Mo i Rana, Nordland

Mo i Rana Noorwegen Aan natuur geen gebrek in het Noorse dorpje Mo i Rana. Het ligt ten zuiden van het Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen en aan de uitloper van de Ranfjorden. De regio staat ook bekend om de vele grotten. Mo i Rana zelf is een nieuwe en moderne stad met vele faciliteiten. Voor het oude stadsgedeelte wandel je naar Moholmen, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Moholmen

Net buiten het centrum van Mo i Rana ligt Moholmen, het oude gedeelte van de stad. Terwijl je hier loopt en om je heen kijkt, voelt het alsof je teruggaat in de tijd. Het lijkt een hele andere wereld, vergeleken met het moderne deel iets verderop. Het gebied is net een openluchtmuseum en geeft je een indruk van de stad voordat de industrie groeide. De oudste gebouwen komen uit de zeventiende eeuw.

Moholmen Mo i Rana

Fjord promenade

Voor een leuke, korte wandeling loop je over de promenade langs de kustlijn. Geniet onderweg van de uitzichten op het uiteinde van de Ranfjorden. De promenade brengt je langs Moholmen, de haven, het politiebureau en de Havmannen (Mannen van de Zee). Havmannen is een tien meter hoog granieten beeld dat in de zee staat. Het beeld is gemaakt door de Britse beeldhouwer Antony Gormley en maakt deel uit van Artscape Nordland.

Fjord promenade, Mo i Rana

Rana museum

Middenin de stad bevindt zich het Rana museum. Herbeleef de geschiedenis van de stad. Bekijk een lokale, historische fotocollectie met ongeveer 80.000 foto's en een archief met volksmuziek. De natural history afdeling richt zich op de wilde dieren en de natuurlijke omstandigheden in de regio. Het museum werkt samen met Rana Art Association en organiseert regelmatig kunsttentoonstellingen.

Rana museum, Mo i Rana

Omgeving

Marmeren kasteel

Op ongeveer drie kwartier rijden vanaf Mo i Rana ligt het Marmorslottet. Het zogenaamde marmeren kasteel is ontstaan doordat water, gedurende duizenden jaren, grotten, kuilen en formaties in de rotsen heeft gevormd. Uiteindelijk is het gebied tot een sprookjesachtig landschap vervormd. Na de zomer is het de beste tijd om het marmeren kasteel te bezoeken omdat het waterpeil dan niet zo hoog is. Je loopt dan makkelijker door de kuilen en over de rivier om de prachtige rotsformaties te zien.

Marmorslottet Mo i Rana

Grotten

In de omgeving van Mo i Rana liggen zo'n 200 grotten. Twee bekende grotten kan je gemakkelijk vanuit Mo i Rana bezoeken. De Grønligrotta, ruim twintig kilometer boven Mo i Rana, is de drukst bezochte kalksteengrot in Noorwegen. Het is tevens de enige grot in de Scandinavische regio die van binnen is verlicht. De grot is 4.200 meter lang en onderweg bewonder je een ondergrondse rivier, watervallen, stalactieten en veel mooie formaties die door de natuur zijn ontstaan. De Setergrotta liggen in de buurt. Bijzonder aan deze grot is niet alleen het beekje dat erdoor stroomt, maar ieder voorjaar bezichtig je hier de meest bizarre ijsformaties die door luchtstromen worden gevormd.

Grotten Mo i Rana

Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen

Boven Mo i Rana ligt het Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen. Met 2102 vierkante kilometer hoort het tot de grootste nationale parken van Noorwegen. Het landschap is erg gevarieerd. Bergformaties, gletsjers en beboste valleien maken deel uit van de natuur. In het park kan je fantastisch wandelen over goed gemarkeerde wandelroutes. Een groot deel van het park wordt ingenomen door de Svartisen gletsjer. De gletsjer bestaat uit twee delen en het hoogste punt is 1751 meter. De gletsjer ligt slechts twintig meter boven zeeniveau en is daarmee makkelijk toegankelijk voor wandelingen.

Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen Mo i Rana
Ballon!