De 10 mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen

bijgewerkt op di 31 mei 2022 8:00

Noorwegen is een walhalla voor natuurliefhebbers. Waar zullen we beginnen? Bij de ruige kliffen, prachtige fjorden en glinsterende meren of het betoverende noorderlicht in het hoge noorden. En dan hebben we het nog niet gehad over de adembenemende Preikestolen of Trolltunga. De 10 mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen op een rijtje.

1. Lofoten

De schilderachtige eilanden van de Lofoten dragen als bijnaam de Noorse Malediven. Vergaap je er aan het sprookjesachtige landschap, bezaaid met vissersdorpjes, fjorden en witte zandstranden. Omdat de Lofoten binnen de poolcirkel liggen, heb je er bovendien de kans om het noorderlicht aan de hemel te spotten!

Lofoten, Noorwegen

2. Preikestolen

Niet voor mensen met hoogtevrees! Preikestolen is een steile, uitstekende rots die ruim 600 meter boven het Lysefjord uittorent. Het is ook meteen een van de beroemdste bezienswaardigheden van Noorwegen, want oh, dat uitzicht als je boven staat! De acht kilometer wandeling er naar toe begint bij de Preikestolen Fjellstue berghut. Het eerste stuk gaat door het bos, daarna klauter je over rotsen naar de ‘Preekstoel’. Dat uitzicht over het Lysefjord vergeet je nooit meer.

Lysefjord, Preikestolen, Noorwegen

3. Kjeragbolten

Het plaatje van het ‘zwevende rotsblok’ heb je vast al eens voorbij zien komen. Dit is de steen van Kjerag die tussen twee rotspartijen in geklemd zit op de duizelingwekkende hoogte van 1000 meter. Je komt er door een pittige wandeling (tien kilometer) te volgen. Het is flink klauteren en klimmen geblazen, soms langs kettingen. De wandelroute start bij de parkeerplaats van restaurant Øygardstøl en ligt in de buurt van Lysefjord. Durf jij het aan?

Stavanger, Kjeragbolten, Noorwegen

4. Geirangerfjord

Wie Noorwegen zegt, zegt uiteraard fjorden. Het Lysefjord en Sognefjord zijn adembenemend mooi, maar het Geiranger slaat werkelijk alles. Sinds 2005 staat dit fjord zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf het water zie je de schoonheid ervan het beste. Stap je aan boord van een rondvaartboot dan vaar je vlak langs de steile rotswanden en spetterende watervallen zoals de Syv Søstrene en de Friaren.

Trollstigen, Geirangerfjord, Noorwegen

5. Atlantic Road

Zet deze route maar vast op je lijstje! Een van de mooiste ritten ter wereld brengt je over de Atlantic Road. De weg verbindt Averøy met het vasteland van Noorwegen, langs een rij eilandjes en over spectaculaire bruggen. Het beste start je de route bij het schilderachtige Kristiansund. Onderweg zijn gelukkig genoeg uitkijkpunten om een fantastische foto te schieten.

Atlantic Road, Noorwegen Atlantic Road, Noorwegen

6. Trolltunga

Van alle wandelingen in Noorwegen is die naar Trolltunga misschien wel de bekendste. Het is in ieder geval een van de meest adembenemende kliffen van het land. Trolltunga zweeft zo’n 700 meter boven het meer van Ringedalsvatnet. De lange en pittige wandelroute naar boven begint op zo’n tien kilometer van Odda in het Skjeggedal en neemt tien tot twaalf uur in beslag (23 km roundtrip). Maar dat prachtige uitzicht bovenaan is de moeite waard! Heb je hoogtevrees dan kun je deze wandeling beter overslaan.

Trolltunga, Noorwegen

7. Flåm

Als je Flåm bezoekt dan moet je een ritje maken in de iconische Flåmsbana. Hoewel het treintraject slechts twintig kilometers telt, is het de steilste en mooiste treintocht ter wereld. Hoe kan het ook anders met dat indrukwekkende landschap van hoge bergtoppen, klaterende watervallen en talrijke tunnels. Need I say more?

Flåm, Noorwegen Flåm, Noorwegen

8. Bergen

De kleurrijke huizen van middeleeuws Bryggen, middenin de stad Bergen, zijn een plaatje om te zien. Daarnaast kun je in Bergen cultuur snuiven in de musea, verrukkelijk eten in Fisketorget en van het uitzicht genieten vanaf de Fløyen. Vanwege de centrale ligging is Bergen vaak het startpunt van je rondreis én is het de toegangspoort tot de Noorse fjorden, met de Hardangerfjord en Sognefjord dichtbij.

Bergen, Noorwegen

9. Tromsø

Welkom aan het einde van de wereld! Op dit avontuurlijke plekje in Noorwegen zakt in de zomer de zon niet achter de horizon en kun je genieten van de middernachtzon. Met een beetje geluk verschijnt tussen eind september en eind maart het betoverende noorderlicht of de ‘aura borealis’ aan de lucht. Daarnaast is Tromsø ook de uitgelezen plek om walvissen te spotten of een huskytocht te maken.

Tromsø, Noorwegen

10. Nationaal Park Jostedalsbreen

In Nationaal Park Jostedalsbreen draait het maar om één ding: de glinsterende Josedalsbreen-gletsjer met haar vele zijarmen dat bijna de helft van het park bedekt. Met een lengte van zestig kilometer is het de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het gaafst is het om een wandeltocht over het eeuwenoude ijs te maken. Dat kan het beste bij Nirgardsbreen, het meest toegankelijke deel van de gletsjer dat ook geschikt is voor kinderen.

Nationaal Park Jostedalsbreen, Noorwegen

Bekijk de populairste reizen

Ballon!