Hovden, Agder

Hovden, Agder 's Zomers wandelen en in de winter skiën, dat is Hovden. Dit plaatsje ligt midden in de natuur en nodigt uit tot allerlei outdooractiviteiten. Ontdek de omliggende bossen, bergen, fjorden en eilanden. De geschiedenis van de ijzerindustrie in dit gebied beleef je in het ijzermuseum. Trek er op uit en breng een bezoek aan het dorpje Bykle. Dit ligt op een pittoreske plek: op een helling gelegen aan het water.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Recreatiegebied Hegni

Net buiten het centrum van Hovden ligt het recreatiegebied Hegni, aan het prachtige Hartevatnmeer. Hier is genoeg te doen, van wandelen op een van de vele wandelpaden tot kajakken of zwemmen in het meer. Ook aan kinderen is gedacht. Er zijn trampolines, speeltuinen en natuurlijk een heerlijk strand.

Recreatiegebied Hegni, Hovden

Hovden IJzermuseum

Ga mee op reis naar het verleden van het ijzer. Onder leiding van een gids wordt je meegenomen door het museum en ervaar je door geur, licht, rook en geluid helemaal hoe het leven vroeger moest zijn in deze ijzerfabriek. In de middeleeuwen werden hier al ijzererts en steenkool gedolven en later ook ijzer gesmolten.

Hovden IJzermuseum, Hovden

Vissen

Vissen dat kan hier goed en dan met name op forel. Op veel plekken in en rondom Hovden is deze sport te beoefenen. Natuurlijk aan de rivier de Otra, maar ook op andere plekken zoals in Lislevatn, Mjåvatn en Væringsdalen. Huur een boot bij Hartevatn en ga vissen op het meer. Houdt wel rekening met een visvergunning voor de verschillende meren. Deze is te koop bij het recreatiegebied Hegni of het plaatselijke VVV kantoor.

Vissen, Hovden

Natuurparken

Eigenlijk horen de drie natuurgebieden bij elkaar. De natuurparken Hovden, Lislevatn en Vidmyr liggen allemaal op ongeveer een kwartier rijden van het dorp en lopen in elkaar over. Dit zijn uitstekende wandelgebieden, waar veel wilden dieren voorkomen. Wist je dat de meest zuidelijke kudde rendieren van Europa hier leeft? Wil je deze spotten? In het Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiene heb je de meeste kans. Een andere mooie wandeling leid je naar de top van de Hartevassnuten. Dit is een tocht van ongeveer 2,5 uur vanaf het centrum van Hovden.

Natuurparken, Hovden

Bykle

Op een klein half uurtje rijden van Hovden ligt het authentieke dorpje Bykle. De ligging: op een helling aan het water, is alleen al prachtig. Bekijk het oude houten kerkje met witte muren uit 1619. Langs de rivier Otra loopt de Bykleweg, deze is ongeveer een kilometer lang. In de achttiende eeuw was dit de enige toegangsweg naar het dorp. Nu is het een schitterende wandelroute die steil langs de bergflank omhoog klimt.

Bykle, Hovden
Ballon!