Venetië, Veneto

Venetië Venetië is dankzij haar prachtige bruggen en kanalen een wereldberoemde stad. Deze Noord-Italiaanse stad heeft maar liefst 118 eilanden en 117 kanalen. Al wandelend en varend verken je het prachtige historische centrum en de Venetiaanse lagune. Deze staan volledig op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bekijk de honderden duiven op het San Marcoplein en beklim de Campanile, die met zijn bijna 100 meter de hoogste toren van Venetië is. Bewonder ook zeker de Venetiaanse meesters in het bijzondere Dogepaleis. Tijdens jouw ontdekkingstocht loop je langs of vaar je geheid over het Canal Grande, het bekendste kanaal van Venetië.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Canal Grande

Wie aan Venetië denkt, denkt aan haar bekende waterkanalen. Het Canal Grande, dat dwars door Venetië slingert, is dan ook de blikvanger van de stad. Met een lengte van 3,5 kilometer is dit in feite de ‘hoofdstraat’ van Venetië. De breedte van het kanaal varieert van 30 tot 70 meter. Het is leuk om de bedrijvigheid op het water te bekijken. De boten varen hier namelijk af en aan. Zelf een tocht over het kanaal maken? Dat kan van duur (een privé-gondel) tot goedkoop (de waterbussen die onderdeel uitmaken van het openbaar vervoer).

Rialtobrug over Canal Grande in Venetië

De bruggen van Venetië

Venetië heeft enorm veel bruggen, zo’n 400 in totaal. Dat is niet verrassend, gezien de vele waterkanalen in de stad. De oudste en bekendste brug van Venetië is de Rialtobrug. Deze witte boogbrug uit 1181 moet je gezien hebben. Ook de Brug der Zuchten is erg bekend. Dit zijn zeker niet de enige mooie bruggen in Venetië, dus wandel vooral zelf rond om er meer te ontdekken.

Brug der Zuchten in Venetië

De basiliek van San Marco

Met zijn versierde gevel en koepeldaken heeft deze kerk wel iets weg van een Byzantijns paleis. De mooie kerk uit het jaar 1060 ligt aan het San Marcoplein, het bekendste plein van Venetië. Toegang tot de basiliek zelf is gratis. Ook kun je tegen betaling de schatkamer en een museum bekijken. Let op: wie de kerk binnen wil gaan, dient zijn schouders te bedekken.

De basiliek van San Marco, Venetië

San Marcoplein

Dit plein is een van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië. Hier staan de basiliek van San Marco, een 100 meter hoge klokkentoren en de ingang van het Dogepaleis. Daarnaast vind je hier een heleboel duiven, souvenirverkopers en (prijzige!) terrassen. Het San Marcoplein is het laagste punt van Venetië. In de wintermaanden kan het plein daardoor soms onder water lopen.

San Marcoplein, Venetië

De Campanile

De Campanile is de klokkentoren van de basiliek van San Marco. Met zijn hoogte van 100 meter torent de Campanile boven het San Marcoplein uit. Je kunt deze toren uit de twaalfde eeuw beklimmen voor een mooi uitzicht over Venetië. De toren heeft in totaal vijf klokken.

De Campanile, Venetië

Het Dogepaleis

Het middeleeuwse paleis van de Doge is een van de mooiste gebouwen in Venetië. Het heeft een gotische stijl en bestaat voor een deel uit roze marmer. Vroeger was dit het thuis van de Doge, de leider van de republiek van Venetië. Tegen betaling kun je binnenkijken in de mooie vertrekken van het paleis, waar veel kunst te vinden is. Aan de achterkant van het Dogepaleis verbindt de Brug der Zuchten het gebouw met de gevangenis.

Het Dogepaleis, Venetië

Het uitzichtpunt van Fondaco dei Tedeschi

Het dakterras van het winkelcentrum Fondaco dei Tedeschi doet dienst als uitzichtpunt. Je hebt hier maar liefst 360 graden uitzicht over de stad. Hoewel een bezoek gratis is, dien je wel vooraf kaartjes te reserveren voor een specifiek tijdstip.

Fondaco dei Tedeschi, Venetië

Gallerie dell’Accademia

Kunstliefhebbers gaan in Venetië graag naar dit museum. Hier hangen werken van Venetiaanse meesters die tussen de veertiende en achttiende eeuw zijn gemaakt. Het beroemdste werk in het museum is de ‘Mens van Vitruvius’. Het museum staat langs het Canal Grande.

Breng een bezoek aan de Gallerie dell`Accademia

Omgeving

Burano

In de Lagune van Venetië ligt het eiland van Burano. Dit eiland is enorm kleurrijk, geen twee huizen naast elkaar hebben dezelfde kleur. Dit komt doordat er regels van de gemeente zijn, die bepalen in welke kleuren de inwoners hun huizen mogen verven. Deze traditie ontstond al eeuwen geleden. Burano is van oorsprong een vissersdorp en de vissers verfden hun huizen in originele, felle kleuren zodat ze hun huis vanaf zee konden herkennen. Op dit eiland, waar het een stuk rustiger is dan in Venetië, kun je prima een uur of twee rondwandelen. Vanuit Venetië bereik je Burano in driekwartier met de Vaporetto, het systeem van veerboten in Venetië.

