Nationaal Park Folgefonna, Vestland

Folgefonna Nationaal Park Noorwegen In Nationaal Park Folgefonna wacht je een landschap vol azuurblauwe gletsjermeren, watervallen en diepe ijsdalen, allemaal omringd door prachtige fjorden. Het natuurgebied ligt ten westen van Hardangervidda Nationaal Park en je vindt hier de op twee na grootste gletsjer van Noorwegen. Het gebied is populair bij wandelaars en ijsklimmers. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet en de trekkershutten zijn ideaal voor meerdaagse trektochten. Bind de klimijzers onder om de gletsjer te bedwingen of bekijk de gletsjer vanuit het water in een kano.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Folgefonn Center

Begin je bezoek aan Folgefonna Nationaal Park in het bezoekerscentrum in Rosendal. Het centrum is in 2017 geopend. Je vindt er informatie over de omgeving, het leven in de Hardangerfjord en de biodiversiteit in het park. Er zijn achttien interactieve stations en je kunt vier verschillende films bekijken over water, geologie, herten en het leven op aarde. In het centrum bevindt zich ook de collectie 'Skaaluren', een tentoonstelling over botenbouwers.

Folgefonn Center Folgefonna NP

Wandelen

Trek er op uit en verken de ruige natuur via een van de vele wandelroutes. Populair is de historische ‘toeristische route’ door Folgefonna (een rondwandeling van 25 kilometer). Deze uitdagende route start in Bondhus en neemt zo’n tien uur in beslag. Vanaf de parkeerplaats van Sundal kun je kiezen uit een paar eenvoudiger wandelroutes: een twee uur durende wandeling tot aan Lake Bondhusvatnet, een tocht van drie uur naar het einde van Lake Bonhusvatnet of een vier uur durende wandeling naar Vetledalen en de Bondhusbrea gletsjer. In nationaal park Folgefonna staan vier trekkershutten voor meerdaagse tochten: Fonnabu, Breidablikk, Holmaskjer en Saubrehytta.

Lake Bonhusvatnet Folgefonna NP

Blue Ice Hiking

Trotseer de blauwe ijswanden van de Juklavass Gletsjer. Onder andere vanuit het plaatsje Jondal kun je een georganiseerde excursie maken en gewapend met klimijzers en hakbijl de ijzige wanden beklimmen. De Blue Ice tours zijn geschikt voor iedereen tussen de zeven en tachtig jaar oud met een normale conditie. Voor deze tours moet je zo’n vijf tot zes uur uittrekken.

Blue Ice Hiking Folgefonna NP

Kajakken

Op verschillende plaatsen kun je in de kajak stappen voor een fjordentocht, zoals in Jondal, Sundal of Rosendal. Vanuit Jondal kun je zowel kajakken in de fjord als aan de voet van de gletsjer. Ook vanuit Rosendal kun je een onvergetelijke kajaktocht maken langs de imposante ijsmuren van de gletsjer.

Kajakken Folgefonna NP

Omgeving

Baronie van Rosendal

Iets ten westen van het park bij het plaatsje Rosendal staat een oud landhuis Baroniet Rosendal. Het stamt uit de zeventiende eeuw is een van de populairste bezienswaardigheden in het westen van Noorwegen. Sinds de jaren twintig is het een monumentaal pand. Zowel het gebouw als de prachtige renaissancetuin zijn beschermd. Op de binnenplaats vinden regelmatig evenementen plaats zoals concerten, kunsttentoonstellingen en theatervoorstellingen.

Manor House Baroniet

Trolltunga

Vanuit Odda, ten noordoosten van Folgefonna, start de populaire wandeltocht naar Trolltunga. De klim naar deze, een van de meest adembenemende klippen van Noorwegen, is lang en veeleisend. Je moet dan ook in goede conditie zijn om de uitstekende rots boven het meer van Ringedalsvatnet te beklimmen. De wandeling start in Skjeggedal (23 kilometer heen en terug) en neemt ongeveer tien tot twaalf uur in beslag.

Trolltunga

Furebergsfossen

Langs route 551 tussen Årsnes en Sunndal, vind je nog meer imposante natuur. De Furebergsfossen waterval is relatief goed bereikbaar en het is er minder druk. Desalniettemin is dit een spectaculaire, brede waterval! Het gesmolten water van de gletsjer Folgefonna valt over een hoogte van 150 meter naar beneden. Je kunt heel dichtbij de waterval komen doordat deze onder de weg uitkomt.

Furebergsfossen
Ballon!