Reisinfo Nordland, Noorwegen

Nordland De naam zegt het eigenlijk al een beetje, Nordland ligt in het noorden van Noorwegen. De uitgelezen plek om bij heldere nachten het Noorderlicht te spotten, in de zomermaanden het unieke natuurfenomeen de middernachtzon te beleven en van het ongerepte fjordenlandschap te genieten. Hier is zoveel prachtige natuur, dat je je niet snel zal vervelen.

Misschien wel de bekendste eilandengroep van Noorwegen zijn de Lofoten. Ontdek hier de Noorse Malediven! Het landschap lijkt bijna uit een sprookje te komen met ruige bergen, fjorden en witte zandstranden. Het leuke aan eilandhoppen in deze regio is dat je heel gemakkelijk de Lofoten met de meer noordelijk gelegen eilandengroep Vesterålen kan combineren. Alle eilanden zijn met elkaar verbonden door een serie bruggen. De Vesterålen staan bekend om oude vissersdorpjes, een ongerepte kustlijn en de vele mini-eilandjes voor de kust. Dat is zeker niet het enige. Stap aan boord van een boot om de bijzondere papegaaiduiker op het eilandje Bleiksøy te spotten of om op zoek te gaan naar orka's, bultruggen en vinvissen vanaf walvishotspot Andenes. Bijzonder aan dit gebied is dat potvissen hier het hele jaar door te vinden zijn.

Van alle nationale parken in Nordland is Saltfjellet-Svartisen een absolute must-see. Dit park bestaan grotendeels uit de Svartisen gletsjer, de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. De ene gletsjertong zie je al vanaf de weg liggen, voor de ander is eerst een boottocht over een blauwgroen gletsjermeer nodig. Nog avontuurlijker is onder begeleiding van een gids over de gletsjer te wandelen.

Ook in de stadjes is er vaak geen gebrek aan mooie natuur. De meeste plaatsen hebben namelijk een idyllische ligging aan een fjord, zoals het dorpje Narvik aan de Ofotfjord. Neem in Narvik ook zeker de kabelbaan omhoog naar de berg Narvikfjelett voor een heel ander perspectief op de fjorden. Bekijk de kleurrijke houten huisjes van Mosjøen aan de Vefsnfjorden. Bodø is ook zo'n stadje waar je vanwege de natuur naartoe gaat. Wandel hier de Keiservarden, volgens de inwoners de nummer een wandelbestemming. Ervaar de kracht en draaikolken van de spectaculaire én sterkste getijdenstroom ter wereld: de Saltstraumen net buiten Bodø.

Wanneer je in dit deel van Noorwegen bent, wil je toch wel de bijzondere dansende groene golven in de lucht meemaken. De grootste kans om het noorderlicht te zien is in Tromsø. Deze stad heeft niet voor niets de bijnaam Noorderlichthoofdstad van Europa. Ook kan je hier terecht voor andere outdoor activiteiten. Van boottochten door de fjorden en mooie wandelingen op de Storsteinen berg tot aan huskysafari's en sneeuwscooter avonturen in de winter.