Notodden, Vestfold Og Telemark

Noorwegen De voormalige industriestad Notodden heeft een plekje op de industriële erfgoedlijst van UNESCO. De waterkrachtcentrale heeft een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van het gebied. Ontdek deze geschiedenis en het verhaal achter de belangrijkste Noorse uitvinding, de productie van minerale mest. Jaarlijks staat het Bok & Blues museum in de spotlight voor het grootse Blues festival van Europa. Een paar kilometer buiten Notodden staat de indrukwekkende staafkerk van Heddal, de trots van Noorwegen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Telemarksgalleriet & Lysbuen

Voor een bezoek aan Notodden start je het beste bij deze prachtige industriële hal. De kunstgalerij en het Lysbuen museum tonen kunst van over de hele wereld. Maar ook leer je hier over de geschiedenis van een belangrijke Noorse uitvinding, de productie van minerale mest. Om de opbrengsten van de oogsten te verhogen vond hier de uitvinding en de eerste industriële productie plaats van minerale meststoffen. Wandel vanaf het gebouw door naar een oude tunnel om zicht te hebben op de waterkrachtcentrale en de Tinfossen waterval. Als de sluizen open staan, dan is het spectaculair om de kracht van de turbines, die het rivierwater doorpompen naar het naastgelegen meer, te ervaren,

Telemarksgalleriet, Notodden

Bok & Blueshuset

Het Bok & Blueshuset vormt het middelpunt voor culturele activiteiten. Het moderne gebouw heeft een prachtige ligging aan het meer Heddalsvatnet en herbergt naast een gezellig café, diverse bioscopen, een live podium en een stadsbibliotheek. Bijzonder is het Blues Museum. Jaarlijks wordt hier het grootste Blues festival van Europa georganiseerd en treden tal van internationale artiesten op.

Bok & Blueshuset Notodden

Omgeving

Heddal staafkerk

Van de 28 staafkerken in Noorwegen behoort de staafkerk van Heddal tot het grootste meesterwerk van hout. De kerk, gebouwd in de dertiende eeuw, is nog steeds in gebruik voor zomerevenementen en huwelijksvoltrekkingen. Stap binnen in dit imposante gebouw en neem deel aan een van de rondleidingen langs de rozenschilderijen uit 1600, de bisschopsstoel, de uitgesneden portalen en de middeleeuwse wierookvaten.

Heddal staafkerk, Noorwegen

Heddal Bygdetun

Maak een wandeling door de tijd en bezoek het plaatselijke openluchtmuseum naast de staafkerk van Heddal. Ontdek de ontwikkeling in de bouwstijl van de Noorse huizen, bezoek de kleine boerderij Hola en krijg een indruk van het boerderijleven in de negentiende eeuw. In het belangrijkste gebouw, Rambergstugo, bevindt zich een rozemarijn interieur van Olav Hansson, een kunstschilder uit 1784. Bekijk hier ook een tentoonstelling van de folkloristische klederdracht die werd gedragen.

Heddal Bygdetun
Ballon!