen vind je tal van winkeltjes en restaurants met Italiaanse lekkernijen. Van verse pasta en pizza tot kazen, vleeswaren en wijn; de markt is een smaakvolle mix van geuren en kleuren.

Bezienswaardigheden Florence markt

Palazzo Pitti

Dit is het grootste paleis van Florence. De bouw werd in de vijftiende eeuw gestart door de familie Pitti, rivalen van de familie Medici. Na het bankroet gaan van de familie Pitti, kocht de familie Medici het bouwwerk op. Zij maakten er hun hoofdresidentie van en maakten het paleis groter en luxueuzer. Binnen in het paleis zitten diverse kunstmusea. Ook kun je de vroegere vertrekken van de familie Medici bekijken. Deze hebben nog altijd een overdaad een luxe, van de kroonluchters en hemelbedden tot het dure marmer. Ze zijn een symbool van de grandeur van de rijkste familie uit de geschiedenis van Florence.

Bezienswaardigheden Florence Palazzo Pitti

Bobolituinen

De Bobolituinen horen bij het Palazzo Pitti en werden in 1550 aangelegd door de Medici familie. Het uitgestrekte park (45.000 vierkante meter) heeft een laan met cipressen, vijvers, een oranjerie en een koffiehuis. Een wandeling door het park voelt als een bezoek aan een openluchtmuseum. Tussen de planten, bomen en fonteinen staan namelijk veel standbeelden uit diverse perioden in de geschiedenis. Het is een fijn stukje groen, als afwisseling op de drukte in het stadscentrum van Florence.

Een fontein in de Bobolituinen

Omgeving

Fiesole

Dit dorpje ligt op tien kilometer buiten Florence. Het ligt in de heuvels buiten de stad en heeft daardoor goed uitzicht op het lager gelegen Florence. Fiesole is een typisch Italiaans dorpje en een bezoek is leuk voor wie even wil ontsnappen uit het drukke centrum van Florence. Je vindt er een Romeins amfitheater, mooie kerken en een klooster. Ook lopen er vanuit Fiesole diverse wandelroutes door de groene heuvels in de omgeving.

Bezienswaardigheden Florence Fiesole

Vervoer

Te voet

Florence is uitstekend te voet te verkennen. Het gebied tussen de kathedraal en de rivier de Arno is namelijk uitgeroepen tot voetgangersgebied. Alleen vergunninghouders mogen hier komen. Daardoor wandel je op je gemak over de vele pleintjes en door de straatjes vol cafés, ijssalons en winkeltjes.

Per vliegtuig

De luchthaven van Florence, Florence Amerigo Vespucci, ligt op slechts vijf kilometer van de stad.

Openbaar vervoer

Florence heeft een groot treinstation, het Santa Maria Novella. Dit treinstation ligt vlak bij de Duomo van Florence en heeft goede verbindingen met de rest van Italië. Ook zijn er goede busverbindingen. Voor de stadsbus kun je kaartjes kopen die negentig minuten geldig zijn. Vergeet niet om je kaartje af te stempelen in het stempelapparaat in de bus. Wie liever niet teveel wil lopen maar toch veel wil zien in korte tijd, kan tickets kopen voor de hop-on, hop-off bus.

Sport

De voetbalclub van Florence is ACF Fiorentina. Sinds de oprichting in het jaar 1926 wist de club twee keer kampioen van Italië te worden. ACF Fiorentina speelt in de Serie A, de hoogste voetbalcompetitie van Italië. Thuiswedstrijden in het Artemio Franchi stadion kunnen door bijna 50.000 toeschouwers worden bekeken.

Geschiedenis

Florence werd in 59 voor Christus gesticht door Julius Caesar. Het Romeinse kamp kreeg de naam Florentia, wat Latijn is voor ‘bloei’. Zowel tijdens de periode van de Romeinen als daarna, toen de stad werd veroverd door Karel de Grote, was Florence een belangrijke handelsstad. Dit kwam mede door de ligging in een vruchtbare groene vallei en aan de rivier de Arno. Rond het jaar 1000 werd Florence de hoofdstad van het hertogdom Toscane. De handelaren van Toscane wisten netwerken op te zetten met onder andere Engeland en Vlaanderen. Dit ging ten koste van nabijgelegen aartsrivaal Pisa.

Vanaf 1434 werd de Florentijnse Republiek geregeerd door de familie Medici. Deze invloedrijke bankiersfamilie had grote belangstelling voor kunst, architectuur en literatuur. Zij zorgden dat Florence nog belangrijker werd als handelsstad en droegen veel bij aan de verfraaiing van de stad. Hierdoor was de familie Medici geliefd bij de inwoners van Florence. De stad werd uiteindelijk zo belangrijk dat het zelfs zijn naam gaf aan de plaatselijke munt, de Gouden Florijn. De Medici’s kregen gaandeweg zoveel invloed dat ze maar liefst drie Pausen voortbrachten. Ook kregen ze door strategisch gesloten huwelijken twee familieleden als koninginnen op de troon van Frankrijk. Hun heerschappij over Florence zou uiteindelijk tot 1734 duren. Nog steeds kom je de naam Medici overal in Florence tegen. Veel aan het gerelateerde gebouwen zijn nog altijd in Florence te bewonderen, evenals de uitgebreide kunstcollectie van de familie.

Ballon!