Reisinfo Nordland, Noorwegen

De naam zegt het eigenlijk al een beetje, Nordland ligt in het noorden van Noorwegen. De uitgelezen plek om bij heldere nachten het Noorderlicht te spotten, in de zomermaanden het unieke natuurfenomeen de middernachtzon te beleven en van het ongerepte fjordenlandschap te genieten. Hier is zoveel prachtige natuur, dat je tijd tekort zult komen in je rondreis.

Lofoten, Nusfjord
Regio Nordland Noorwegen Mosjoen

De Lofoten zijn de belangrijkste eilandengroep van Noorwegen. De bijnaam Noorse Malediven geeft het al aan: het landschap lijkt bijna uit een sprookje te komen. Je vindt er ruige bergen, fjorden en witte zandstranden. Het leuke aan eilandhoppen in deze regio is dat je heel gemakkelijk de Lofoten met de meer noordelijk gelegen eilandengroep Vesterålen kan combineren. Alle eilanden zijn met elkaar verbonden door een serie bruggen. De Vesterålen staan bekend om oude vissersdorpjes, een ongerepte kustlijn en de vele mini-eilandjes voor de kust. Dat is zeker niet het enige. Stap aan boord van een boot om de bijzondere papegaaiduiker op het eilandje Bleiksøy te spotten of om op zoek te gaan naar orka's, bultruggen en vinvissen vanaf walvishotspot Andenes. Bijzonder aan dit gebied is dat potvissen hier het hele jaar door te vinden zijn.

In de Noorse regio Nordland liggen daarnaast verschillende nationale parken. Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen, dat ten zuiden van de eilandengroep Lofoten ligt, is een absolute must-see. Dit park bestaan grotendeels uit de Svartisen-gletsjer, de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. De ene gletsjertong zie je al vanaf de weg liggen, voor de ander is eerst een boottocht over een blauwgroen gletsjermeer nodig. Nog avontuurlijker is onder begeleiding van een gids over de gletsjer te wandelen.

Ook rond de stadjes is er vaak geen gebrek aan mooie natuur. De meeste plaatsen hebben namelijk een idyllische ligging aan een fjord, zoals het dorpje Narvik aan de Ofotfjord. Neem in Narvik ook zeker de kabelbaan omhoog naar de berg Narvikfjelett voor een heel ander perspectief op de fjorden. Bekijk de kleurrijke houten huisjes van Mosjøen aan de Vefsnfjorden. Bodø is ook zo'n stadje waar je vanwege de natuur naartoe gaat. Wandel hier de Keiservarden, volgens de inwoners de nummer één wandelbestemming. Ervaar de kracht en draaikolken van de spectaculaire én sterkste getijdenstroom ter wereld: de Saltstraumen net buiten Bodø.

Van september t/m april is in het noorden van Noorwegen bij gunstige omstandigheden het noorderlicht te zien, met zijn bijzondere dansende groene golven in de lucht. De stad Tromsø heeft de bijnaam Noorderlichthoofdstad van Europa. Ook kun je hier terecht voor andere outdoor-activiteiten. Van boottochten door de fjorden en mooie wandelingen op de Storsteinen berg tot aan huskysafari's en sneeuwscooter-avonturen in de winter.

Rondreizen Nordland, Noorwegen

We hebben verschillende rondreizen door de prachtige regio Nordland. Van fly-drives tot camperreizen en reizen met het eigen vervoer. Kijk in het zijmenu voor meer routes en pas ze naar wens aan met onze routeplanner.

Maak een prachtige camperrit door het noorden van Scandinavië en bezoek Zweden en Noorwegen in één reis. We nemen je mee naar nationale parken zoals Saltfjellet, Abisko en Borgefjell voor de mooiste bergen, diepste valleien en ruigste rivieren. Ook bezoek je de Zweedse UNESCO kustregio Höga Kusten en een van de mooiste eilandengroepen ter wereld, de Lofoten en Vesterålen. Ook maak je kennis met het land van de Sami bevolking: Lapland!

High Coast Trail, Hoga Kusten, ZwedenNationaal Park Abisko, ZwedenNationaal Park Saltfjellet, NoorwegenHenningsvaer, Lofoten, Noorwegen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!