Monteriggioni, Toscane

Monteriggioni Monteriggioni is een van de best bewaarde middeleeuwse vestingplaatsen in Italië. Sinds de stichting van de kleine plaats (die zich vanwege de stadsmuur officieel stad mag noemen) in de dertiende eeuw is er aan de structuur maar weinig veranderd. Waan je even in de middeleeuwen terwijl je langs de oude stadsmuur loopt, neem een kijkje in een van de gezellige toeristische boetiekjes of geniet van het uitzicht op de prachtige Toscaanse omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadsmuur

Monteriggioni wordt nog steeds volledig omgeven door de middeleeuwse stadsmuren van 570 meter lang. Langs de muur staan veertien wachttorens. De stadsmuur is nog in erg goede staat en het is mogelijk om rond te lopen op de muur. Dit geeft je een prachtig uitzicht op de omliggende olijfbomen en wijngaarden van het gebied, maar ook op de stad zelf.

Stadsmuur Monteriggioni

Stadspoorten

Monteriggioni is toegankelijk door twee stadspoorten. De Porta Romea is de hoofdingang van de stad. De poort zit in een hoge toren en staat in de richting van Rome. Naast de doorgang zijn twee borden te zien. De ene is een herinnering aan de stichting van de stad in 1213. Het andere bord is ter ere van de hereniging van Italië in 1860. Porta di Ponente staat richting Florence en bestaat uit een eenvoudige doorgang in de stadsmuur. Hier is op een bordje een quote van Dante te zien, waarin hij Monteriggioni noemt. Vroeger was er nog een derde poort, maar deze is later dichtgemaakt. In het zuidwesten van de muur zijn de overblijfselen van deze Porta Murata nog te zien.

Stadspoort Monteriggioni

Santa Maria Assuntakerk

Op het plein van Monteriggioni staat de Santa Maria Assuntakerk. Deze eenvoudige kleine kerk laat het middeleeuwse verleden van de stad het beste zien. De gevel van de kerk bestaat uit een simpele poort met daarboven een rond raam. De binnenkant van de kerk is in de loop der eeuwen wel een paar keer gerenoveerd.

Santa Maria Assuntakerk

Monteriggioni in Arme-museum

In dit museum zie je diverse reproducties van wapens en wapenrustingen uit de middeleeuwen en de Renaissance. Elke kamer in het museum is gewijd aan een bepaald moment uit de geschiedenis van Monteriggioni. Waan je even echt in de middeleeuwen als je in speciale delen van het museum zelf de wapenrustingen en wapens uit mag proberen. Een bezoek aan dit museum staat garant voor een korte, maar indrukwekkende impressie van de geschiedenis van deze stad.

Bezoek het Arme-museum

Middeleeuwse feesten

Elk jaar worden er in juli middeleeuwse feesten gegeven met een speciale rol voor ridders, jonkvrouwen, zwaard gevechten en vlaggenparades; je vindt het allemaal op deze feesten. Het voelt echt alsof de tijd heeft stilgestaan als je door de gezellige straten loopt. Proef alle lekkernijen, dans op de muziek en kijk je ogen uit.

Middeleeuwse feesten

Omgeving

Santi Salvatore e Cirino in Abbadia a Isola

Net buiten de stadspoorten van Monteriggioni ligt de Isola-abdij. De abdij was vroeger omgeven door water. Dit maakte het strategisch gezien een erg sterke plaats. Je kunt de overblijfselen van een klokkentoren en kloosterkamers nog goed zien liggen. De abdij ligt op een pelgrimsroute en ook tegenwoordig rusten hier nog steeds regelmatig pelgrims uit. Op een paar minuten rijden vanaf de Isola-abdij vind je ook nog Castello di Ghinibaldi. De middeleeuwse oorsprong van dit kasteel is nog goed te zien. Leuk om even langs te rijden als je toch in de buurt bent.

Santa Maria Assuntakerk

Vervoer

Aan de rand van de stad liggen twee parkeerplaatsen. Binnen de stadsmuren kun je prima te voet alles bekijken: Monteriggioni is maar klein. Voor bezoekjes aan de bezienswaardigheden buiten de stadsmuren is de auto wel aan te raden.

Ballon!