Brønnøysund, Nordland

Bronnoysund Noorwegen Brønnøysund is een gezellige kustplaats in het midden van Noorwegen. Het bekende Hurtigruten schip meert dagelijks aan in de jachthaven en ook vele andere boten zie je voorbij komen. Verken de 6500 eilandjes van de Vega archipel voor de kust van Brønnøysund. De stad staat vooral bekend om de Torghatten berg met het kenmerkende gat in het midden. Sla Brønnøysund zeker niet over als je de prachtige kustroute Kystriksveien rijdt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Brønnøysund centrum

Brønnøysund is een levendig stadje met een mooie jachthaven. Slenter door de stad en loop langs de Brønnøy kerk uit 1870 waarvan sommige delen zelfs uit de middeleeuwen stammen. Neem een pauze bij een van de pubs of restaurants of eet een hapje bij de Lokalmatbutikken. Hier koop je huisgemaakte specialiteiten van lokale ondernemers. Bekijk de vele boten die in de haven varen en aanmeren. Brønnøysund dient ook als haven voor de Hurtigruten en Coastal Express schepen. Het Hurtigruten schip komt twee keer per dag aan in Brønnøysund. Je kunt zelfs mee op een minicruise langs de kust van Helgeland. Ga 's middags mee op de boot en als je in Rørvik bent, neem je de boot terug naar Brønnøysund.

Bronnoysund Noorwegen

Torghatten

Door het kenmerkende gat in het midden van de berg is Torghatten zowel binnen als buiten Noorwegen erg bekend. Volgens de legende is het gat ontstaan door een pijl van een van de Hestmannen. Geologen hebben vastgesteld dat het een gevolg is van erosie door de eeuwen heen. Je voelt je ontzettend klein als je door het gat loopt van 160 meter lang, 35 meter hoog en 20 meter breed. De wandeling duurt ongeveer een half uur en gaat via een pad met treden van natuursteen. Voor wat meer uitdaging kun je de wandeling naar de top van de Torghatten nemen. Het kan als een moeilijke wandeling worden ervaren door de steile stukken. Als je de top hebt bereikt, word je beloond met een adembenemend uitzicht.

Torghatten Bronnoysund

Svarthopen

Dicht bij het centrum ligt het recreatiegebied Svarthopen. De inwoners komen hier ook graag recreëren of deelnemen aan een leuk evenement. Het water en de omliggende omgeving liggen goed beschut waardoor je drukte van de stad en de luchthaven niet merkt. In de zomer is dit de perfecte plek om af te koelen. Ook met minder weer kun je hier een prachtige wandeling maken rondom het water en genieten van de rust.

Svarthopen Bronnoysund

Omgeving

Noors Aquacultuur centrum

Iets buiten Brønnøysund ligt het Norsk Havbrukssenter. Dankzij de vruchtbare kust van Noorwegen is het land een van 's werelds grootste exporteurs van vis en zeevruchten. In het aquacultuur centrum leer je alles over het leven in de zee en de visteelt. Bekijk de gekweekte vis van dichtbij in de zeeboerderij. Je kunt de vissen voeren en er zijn onderwatercamera's in het centrum. Neem ook een rondleiding met een gids want zij kunnen je alles vertellen over de oceaan en de dieren die hier leven.

Aquacultuur centrum Bronnoysund

Velfjord rural museum

Op ongeveer 30 minuten rijden van Brønnøysund bevindt zich, in een prachtige omgeving, het Velfjord rural museum. Het museum heeft dertien gebouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Deze gebouwen laten het dagelijks leven op een boerderij uit deze tijd zien. Daarnaast is er een uitgebreide collectie van voorwerpen die de boeren in hun dagelijkse leven gebruikten, waaronder oude landbouwwerktuigen. Ook kun je er een tentoonstelling van de Sami cultuur bijwonen.

Velfjord rural museum, Noorwegen

Traelneshatten

Vanaf het plaatsje Traelnes kun je de 567 meter hoge berg Traelneshatten bewandelen. De berg is goed toegankelijk en ondanks de bescheiden hoogte van de berg, zijn de uitzichten meer dan de moeite waard. Ben je Traelnes gepasseerd, rijd dan nog geen killometer totdat je de H. Sund Møbelfabrikk tegenkomt. Parkeer je auto en wandel naar de top. De route neemt een uur tot anderhalf uur tijd in beslag. Sommige delen van het pad kunnen steil zijn. Geniet onderweg en op de top van het panoramisch uitzicht over Brønnøysund, Torghatten, de Vega eilanden en de rest van de omgeving.

Traelneshatten Noorwegen

Vega eilanden

Niet ver van Brønnøysund ligt de Vega archipel bestaande uit 6500 eilandjes. In 2004 is Vega op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet vanwege de duurzame manier van leven van de lokale boeren en vissers in de afgelopen 1500 jaar. De meeste mensen wonen op en bezoeken het hoofdeiland, ook Vega genoemd. Er zijn genoeg eilandjes om te genieten van de ontspannen omgeving of om erop uit te trekken. Ontdek de achttien gemarkeerde wandelroutes, verken de stranden bij Eidem en bezoek leuke plekken, zoals de oude boerderij Vefsn-Anna, de vissershaven in Nes of het Werelderfgoedcentrum. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen, er leven meer dan 230 verschillende vogels in deze regio.

Vega eilanden Bronnoysund
Ballon!