Voss, Vestland

Voss Noorwegen Ruige, met sneeuw bedekte bergtoppen, snelstromende rivieren en klaterende watervallen maken Voss tot dé plek voor sensatiezoekers. Voss ligt tussen Bergen, de Sognefjord en de Hardangerfjord. Met al dat natuurgeweld staat Voss bekend als de Noorse hoofdstad van extreme sporten. Van wildwaterraften, mountainbiken en skydiven in de zomer tot skiën en langlaufen in de wintermaanden. Stap in de Voss-gondel die je in negen minuten bovenop de top van de Hanguren brengt of stap terug in de tijd in het Voss Folkemuseum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Voss-gondel

Binnen negen minuten sta je op de top van de berg Hanguren op 820 meter hoogte, uiteraard een prachtig uitzichtpunt over de omliggende bergen. In de zomer kun je hier wandelen, fietsen, abseilen of paragliden. In de winter brengt de gondel je naar het skigebied van Voss Resort. Het Hangurstoppen Restaurant serveert allerlei lekkers, waaronder streekgerechten. De wandeling Panorama van Hanguren is een eenvoudige route (800 meter lang en geschikt voor kinderwagens). Populaire wandelroutes zijn die naar de Røde kors hytta (de Rode Kruishut), aan het meer van Valbergstjørni. Een pittige klim is die naar de bergtop Lønahorgi (20 kilometer alleen heen). Bij helder weer zie je vier gletsjers liggen: Fresvikbreen, Hardangerjøkulen, Vossaskavlen en Folgefonna. Trek voor deze uitdagende klim zes tot acht uur uit.

Voss gondel

Voss Folkemuseum

Ontdek hoe het agrarische leven eruit zag in Voss en omgeving tussen 1500 en 1927. Mølstertunet bestaat uit een aantal boerderijen bovenop een heuvel die deel uitmaken van het museum. De boerderijen stonden er waarschijnlijk al voor de tijd van de Vikingen. Elke boerderij had z’n eigen woongedeelte, rokerij en opslagschuur. De penetrante rookgeur is al die jaren blijven hangen. In totaal woonden hier dertig mensen.

Voss Folk Museum Voss

Vangskyrkja

Vlakbij het meer Vangsvatnet, staat de Vangskyrkja, een eeuwenoude, statige kerk. Ooit stond er op deze plek een heidense tempel. Halverwege de dertiende eeuw werd hier de stenen kerk gebouwd. Er zijn veel originele kenmerken verwijderd maar het oorspronkelijke stenen altaar en de unieke houten torenspits zijn bewaard gebleven. Elke zondag worden er nog steeds diensten gehouden in de kerk. In de zomerperiode is de kerk geopend voor bezoekers en worden er eenmaal per week zomerconcerten georganiseerd.

Vangskyrkja Voss

Bordalsgjelet kloof

De Bordalsgjelet kloof is een spectaculaire natuurlijke attractie op 2,5 kilometer van het centrum van Voss en ligt dus zelfs op loopafstand. De kloof is over een periode van duizenden jaren ontstaan door het ijs en water uit de rivier. Tegenwoordig is de kloof aangepast voor bezoekers, met een goed te belopen voetpad langs het water, afgeschermd met hekken. Ook zijn er bankjes om even uit te rusten en van de omgeving te genieten. Dat laatste zul je zeker doen wanneer je je tussen de grote kloofwanden begeeft en de watervallen om je heen hoort kletteren.

Bordalsgjelet kloof Voss

Sportactiviteiten

Voss wordt niet voor niets de Noorse hoofdstad van extreme sporten genoemd. Activiteiten zijn hier in overvloed. Wildwaterraften kun je als de beste op een van de snelstromende rivieren rond de stad. Daarnaast vind je tal van mountainbikeroutes en als dat nog niet genoeg voor je is, kun je ook een duizelingwekkende skydive maken vanaf 4000 meter hoogte. Ben je niet zo'n adrenaline junkie? Geen zorgen er zijn ook genoeg rustigere activiteiten te doen zoals fietsen en wandelen.

Activiteiten Voss

Evenementen

Elk jaar is Voss een week lang in de ban van het grootste extreme sportfestival ter wereld. Ekstremsportveko, of ‘veko’ zoals het in de volksmond wordt genoemd, vindt ieder jaar rond juni/juli plaats. Ook het populaire Vossa Jazz Festival trekt ieder jaar internationale artiesten. Het driedaagse jazzfestival vindt doorgaans een week voor Pasen plaats.

Evenement Voss

Skiën

In de wintermaanden is Voss een waar skiparadijs. Met in totaal 70 kilometer aan pistes en langlaufroutes in de twee skigebieden Myrkdalen Mountain Resort en Voss Resort heb je ruime keuze. Je vindt er twintig skiliften en mogelijkheden tot off-piste skiën. Deze skigebieden zijn nog een stuk rustiger dan veel skigebieden in de Alpen, hier heb je dus geen urenlange wachtrijen bij de liften. Daarnaast valt er elk jaar veel sneeuw, waardoor je onder je latten bijna alleen maar verse poedersneeuw hebt liggen.

Skiën Voss

Omgeving

Tvindefossen waterval

Langs de E16 tussen Voss en Stalheim, spettert de Tvindefossen waterval ('tweeling waterval'). De Kroelvi-rivier stort hier van 152 meter hoogte trapsgewijs over een klif naar beneden. Als je het weggetje kunt vinden dat je door de bossen leidt, kun je de Tvindefossen zelfs van boven bewonderen. Kom hier wel op tijd, omdat het zo toegankelijk langs de weg ligt, kan het er druk zijn met toeristen.

Tvindefossen waterval

Bergensbanen

Station Voss is een van de stops langs de Bergensbanen, de spoorlijn die Bergen met Oslo verbindt. De route voert dwars over het Hardanger bergplateau tot meer dan 1200 meter boven zeeniveau. Daarmee is de Bergensbanen de hoogst gelegen spoorlijn van Europa. Maak bijvoorbeeld een ritje vanuit Voss naar Finse, het station in het noorden van Hardangervidda Nationaal Park waar de imposante Hardangerjøkulen gletsjer blinkt.

Bergensbanen

Stalheimskleiva

Op ongeveer 35 kilometer van Voss ligt de Stalheimskleiva, een van de steilste wegen in Noord-Europa. De Stalheimskleiva is open in het zomerseizoen wanneer de weg sneeuw- en ijsvrij is. Als je geen last hebt van hoogtevrees kun je in de zomerperiode slingerend naar de top van de berg. De weg heeft dertien haarspeldbochten, bovenaan ligt het Stalheim Hotel. Je hebt vanaf hier een spectaculair uitzicht over onder andere de Nærøydalen vallei die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Onderweg kom je ook de watervallen Stalheimsfossen en Sivlefossen tegen.

Stalheimskleiva
Ballon!