Ålesund, Møre og Romsdal

Alesund Noorwegen Aan de westkust van Noorwegen ligt de havenstad Ålesund, uitgestrekt over meerdere eilanden. Ondanks dat de stad flink wat te verduren heeft gehad (in 1904 is bijna de hele binnenstad afgebrand), heeft het een schitterend centrum. Dit werd tussen 1904 en 1907 heropgebouwd in de Jugendstil bouwstijl. Alleen al vanwege deze prachtige gebouwen is de stad al de moeite waard om te bezoeken. In 2007 werd Ålesund zelfs verkozen tot mooiste stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Jugendstil in het stadscentrum

Tijdens een wandeling door de stad zul je veel mooie Jugendstil-gebouwen tegenkomen zoals Hotel Brosundet, Jugenstilsenteret en Enkefru Devolds Villa. Deze stijl zit hem vooral in de details van de huizen: ze zijn vaak rijkelijk versierd met torentjes en kleurrijke ornamenten. Tegenwoordig vind je in de historische gebouwen veel restaurants, winkeltjes en galerijen. Als je meer te weten wil komen over Jugendstil (ook wel Art Nouveau genoemd), neem dan een kijkje in het Jugendstilsenteret. Je komt hier meer te weten over deze bouwstijl door middel van authentieke interieurs, objecten en tentoonstellingen.

Stadscentrum Alesund

Stadsberg Aksla

Voor het beste uitzicht moet je bovenop de Aksla staan. Aan de voet van deze heuvel ligt stadspark Byparken (met een Vikingmonument en speeltuin). Vanaf hier gaan 418 treden omhoog naar de top op 189 meter hoogte. Wil je liever niet wandelen? Je kunt ook met de auto naar boven rijden. Op de top zijn twee uitzichtpunten: Fjellstua en Kniven. Bewonder vanaf hier het panoramische uitzicht over het stadscentrum en de imposante bergen van de Sunnmøre Alpen. Op het terras van het cafeetje bij Fjellstua kun je dubbel genieten.

Stadsberg Aksla Alesund

Aquarium

Het Atlanterhavsparken is een van de meest bijzondere aquaria van Europa. Het ligt midden in het kustlandschap gebouwd. Je komt hier van alles te weten over het leven in de zeeën rond Noorwegen en in de Atlantische Oceaan. De hele dag door worden hier verschillende activiteiten en shows gehouden. Je ziet hoe de pinguïns gevoerd worden in het pinguïnpark en bekijk de zeehonden vanuit het onderwater-observatorium. Voor de kinderen is er een waterpark en een grote octopus om in te spelen.

Atlantic Sea Park Alesund

Ålesund Museum

In het Ålesund Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze stad. Het museum ligt middenin het centrum met uitzicht op de haven en het museumpark. Door middel van objecten, foto's en schilderijen wordt de geschiedenis van Ålesund weergegeven. Bezoek de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en neem ook een kijkje in een oude landwinkel. Bekijk het model van 1898 om te zien hoe de stad eruitzag voor de verwoestende brand in 1904. Je komt in dit deel meer te weten over deze grote brand en de wederopbouw van Ålesund.

Alesund museum Alesund

Ålesund kerk

Toen de oude kerk uit 1854 werd verwoest tijdens de brand van 1904 moest deze natuurlijk herbouwd worden. Dit heeft Sverre Knudsen in 1909 gedaan. De eerste steen werd gelegd in 1906 en in 1909 was de bouw van de kerk voltooid. In de kerk vind je prachtige fresco's en glas-in-loodramen. De kerk heeft drie klokken van verschillende groottes en het orgel heeft zelfs 64 tonen en is daarmee de grootste van Noorwegen.

Alesund kerk Alesund

Omgeving

Hjørundfjorden

Tussen de Sunnmøre Alpen ligt de 35 kilometer lange Hjørundfjord. Bezoek deze Hjørundfjorden met de auto en steek het water over met de veerboot. In de zomermaanden kun je ook vanaf Ålesund met een cruise naar Øye en maak je stops in Trandal, Sæbø en Urke. Sommige dorpjes zijn alleen per boot of te voet bereikbaar, doordat wegen aanleggen lastig is is in de bergen. In Trandal hangt een van 's werelds mooiste schommels. Als je op de schommel zit, lijkt het op de foto net alsof je bijna boven het fjord hangt. De bergen rondom Hjørundfjord zijn populair om te wandelen, de meest bezochte zijn de bergen Saksa en Slogan. Naast wandelen kun je ook een excursie boeken of de omgeving per fiets of kajak verkennen.

Hjorundfjorden Noorwegen
Ballon!