Praiano, Campanië

Praiano Aan de Amalfikust in de provincie Salerno ligt het oude vissersdorp Praiano, een heerlijk rustige zomerbestemming. Het dorp heeft niet echt een centrum, maar de wit gekalkte huizen tegen de groene bergkam van Monte Sant’Angelo maken het een sfeervolle plek. Vroeger was Praiano een belangrijke plek voor de productie van zijde. Ook was het dorp toen favoriet van de Amalfi-doges (hertogen) die er in de zomer graag verbleven.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kerk van San Gennaro

In Vettica Maggiore staat de kerk die gewijd is aan San Gennaro, de Napolitaanse bisschop van Benevento. De kerk werd gebouwd in 1589 op een bestaande structuur die teruggaat tot 1200. Tot 1572 was het stuk grond eigendom van de familie Corsario, edelen uit Amalfi. In de kerk zijn veel altaren die gewijd zijn aan de rozenkrans, de heilige familie, St. Bartolomeo en de onbevlekte ontvangenis.

Kerk van San Gennaro, Praiano

Kerk en klooster van St. Maria a Castro

Onderaan de 364 meter hoge berg St. Angelo a Tre Pizzi staat de kerk die gewijd is aan St. Maria a Castro. De kerk wordt omringd door flora en fauna die typisch zijn voor deze berggebieden. Ook is dit de plek waar het klooster St. Domenico ligt. Vanaf deze plek heb je een adembenemend uitzicht over Vettica Maggiore, Positano, Li Galli en het eiland Capri. De plek wordt voor het eerst genoemd in documentatie uit 1599. Het geheel bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond vind je een oven en een stortbak. Op de eerste verdieping zijn vier ruimtes en een keuken. In de kerk hangen veel schilderijen. In het linker schip hangt de Madonna delle Grazie dat dateert uit 1430.

Kerk en klooster van St. Maria a Castro

Marina di Praia

Het onderste deel van Praiano strekt zich uit tot aan de Marina di Praia, met een smal strand tussen twee rotswanden aan het ruige ravijn van Praia. Marina di Praia is nu een populaire badplaats met een nachtclub, restaurants, hotels en badgelegenheden. Vanuit het dorp is het mogelijk om een boot te huren om de omgeving te ontdekken. Zo bezoek je de prachtige grotten van Suppraiano, Cala delle Gavitella, de zeeklip bij Torre di Grado en het geïsoleerde strand Le Praie.

Marina di Praia, Praiano

Cala della Gavitella

Vlak bij het centrum van Vettica Maggiore, in de afdaling naar zee, is er de “Torre Grado”, gebouwd door de Spanjaarden, en het strand van Cala della Gavitella in de gelijknamige baai. Door de gunstige ligging op het westen, is dit het enige strand aan de Amalfikust dat de hele dag zon heeft. Ook heb je er een prachtig uitzicht over Positano en Capri. In de buurt van Gavitella bevindt zich ook de “Fontana dell’Altare”. Een natuurlijk zwembad aan de ingang van een grot.

Cala della Gavitella

Torre di Grado

De door Spanjaarden gebouwde Torre di Grado maakt deel uit van een serie uitkijktorens die werden gebouwd om de Tyrreense kustlijn te verdedigen. Onderaan de toren is een mooie baai om te ontspannen, te zwemmen en van de zon te genieten. Je kunt de baai bereiken door vanaf Piazza San Gennaro naar de Via Massa te lopen en links aan te houden na ongeveer honderd meter. Na Hotel Bellavista zie je aan de rechterkant een trap die naar Torre di Grado loopt.

Torens aan de Amalfikust

Praiano NaturArte

Met dit project is Praiano omgetoverd tot een openluchtmuseum. Door de jaren heen zijn er al 150 kunstwerken geïnstalleerd verspreid door de stad. Het project is gestart om het stadsvernieuwingsproces in gang te zetten. Hiermee hebben de initiatiefnemers laten zien dat verandering altijd mogelijk is, zelfs in Zuid-Italië, waar vooruitgang soms ver weg lijkt. Loop door de straatjes om alle kunstwerken te ontdekken. Er zijn ook begeleide rondleidingen door de stad. Stap binnen bij het VVV-kantoor voor meer informatie hierover.

Kerk van San Gennaro, Praiano

Kerk van St. Luca de Evangelist

De kerk van St. Luca de Evangelist is opgedragen aan de beschermheilige van Praiano en werd in 1588 gebouwd in elegante barokstijl. In 1772 werd de kerk gerestaureerd. De koepel met majolica tegels maakt de kerk uniek omdat deze niet gebruikelijk zijn voor de Amalfikust. De vloer is uitgevoerd in dezelfde stijl en dateert uit 1789. Op de vloer wordt St. Luca afgebeeld, omringd door bloemen en vogels. Het rijke erfgoed van de kerk bestaat onder andere uit een kostbare zilveren buste van St. Luca. Ook worden er twee prachtige schilderijen bewaard.Het verbeeld de besnijdenis en werd geschilderd door Giovanni Bernardo Lama. Het tweede is geschilderd door Padovano de Montorio en dateert uit 1582. Het schilderij vertegenwoordigt Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans.

Kerk St. Luca, Praiano
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!