Verona, Veneto

Verona Verona is een sfeervolle Italiaanse stad op steenworp afstand van het bekende Gardameer. Het is het toneel van het wereldberoemde verhaal van Shakespeare over Romeo en Julia. Het balkon van het huis van Julia trekt jaarlijks veel toeristen. Ook de Romeinen lieten hun sporen na in de stad die wordt doorkruist door de rivier de Adige. Op de Italiaanse hoofdstad Rome na, vind je nergens anders in het land zoveel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Bekijk het amfitheater, dé trekpleister van Verona, en wandel over de vele mooie bruggen langs kerken, kastelen en torens. Ook Unesco vindt het prachtig bewaard gebleven stadscentrum van Verona de moeite waard. Het staat daarom in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Arena van Verona

De bekendste bezienswaardigheid van Verona is het amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. Dit is het op twee na grootste amfitheater ter wereld, met plaats voor 20.000 toeschouwers. Met uitzondering van de bovenste ring is de arena nog volledig intact. Wetenswaardig is dat de Romeinse arena in het jaar 1117 beschadigd raakte na een aardbeving. Daarna werd het een tijd als steengroeve gebruikt. Pas in de Renaissance werden hier voor het eerst voorstellingen gehouden. Wanneer je hier een voorstelling bijwoont van de opera of het theater, heb je grote kans plaats te nemen op een van de originele stenen zittingen.

Arena van Verona

Het huis van Julia

De Italiaanse stad Verona is het toneel van Shakespeares werk ‘Romeo en Julia’. Hoewel Julia een fictief karakter is, is het personage gekoppeld aan een echte vrouw die in de Via Capello in Verona heeft gewoond. Dit historische huis staat daarom bekend als het huis van Julia en wordt graag bezocht door toeristen. Het balkonnetje is – hoe pittoresk ook – niet origineel en in de jaren ’30 bijgebouwd. Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van een vrouw. Volgens het verhaal zal iedereen die haar rechterborst aanraakt, geluk in de liefde hebben. Binnenin het huis zit een museum dat het verhaal van Romeo en Juliet vertelt.

Het huis van Julia, Verona

Het Bra plein

Dit indrukwekkende plein is een van de grootste van Europa. Ondanks de afmetingen voelt het gezellig aan. Er zijn veel bars, restaurants en historische gebouwen. Ook heb je vanaf hier goed zicht op het Romeinse amfitheater, dat aan het plein ligt.

Bra plein, Verona

Castelvecchio

De Italiaanse naam van dit gebouw betekent letterlijk ‘oud kasteel’. De bouw startte in 1345. In het kasteel zit een museum over de geschiedenis van het bouwwerk. Er is onder andere een kamer met oude wapens. Delen van het kasteel werden door de geallieerden opgeblazen in de Tweede Wereldoorlog, maar later weer herbouwd. Bij het kasteel zit een imposante brug, die populair is als fotospot.

Castelvecchio, Verona

Het Erbe plein

Dit is een van de belangrijkste pleinen van Verona. Het was in de tijd van de Romeinen het Forum, een belangrijk ontmoetingspunt. Op het plein wordt dagelijks een markt gehouden. De kraampjes verkopen onder andere groenten, fruit en souvenirs. Het plein heeft diverse oude gebouwen, waaronder de toren van Lamberti en een fontein uit het jaar 1368.

Erbe plein, Verona

Lamberti toren

Voor een mooi uitzicht over Verona beklim je de 83 meter hoge Lamberti toren. Deze werd in 1172 gebouwd door de Italiaanse familie Lamberti. In die tijd was het bouwen van een hoge toren een manier om te laten zien hoe belangrijk iemand was. Een klim van meer dan 300 trappen leidt tot een fantastisch uitzicht over de vele oranje daken en het oude stadscentrum. Wie zonder al te veel inspanning van het uitzicht wil genieten, kan ook met de lift omhoog gaan.

Lamberti toren, Verona

Basiliek van San Zeno

Verona is een religieuze stad en heeft zodoende veel mooie kerken. De bekendste hiervan is de San Zeno Maggiore basiliek. Deze kerk uit de twaalfde eeuw is een van de best bewaarde en oudste Romaanse kerken in heel Italië. In het verhaal van Shakespeare is dit de plek waar Romeo en Julia stiekem trouwden. Behalve de kerk zelf, met oude fresco’s, is ook de kloostertuin bezienswaardig.

