Trolltunga, Vestland

Trolltunga Noorwegen Trolltunga is ongetwijfeld een van de meest adembenemende kliffen van Noorwegen. De rots zweeft op zo’n 700 meter hoogte boven het meer van Ringedalsvatnet. Het ligt iets buiten het stadje Odda, ten westen van Hardangervidda Nationaal Park. Ieder jaar komen toeristen vanuit de hele wereld naar Trolltunga om de beroemde wandeling naar boven te maken. Deze route is lang en pittig en niet voor beginners. Je moet dan ook in een goede conditie zijn om de uitdaging aan te gaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Beklimming Trolltunga

De beklimming van de Trolltunga is er een die op je bucket list staat, of juist niet. Je moet uit het juiste hout gesneden zijn en geen hoogtevrees hebben want de wandeling er naar toe is ronduit uitdagend. Aangeraden wordt om de wandeling met een gids te maken, tenzij je een ervaren wandelaar bent. De route start op zo’n tien km van Odda bij P2 Skjeggedal en neemt in totaal tien tot twaalf uur in beslag (23 km roundtrip). Ook kun je starten vanaf P3 Mågelitopp, maar dan moet je een parkeerplaats gereserveerd hebben of de shuttlebus pakken vanaf Odda/Skjeggedal. Dan doe je er een paar uur korter over. Meestal kun je tussen half juni en half september naar Trolltunga wandelen, afhankelijk van de sneeuwval. Laat je vooraf informeren over de condities bij het informatiecentrum in Odda.

Trolltunga Noorwegen

Odda

Het plaatsje Odda ligt aan de Sørfjord, een zijarm van het Hardangerfjord. Het staat vooral bekend als startpunt voor de wandeling naar Trolltunga. Iets ten westen van Odda kun je ook nog een andere mooie wandeling maken. De hike naar de Buerbreen gletsjer is een uitdagende wandeling van zo’n vier uur en heeft steile stukken waar je langs touwen klimt. Je parkeert de auto bovenaan op een (betaalde) parkeerplaats. Het is ook mogelijk om je wandeling te beginnen in Odda. Langs de doorgaande weg richting het zuiden stuit je op de Vidfossen waterval. Lastig om op de foto te krijgen, want er zijn weinig goede mogelijkheden om te stoppen.

Odda , Trolltunga

Tyssedal

De hike naar Trolltunga start bij Skjeggedal, maar je kan ook de auto in Tyssedal parkeren en een shuttlebus hier naartoe nemen. Het kleine dorpje Tyssedal staat vooral in het teken van de Noorse industriële geschiedenis. Bezoek hier het Kraftmuseet, een oude waterkrachtcentrale die is omgebouwd tot museum. Je krijgt er een goed beeld van de geschiedenis en de achterliggende technologie van dit industriële erfgoed.

Tyssedal Noorwegen

Omgeving

Furebergsfossen

Op zo’n half uur rijden ten westen van Odda, langs route 551 tussen Årsnes en Sunndal, vind je nog meer natuurgeweld. De Furebergsfossen is een spectaculaire, brede waterval, die relatief goed bereikbaar is. Het gesmolten water van de gletsjer Folgefonna valt over een hoogte van 150 meter naar beneden. Je kunt erg dichtbij de waterval komen doordat deze onder de weg uitkomt.

Furebergsfossen Noorwegen

Nationaal Park Hardangervidda

Het ruige, wonderschone Hardangervidda Nationaal Park is het grootste park van Noorwegen en het een na grootste van Europa. Sinds 1981 is het een nationaal park. Hier vind je niets dan uitgestrekte vlaktes, ruige bergtoppen, glinsterende gletsers en meren. Het park strekt zich uit van het Numedal in het oosten tot Røvelseggi Ullensvang in het westen. Rijd de Hardangervidda Scenic Tourist Route en je passeert de prachtige landschappen in het park. Hardangervidda is een populaire bestemming voor trektochten, fietsen, skiën en klimmen. Het is ook een geliefde visbestemming: de heldere meren en rivieren zitten boordevol forel en zalm.

Hardangervidda Nationaal Park Noorwegen

Nationaal Park Folgefonna

Azuurblauwe gletsjermeren, watervallen en ijsdalen kenmerken Folgefonna Nationaal Park. Het natuurgebied ten westen van Hardangervidda Nationaal Park is sinds 2005 een nationaal park. De grootste trekpleister is de op twee na grootste gletsjer van Noorwegen. Het gebied is populair bij wandelaars en ijsklimmers. Langs de vele wandelroutes staat een aantal trekkershutten voor meerdaagse trektochten. Beklim het gletsjerijs met klimijzers of bekijk de imposante ijswanden vanuit een kajak.

Folgefonna Nationaal Park Noorwegen
Ballon!