De 10 mooiste bezienswaardigheden van Italië

bijgewerkt op zo 14 jan 2024 12:00

Struinen door eeuwenoude straatjes met een gelato in je hand of woeste bergtoppen bedwingen in de Dolomieten. Van wereldberoemde plekken als Cinque Terre tot wereldse steden als Rome en Florence. En waar je ook bent, de geur van verse, knapperige pizza komt je aan het eind van de dag tegemoet. We hoeven je waarschijnlijk niet meer te overtuigen om naar dit fantastische vakantieland af te reizen, maar voor de zekerheid: dit zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden in Italië.

De mooiste vakanties in Italië vind je op onze pagina met voorbeeldroutes in Italië. Kies jouw droomroute of pas één van de routes makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.

1: De diepblauwe meren van Italië

Spetter, spieter, spater… Voor het ultieme vakantiegevoel in Italië, verblijf je een tijdje aan een van de beroemde meren. Met stip op een staat natuurlijk het beroemde Gardameer. Tegen de oevers van dit gigantische meer liggen verschillende authentieke plaatsjes, maar komen ook de beboste rotsen omhoog uit het water. Een mooie uitvalsbasis voor een verblijf aan het Gardameer is het plaatsje Riva Del Garda, dat door de gunstige ligging ook populair is onder mountainbikers en wandelaars. Een andere hotspot is natuurlijk het schitterende Comomeer. Wil je meer weten over leuke overnachtingsplekken rondom deze meren? Lees dan onze blog over De leukste plaatsjes voor je vakantie aan een Italiaans meer.

Gardameer in Italië

2: De kleurrijke huizen van Cinque Terre

Rijen en rijen van gekleurde huisjes, op elkaar gestapeld boven een sprookjesachtige kust: waarschijnlijk ken je de plaatjes van Cinque Terre (Ligurië) wel. Vijf kleine dorpjes liggen aan een prachtige kustlijn in dit gebied, dat opgenomen is in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wandel hier door de nauwe straatjes tussen de rotswanden en proef locale specialiteiten in de havens, waar vissersbootjes liggen te dobberen. De stad La Spezia is een fijne, grotere, stad om te verblijven wanneer je deze regio op je gemak wilt ontdekken.

Cinque Terre in Italië Cinque Terre in Italië

3: De woeste Dolomieten

Grillige grijze bergtoppen, donkergroene heuvels, ijsblauwe meren: welkom in de Dolomieten. Dit is misschien wel één van de mooiste plekken in Europa en zeker die van Italië. Natuurliefhebbers van over de hele wereld reizen naar het gebergte om te wandelen langs hoogtepunten als het meer van Braies. Dit schitterende meer verkleurt in de loop van de dag, van groen tot blauw. Andere publiekstrekkers zijn de steile rotspieken van Tre Crime en de meer dan 2.500 meter hoge Seceda-berg. Wil je het uitzicht op de Dolomieten eens vanuit de auto bekijken? Rij dan de prachtige Pordoipas!

Dolomieten in Italië

Dolomieten in Italië

4: Wereldstad Rome

Welkom in de Eeuwige Stad: Rome. Wandel tussen de overblijfselen van de Romeinse geschiedenis, zoals het wereldberoemde Colosseum. Wanneer je een voet zet in dit indrukwekkende amfitheater, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe hier gladiatorengevechten en theatervoorstellingen werden gehouden. Zit het een beetje tegen in de liefde? Ga dan naar de waanzinnig mooie Trevifontein. Volgens de legende moet je met je rug naar de fontein gaan staan en twee muntjes over je linkerschouder in de fontein gooien, waarna je je ware liefde zal ontmoeten. Wanneer je één muntje gooit, betekent dit dat je ooit nog eens terug zal keren naar Rome.