Basiliek van San Zeno, Verona

Uitzichtpunt bij het kasteel van San Pietro

Dit middeleeuwse kasteel ligt op een heuvel boven Verona. Helaas is het kasteel zelf gesloten voor publiek. Toch is een bezoek de moeite waard, want het uitzicht over het oude stadscentrum en de rivier de Adige is erg mooi. Je kunt te voet de heuvel op of een ritje met een kabelbaan maken.

Kasteel van San Pietro, Verona

Omgeving

Natuurpark Viva

Dit is een dierentuin en safaripark ineen, met zo’n 250 verschillende diersoorten. Er is een route van zeven kilometer lang, die je met de auto af kunt leggen. Je rijdt dan door een nagemaakte Afrikaanse savanne. Daarnaast is er een deel wat je alleen te voet kunt bezoeken. Voor kinderen is er een speciaal dinogedeelte.

Natuurpark Viva

Gardameer

Vlakbij Verona (30 kilometer) ligt een van de bekendste meren van heel Italië. Of je nu alleen een boottocht over het Gardameer wil maken of kiest voor een langer verblijf aan het water, Verona en het Gardameer zijn uitstekend te combineren.

Gardameer

Vervoer

Te voet

Omdat Verona niet enorm groot is, kun je de stad prima wandelend verkennen. De meeste bezienswaardigheden in het oude centrum liggen op loopafstand. Ook goed om te weten: de bekendste winkelstraat van Verona (Via Mazzini) is volledig autovrij.

Per fiets

Verona heeft maar liefst twintig punten waar je een zogenaamde deelfiets kunt huren. Dit systeem heet Bike Verona. Het gebruik van de fiets is het eerste halfuur gratis. Vervolgens betaal je een vergoeding per dag of per week. Bij het eerste gebruik betaal je een eenmalige inschrijvingsbijdrage.

Per trein

Verona heeft geen metronetwerk. Wel is er een treinstation, net buiten het centrum. Dit station heeft goede treinverbindingen met de rest van Italië.

Klimaat

Hoewel Italië een mediterraan klimaat heeft, is het weer in Verona minder typisch voor dit klimaat dan in andere Italiaanse steden. Het klimaat in Verona is namelijk wat meer landgericht. De winters zijn over het algemeen iets kouder dan je van een Middellands Zeeklimaat met zachte winters zou verwachten. De zomers zijn over het algemeen warm en temperaturen rond de 30 graden Celsius zijn geen uitzondering.

Ook de ligging ten zuiden van de bergen heeft invloed op het weer in de stad. In de zomer komen af en toe flinke regen- en onweersbuien voor. Toch heeft deze ligging ook zijn positieve invloeden op het weer in Verona. In het voor- en najaar is het weer in Verona namelijk vaak veel aangenamer dan je voor deze perioden in het jaar zou verwachten, met zonnige en warme dagen.

Sport

Voetbal is een geliefde sport in Italië. De meeste grote steden hebben dan ook minimaal één voetbalclub. Verona heeft er zelfs twee, die samen een stadion delen. Door de jaren heen speelden deze clubs op wisselende niveaus in het Italiaanse voetbalsysteem. Hellas Verona en Chievo Verona spelen hun thuiswedstrijden in het Marc’Antonio Bentegodi stadion. Hier werden ook WK wedstrijden gespeeld, toen Verona in 1990 een van de speelsteden van dit kampioenschap was.

Ook was Verona het toneel van maar liefst twee wereldkampioenschappen wielrennen. In zowel 1999 als 2004 werd deze wedstrijd in Verona gehouden. Opmerkelijk genoeg kenden beide edities dezelfde winnaar, namelijk Oscar Freire.

Geschiedenis

Sinds Verona in de eerste eeuw voor Christus werd gesticht, is de stad zich steeds blijven ontwikkelen. Voor de Romeinen was Verona een belangrijke uitvalsbasis voor hun veldtochten ten noorden van de Alpen. Dit verklaart waarom er nog altijd veel Romeinse overblijfselen in de stad te vinden zijn. Na de Italiaanse hoofdstad Rome heeft geen enkele andere stad in het land zoveel bouwwerken uit de Romeinse tijd als Verona.

Doordat de snelstromende rivier de Adige dwars door Verona loopt, had de stad in haar geschiedenis te maken met diverse overstromingen. Daarnaast was Verona van de 15e tot de 18e eeuw onderdeel van de republiek Venetië; een periode van grote bloei. Ook de Renaissance en de periodes van Franse en Oostenrijkse overheersing lieten hun sporen na. In 2000 werd het historische centrum van Verona erkend door Unesco, die het op de beroemde Werelderfgoedlijst plaatste.

Ballon!