Eidfjord, Vestland

Eidfjord Noorwegen Hoge bergtoppen, diepe valleien en blauwe fjorden omringen de schilderachtige Eidfjord. Dit dorpje ligt net buiten het nationaal park Hardangervidda. Hoewel het dorpje slechts 900 inwoners telt, meren er regelmatig cruiseschepen aan. Begin je bezoek in bezoekerscentrum Hardangervidda Natursenter. Øvre Eidfjord is ook het startpunt van de panoramische Hardangervidda Toeristische Route. Sportievelingen kunnen raften op de Bjoreio-rivier of op de fiets stappen voor een tochtje langs de oevers van de fjord.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eidfjord

In het dorpje Eidfjord valt genoeg te beleven. Neem een kijkje in de oude kerk, stap binnen bij de lokale kaarsenfabriek of bekijk de expositie van schilder Nils Bergslien in kunstgalerie N. Bergslien. Er rijdt een toeristentreintje, deze Trollentrein neemt je in een uurtje mee langs alle bezienswaardigheden, zoals een aantal Vikinggraven en de oude kerk. Onderweg heb je een mooi uitzicht op de fjord ver beneden je.

Eidfjord

Hardangervidda Natursenter

Het bezoekerscentrum in Øvre Eidfjord is een van de twee bezoekerscentra van het Hardangervidda Nationaal Park. Een goede plek om je te oriënteren en alles te weten te komen over de Noorse natuur, klimaat en milieu. In de bioscoop draait de panoramische film ‘Fjord Mountain Waterfall’. De twintig minuten durende film neemt je in helikoptervlucht mee door fjorden, tussen hoge bergen en canyons en over machtige watervallen.

Hardangervidda Natursenter Eidfjord

Hardangervidda Toeristische Route

Deze Noorse Nationale Route 7 is een van de mooiste routes van het land. Van de Eidfjord loopt deze 67 kilometer lange weg met panoramische vergezichten naar Haugastøl. Het Hardangervidda bergplateau ontstond in de ijstijd toen de gletsjers een enorme vlakte vormden. Start bij het Hardangervidda Natursenter in Øvre Eidfjord. De route neemt je mee over de Hardanger Bridge en je passeert prachtige landschappen en watervallen. Mooie stops onderweg zijn de steile weg door de Måbødalen-vallei met een aantal tunnels en Vøringsfossen, een beroemdste watervallen. Een wandeling van een half uurtje brengt je hier naar toe. In de winter zijn winterbanden op deze route verplicht.

Hardangervidda Toeristische Route Eidfjord

Vøringsfossen waterval

Deze indrukwekkende waterval ligt aan de Hardangervidda Toeristische Route, niet ver van Øvre Eidfjord. Houd je wel van een wandeling, loop er dan vanuit Fossatromma in zo'n vier kilometer naar toe. Heb je daar geen zin in, geen probleem, je kunt er ook met de auto komen. Sinds een aantal jaar zijn de faciliteiten bij de waterval enorm uitgebreid. Neem een kijkje op het uitkijkplatform of maak een korte wandeling over de aangelegde paden. In 2020 is een spectaculaire brug over de watervallen geopend.

Voringsfossen waterval Eidfjord

Raften, fietsen en cruisen

Vanuit Øvre Eidfjord worden rafttochten georganiseerd op de nabijgelegen rivier de Bjoreio. Daarnaast kun je fietsen huren voor een fietstocht langs de oevers van de fjord. Diverse boottochten vertrekken uit de haven van Eidfjord, zo brengt een tocht van een uur je langs steile bergwanden en dwars door de indrukwekkende natuur richting de Simadalsfjord.

Raften Eidfjord

Omgeving

Kjeåsen bergboerderij

Op zo’n half uur rijden ten noordoosten van Eidfjord ligt de beroemde bergboerderij Kjeåsen. Het ligt als een soort van adelaarsnest op een richel 600 meter boven de Simadalsfjord. Je kunt naar boven rijden met de auto, maar er gaat ook een steil wandelpad naar toe. Deze start vanaf de parkeerplaats bij de Sima Waterkrachtcentrale. Trek voor de wandelroute voor zowel de heen- als terugweg anderhalf tot twee uur uit. De wandeling gaat steil omhoog de berghelling op, onderweg kun je gebruik maken van touwen, houten balken en ladders. Het is dus zeker geen gemakkelijke wandeling, maar voor de liefhebber zeker een mooie uitdaging.

Kjeasen bergboerderij Eidfjord
Ballon!