Rome in Italië Rome in Italië

5: De schitterende Amalfikust

Op naar Zuid-Italië waar de schitterende Amalfikust op je wacht. Een goed startpunt voor jouw reis langs deze beroemde kuststrook is de stad Amalfi, een schilderachtig stadje dat hoogtijdagen vierde in de Middeleeuwen. Amalfi behoort samen met dertien andere dorpjes langs deze kustlijn tot UNESCO Werelderfgoed. Andere bekende plaatsen zijn het chique Positano en het relaxte Praiano . Liever in het water dan op het land? Ga dan snorkelen op het eiland Capri .

Amalfikust in Italië

6: Kunst kijken in Florence

Als deze blog over de mooiste regio’s was gegaan, dan was Toscane op nummer één beland. Deze regio bestaat uit de perfecte afwisseling van glooiende heuvels en prachtige oude steden. Een van die steden is Florence , tevens een van de belangrijkste kunststeden van Italië. Hier voelt een bezoek als een wandeling door een openluchtmuseum, met hoogtepunten als de Duomo (met die gigantische rode koepel) en natuurlijk de beroemde Ponte Vecchio.

Florence in Italië

7: In de gondel in Venetië

Wie aan Venetië denkt, denkt maar aan één ding: gondels. Deze wereldberoemde stad wordt verbonden door bruggen en kanalen en de boten vormen een populair vervoersmiddel. Je kunt de stad ook prima per voet verkennen, door van brug naar brug te wandelen. De oudste en bekendste brug is de Rialto-brug en minstens zo beroemd is de witte Brug der Zuchten. Die laatste dankt de naam aan een tragische geschiedenis, omdat het de brug is tussen het Dogepaleis en de gevangenis. Bonustip: bezoek vanuit Venetië ook het kleurrijke eiland Burano, waar dankzij het gebrek aan regels, de bewoners hun huizen in alle kleuren van de regenboog hebben geverfd.

Venetië in Italië

8: Een rondreis op Sicilië

Een rondreis over het eiland Sicilië is een absolute aanrader. Hier vind je het allerbeste van Italië in een compact gebied. Zowel de Grieken als de Romeinen, Spanjaarden, Noormannen en Arabieren lieten allemaal hun sporen na op het eiland, waardoor het uit z’n voegen barst van de bezienswaardigheden. Mocht geschiedenis niet echt je ding zijn, dan kun je uitblazen aan de dromerige kustplaatsjes of een tocht maken naar de actieve vulkaan Etna. Kortom: hier is echt voor ieder wat wils!

Rondreis Sicilië

9: Het verhaal van Romeo & Julia in Verona

‘’Romeo, oh Romeo…’’ Wie kent de tekst niet? De stad Verona vormt het decor voor het beroemdste liefdesverhaal, met een bijzonder ongezellig einde, ooit geschreven. Het balkon van Julia wordt jaarlijks door talloze toeristen bezocht, binnenin het huis zit een museum dat de hele geschiedenis van het beroemde werk van Shakespeare uit de doeken doet. Maar Verona biedt nog veel meer prachtige bezienswaardigheden, waaronder de Arena van Verona.

Veneto in Italië

10: Het gezellige Bologna

De Rode, De Dikke, De buik van Italië en De Geleerde. We vragen ons af of er een stad is met meer bijnamen dan het mooie Bologna. In de eerste plaats vieren wij deze stad natuurlijk om de schepping van één van de lekkerste sauzen op aarde, maar Bologna is om nog zoveel meer redenen geweldig. Hier gaat het bruisende van een studentenstad hand in hand met het historische centrum. Een van de leukste wijken is het Quadrilatero District. Scoor een souvenir voor thuis in de kleine straatjes waar kooplui hun lekkerste etenswaren tentoonstellen.

Bologna in Italië

Bologna in Italië

Meer Italië?

  • Bekijk al onze routes in Italië.
  • Bijvoorbeeld de Dwars door Toscane en Umbrië route die je meeneemt dwars door Toscane en Umbrië, met de bekende historische steden als Florence, Pisa en Siena.
  • Of natuurlijk naar het geweldige Bella Toscane langs de mooiste plaatsen van het zonovergoten Toscane. Je bezoekt onder andere kunststad Florence maar ook de felgekleurde dorpjes van Cinque Terre.
Ballon!