Het kleurrijke Burano

Murano

Een van de eilanden in de Lagune van Venetië is Murano. Dit eiland herken je aan de vuurtoren. Ook is het eiland bekend vanwege de glasblazers. Glasblazers werden in 1291 vanuit Venetië naar dit eiland verbannen. In die tijd had Venetië voornamelijk houten gebouwen en men was daarom bang dat er brand zou uitbreken. Toen de houten gebouwen langzaam werden vervangen door steen bleven de glasblazers alsnog op Murano, om het geheim van hun vak te beschermen. Nog altijd heeft dit eiland een glasfabriek en veel winkeltjes van glasblazers. Murano is te bereiken via de veerboot vanuit Venetië. Een bezoek aan Murano is prima te combineren met het kleurrijke eiland Burano.

Murano

Vervoer

Te voet en per boot: In Venetië speelt alles zich op of rondom het water af. De stad is, behalve voor boten, niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Er rijden dus geen auto’s, bussen of taxi’s. Venetië is zelfs het grootste autovrije stedelijke gebied in Europa. Daarom zijn de benenwagen en de boot hier de aangewezen vervoersmiddelen.

In Venetië doen de beroemde kanalen dienst als wegen. Zelfs de politie, groenteboer en postbode hebben eigen boten. Er is een openbaar vervoersysteem dat Vaporetto heet. Dit zijn een soort veerboten die te vergelijken zijn met bussen op het water. De Vaporetto is het belangrijkste vervoersmiddel in de stad. Er zijn diverse haltes waar je kunt op- en afstappen. Bij vrijwel elk station zijn kaartjes te koop. Kaartjes zijn 75 minuten, 24 uur of enkele dagen geldig. Bijkomend voordeel van dit vervoersmiddel is dat je zo op budgetvriendelijke wijze geniet van Venetië vanaf het water.

Per auto: Venetië is met het vasteland verbonden via een brug van vier kilometer lang. Via deze brug kom je uit op het kunstmatige eiland Tronchetto, waar je kunt parkeren. Vanaf dit eiland kun je overstappen op de Vaporetto, een waterbus. Venetië zelf is namelijk autovrij.

Klimaat

Je kunt Venetië eigenlijk het hele jaar prima bezoeken. De meest populaire periode, de zomer, is tevens de warmste periode van het jaar. Juni, juli en augustus hebben overwegend zonnige dagen met temperaturen rond de dertig graden. Ook in het voorjaar is Venetië echter al erg zonnig. De maximumtemperatuur is in maart slechts dertien graden, maar in mei is dit al twintig graden. In september en oktober schommelt het maximum tussen de 20 en 25 graden. Daardoor is ook een bezoek in het voor- en najaar prima te doen. In de maand november valt gemiddeld de meeste regen en kunnen er overstromingen zijn. De winters in Venetië zijn erg zacht, met temperaturen tussen de één en tien graden. Bijkomend voordeel van de wintermaanden is dat het bovendien een stuk rustiger is in deze populaire Italiaanse stad.

Sport

Jaarlijks wordt in oktober de marathon van Venetië gehouden. Deze hardloopwedstrijd bestaat sinds 1986 en behoort tot de drie grootste marathons van heel Italië.

Geschiedenis

De Italiaanse stad die nu vooral bekend is om haar kanalen en bruggen, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Europa. De naam Venetië werd voor het eerst gebruikt in de Romeinse tijd. Het gebied werd vooral bewoond door vissers en door rijke Romeinen, die hier hun zomerverblijven hadden. Het aantal inwoners nam rond het jaar 453 toe, toen er door de plundertochten van Atilla de Hun een vluchtelingenstroom op gang kwam. Toen de Germaanse stam Lombard omstreeks 568 het noorden van Italië begon te veroveren, groeide het aantal inwoners opnieuw.

De vroegere bewoners van Venetië waren uitstekende zeevaarders. Via de Adriatische Zee verkenden zij de Middellandse Zee en begonnen ze handel te drijven. Van de tiende tot de veertiende eeuw kende de stad een grote bloeiperiode. De Venetiaanse vloot werd zelfs de grootste vloot van Europa. Venetië werd zo machtig dat het een eigen rechtstaat werd. Veel van de bouwwerken die vandaag de dag nog door toeristen worden bewonderd, werden in deze periode gebouwd. Een bekende inwoner van de stad is de ontdekkingsreiziger Marco Polo. De geboren Venetiaan zette in de dertiende eeuw vanuit hier koers naar Perzië, Indië en China. Via de Zijderoute was Venetië eeuwenlang de toegangspoort tot het westen van Europa. Vanuit Azië en Egypte bereikten nieuwe technieken Europa, die bijvoorbeeld te maken hadden met zijde, glasblazen en suikerriet.

In de achttiende eeuw kwam er op het gebied van de handel concurrentie uit andere delen van Europa. Hierdoor verloor Venetië haar macht en welvarende economie. Napoleon wist de stad zelfs vrij eenvoudig in te nemen. Sinds 1866 behoort Venetië weer tot Italië. Tegenwoordig is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor de stad. Sinds 1987 staat Venetië, inclusief de Lagune van Venetië, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook vanuit het oogpunt van aardrijkskunde heeft Venetië een interessante geschiedenis. De Italiaanse stad strijdt al eeuwenlang tegen het water van de Adriatische Zee. De bijnaam ‘de zinkende stad’ komt doordat de stad jaarlijks gemiddeld 2 millimeter zakt. In combinatie met een stijgende zeespiegel worden overstromingen langzamerhand frequenter en heftiger. Venetië heeft daarom een systeem ontwikkeld, MOSE genaamd, dat zeewater moet tegenhouden op het moment dat de waterstanden te hoog zijn. Overstromingen komen vooral in de winter voor.

Ballon!