Kristiansund, Møre og Romsdal

Kristiansund, Møre og Romsdal De stad Kristiansund en de omliggende eilanden zijn allemaal verbonden door bruggen. De acht kilometer lange kustroute Atlanterhavsveien met acht bruggen is de verbindende factor. De haven is het bruisende middelpunt van de stad, met de klipvis als bijzondere specialiteit. Operaliefhebbers zijn in deze 'stad van de opera' aan het goede adres. Er is een jaarlijks Opera Festival en er worden talloze andere muziekfestivals georganiseerd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Noors Klippfisk Museum

Al sinds de zeventiende eeuw is Kristiansund een belangrijke vissersplaats en de haven is echt het middelpunt van de stad. Het is dan ook niet zo gek dat er in deze stad een museum is gevestigd over vis. Dat is niet zo maar een een vis, het gaat om de specialiteit van het gebied: klipvis. Dit is op de rotsen gedroogde kabeljauw. Het oudste deel van dit museum op de pier werd al in 1749 gebouwd. Dit pakhuis werd destijds al gebruikt voor de opslag van deze klippfisk. Je kunt de geschiedenis hier zelfs ruiken.

Noors Klippfisk Museum, Kristiansund

Opera Kristiansund

Net als deze klipvis speelt de opera een belangrijke rol in Kristiansund, ze hebben zelfs een gemeenschappelijke historie. De grote klippfisk-producenten brachten deze muzieksoort naar de stad. Aan het begin van de negentiende eeuw werd er een theater gebouwd met veel plek voor toeschouwers. Nog steeds is opera erg belangrijk voor de stad. In februari verandert Kristiansund twee weken lang in een operastad.

Opera Kristiansund, Kristiansund

Kirkelandet Kerk

Er staan twee kerken in Kristiansund die opvallen. De Kirkelandet-kerk is een bijzonder gebouw uit 1964. Van de buitenkant lijkt dit geen kerk, het is hoekig met koper en beton. Deze kerk is gebouwd ter vervanging van de eerdere kerk op deze plek, die in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Binnen in de kerk zijn prachtige glas-in-loodramen aan de achterkant van het koor. Rondom de kerk ligt een mooi park: het Vanndamman park. Wandel naar de uitkijktoren Varden en geniet van het prachtige uitzicht, je zult hier heerlijk tot rust komen.

Kirkelandet Kerk, Kristiansund

Nordlandet Kerk

De andere kerk die bijzonder is, is de Norlandet-kerk. Deze kerk overleefde het bombardement in de Tweede Wereldoorlog wel. De kerk is gebouwd in 1300, maar in de jaren daarna diverse keren gerenoveerd. Bekijk het mooie vijftiende-eeuwse altaarstuk met de Maagd Maria erop. Vanuit deze plek is het uitzicht op de haven van Kristiansund schitterend.

Nordlandet Kerk, Kristiansund

De wijk Innlandet

Tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog zijn ook heel wat huizen verwoest, maar op het eiland Innlandet zie je toch nog wat oudere woningen. Toen de klipvis in de achttiende eeuw in opkomst kwam, werd de stad verder uitgebreid en ontstonden er meer verschillende soorten huizen en gebouwen tussen de kleine straatjes. Bekijk het oude douanestation en het eerste ziekenhuis op Innlandet. Deze wijk wordt ook wel Tahiti genoemd, wellicht vanwege de bijzonder warme en exotische sfeer. Jaarlijks wordt hier een Tahiti-festival gehouden.

Wijk Innlandet, Kristiansund

Skjærva strand

In de oude wijk Innlandet ligt ook het mooie strand Skjærva. Vooral in de zomermaanden is dit een erg populaire plek om een middag door te brengen. In het water kun je een mooie sprong maken van een duikplank. Houdt er wel rekening mee dat het water vrij fris kan zijn. Naast dit heerlijke zandstrand liggen hier verschillende sportvelden.

Skjærva strand, Kristiansund

Omgeving

Eiland Frei

Als je van historie houdt, breng dan een bezoek aan het eiland Frei ten zuiden van Kristiansund. Het eiland is goed bereikbaar via de weg. In 995 werd op Frei de slag om Rastarkalv uitgevochten. Dit was een historische veldslag tussen de koning Hakon en zijn halfbroer. Er staat een stenen monument ter nagedachtenis aan deze veldslag. Verder vind je hier een goed bewaard Duits fort uit de Tweede Wereldoorlog. Geniet van de prachtige natuur en de vele baaitjes rond het eiland.

Eiland Frei, Kristiansund

Kustroute Atlanterhavsveien

Rijd beslist de de acht kilometer lange kustroute Atlanterhavsveien. Deze bijzondere route slingert door het landschap en voert over niet minder dan acht bruggen tussen de eilanden. Het lijkt soms net alsof je over zee rijdt. De route loopt van Vevang naar Kårvåg en is een van de meest toeristische routes van Noorwegen, het kan hier (vooral in de zomer) dan ook druk zijn. Een van de meest indrukwekkende stops is de brug Storseisund, die als een krul is gebouwd op de weg naar het eiland Averøy.

Kustroute Atlanterhavsveien, Kristiansund

Eiland Grip

Een ander prachtig eiland is het eiland Grip. Dit eiland ligt ongeveer veertien kilometer te noorden van de stad en kun je alleen met een boot bezoeken. Vroeger was Grip vooral bekend vanwege het kabeljauwvissen, maar helaas is de laatste permanente bewoner al in 1974 van het eiland weggetrokken. Het is nu vooral een toeristische attractie. Wandel door de straten met de gekleurde huisjes en bekijk de oude gebouwen die nog altijd op het eiland staan. De bootexcursie duurt ongeveer 3,5 uur en daarbij is een rondleiding inbegrepen.

Eiland Grip, Kristiansund
Ballon!