Rauland, Vestfold Og Telemark

Rauland, Noorwegen Het bergdorpje Rauland is in de wintermaanden in sneeuw gehuld en een geliefde wintersportbestemming. De prachtige omgeving biedt in de zomer ook genoeg activiteiten, waaronder wandelen, fietsen, vissen of kanovaren. Gelegen aan de voet van het Nationale Park Hardangervidda is Rauland een uitstekend startpunt voor deze zomerse activiteiten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nationaal Park Hardangervidda

Fonkelende meren, beken, ruige bergtoppen en uitgestrekte vlaktes zover je kunt zien. Het wonderschone nationaal park Hardangervidda is het grootste park van Noorwegen. De vele gemarkeerde en goed begaanbare paden maken het park ideaal voor prachtige wandelingen. Er zijn meerdere berghutten in het park waardoor je uitstekend een meerdaagse wandeling kan maken. De bekendste toegangspoorten zijn Odda, Eidfjord en Ullensvang, waarvan Odda het dichtst in de buurt ligt van Rauland (alsnog ruim twee uur rijden).

Nationaal Park Hardangervidda, Rauland

Rauland-academie

Net buiten Rauland ligt een historisch dorpje met een aantal gebouwen uit de achttiende eeuw, genaamd de Rauland-academie. In de zomermaanden worden hier allerlei ambachten en culturele activiteiten op de binnenplaats uitgevoerd. Van cursussen worst maken tot brood bakken. Ook wordt er vaak op zaterdag in de zomermaanden volksmuziek gespeeld.

Rauland academie, Rauland

Omgeving

Falkeriset wandeling

Maak een schitterende wandeling met een Nederlands tintje op een klein half uurtje rijden van Rauland. De zogenoemde Falkeriset wandeling is een eenvoudig stenen wandelpad van ongeveer drie kilometer lang. Dit gebied trok rond 1700 Nederlandse valkeniers naar de bergen om op valken te jagen. De vogels werden aan verschillende koninklijke huizen in Europa verkocht waar ze konden helpen bij de jacht op fazanten. Onderweg heb je zicht op de prachtige omgeving met de Gaustatoppen en de bergtoppen van Hardangervidda park in de verte. Naar verluidt leven er nog steeds valken in het gebied, dus wie weet heb je het geluk er eentje te spotten.

Falkeriset wandeling, Rauland

Sculpturen wandeling Vidsyn - Oksatjønn

Een andere mooie wandeling in de omgeving van Rauland is de sculpturen wandeling Vidsyn op ongeveer een kwartiertje rijden. Wandel naar de top van de Vierlinuten waar het beeld Vidsyn pronkt. Het beeld, gemaakt door kunstenaar Hilde Mæhlum, toont vreugde en verwondering voor bewoners en toeristen uit deze omgeving. Start bij het Vierli Kaféteria en volg dan het gemarkeerde pad van ongeveer een kilometer lang naar het beeld toe. Eventueel is het mogelijk om de route uit te breiden met vier kilometer en de route Silkeldalen toe te voegen.

Sculpturen wandeling Vidsyn - Oksatjønn, Rauland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!