Sognefjord, Vestland

Sognefjord De Sognefjord is een van de mooiste en tegelijkertijd ook een van de grootste fjorden van Noorwegen. Het beste van Noorwegen ligt hier allemaal binnen handbereik. Van gletsjers, staafkerken en watervallen tot idyllische dorpjes, steile rotsen en pure ongerepte natuur. Ontdek deze mooie omgeving met de auto, ferry, rondvaartboot, wandelend of met de fiets.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra Sognefjord

Stap bij een van de plaatsen aan de Sognefjord binnen bij een bezoekerscentrum om meer te weten te komen over deze omgeving. Zo zijn er bezoekerscentra in Flåm, Aurland, Høyanger, Fjaerland, Årdal , Balestrand en Jostedal. Je krijgt hier heel veel informatie en de medewerkers kunnen je over de mooiste uitzichtpunten en beste wandelroutes adviseren, ook buiten de gebaande paden.

Bezoekerscentra Sognefjord, Sognefjord

Høyanger

Høyanger ligt tussen de meren en bergen van de Sognefjord. Het is een echte industriestad en een van de eerste industriesteden van Noorwegen. Bezoek het industriemuseum, hier kom je van alles te weten over de historie ervan. Langs de leidingen van de elektriciteitscentrale loopt een trap met wel 1268 treden. Als je denkt dat het uitzicht bij trede 600 al schitterend is, wacht dan tot je boven staat. Bij de duizendste traptrede kun je een tunnel door. Let op, sommige plekken kunnen glad zijn, trek goede wandelschoenen aan.

Høyanger, Sognefjord

Noors gletsjer museum

Aan een zijtak van de Sognefjord ligt het kleine dorp Fjærland. Net buiten de dorpskern ligt het Noors gletsjermuseum op een prachtige plek ten zuiden van nationaal park Jostedalsbreen. Kom van alles te weten over de kleur van de gletsjers en de historie van de fjorden. Voer je eigen experiment uit met gletsjerijs van 1000 jaar oud.

Noors gletsjer museum, Sognefjord

Jostedalsgletsjer

Breen is het Noorse woord voor gletsjer en het is de Jostedalsgletsjer die de naam geeft aan het Jostedalsbreen nationale park. Diverse zijtakken hiervan zijn de zijdalen ingedrukt en hebben allemaal hun eigen naam gekregen. Het hoogste punt van de gletsjer ligt op maar liefst 1950 meter. Wil je over het ijs wandelen, dan kan dit enkel onder leiding van een gids. Je kunt de Jostedalsbreen oversteken, bijvoorbeeld van de Austdalsbreen naar de Tjøtabreen, maar over het algemeen zal je tocht zich beperken tot één van de zijarmen. Het is ook mogelijk om een begeleide tocht per kajak of motorboot te nemen naar deze enorme ijsmassa.

Jostedalsgletsjer, Sognefjord

Bergpas Sognefjellsvegen

Deze route 55 is van de Nationale Toeristische Routes in Noorwegen: de Sognefjellsvegen. Het is een prachtige route van het plaatsje Lom, over de bergpas Sognefjellet, naar het dorp Gaupne. Het hoogste punt van deze pas is 1430 meter waar je een spectaculair uitzicht hebt over het uitgestrekte berglandschap van het Jotunheimen Nationaal Park. Dit is ook de belangrijkste toegangspoort voor het park. In de winter is deze afgesloten omdat er dan te veel sneeuw ligt. Over het algemeen kun je deze tussen juni en oktober rijden.

Bergpas Sognefjellsvegen, Sognefjord

Staafkerk Urnes

Door de Vikingen werden in Noorwegen op vele plekken staafkerken gebouwd. Velen zijn helaas verloren gegaan, maar er zijn 28 kerken overgebleven en de meeste hiervan zijn te bezoeken. Het mooiste staafkerkje van Scandinavië staat in de kleine plaats Urnes. Van een paar honderd meter hoogte kijkt dit kerkje al eeuwen uit over de Sognefjord. Bekijk het mooie houtsnijwerk met vele symbolen van de Vikingen. De kerk staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit Solvorn kun je het beste met de boot een overtocht nemen naar Urnes.

Staafkerk Urnes, Sognefjord

Vettisfossen waterval

Wandel door de Utladalen vanuit Øvre Årdal. Na ongeveer drie kwartier lopen kom je uit bij een van de beroemdste watervallen van Noorwegen, de Vettisfossen waterval. Deze wandeling heeft een aantal korte steile stukken, maar over het algemeen is dit een gemakkelijke wandeling van in totaal drie kilometer lang. Met een vrije val van 275 meter hoog is dit een van de hoogste watervallen van Noorwegen.

Vettisfossen waterval, Sognefjord

Staafkerk Borgund

Nog een staafkerk aan de Sognefjord die een bezoek waard is: de prachtige staafkerk in Borgund. Dit is een van de best bewaard gebleven kerken in zijn soort en stamt uit 1180. Ook bij deze staafkerk is het houtsnijwerk weer erg bijzonder, er zijn allemaal slangen en draken afgebeeld. Het museum bij de staafkerk is een bezoek waard, er worden verschillende Vikingvondsten tentoongesteld.

Staafkerk Borgund, Sognefjord

Lærdaltunnel

Tussen Aurland en Lærdal ligt de langste tunnel ter wereld, deze is 24 kilometer lang. Voor de opening van deze tunnel was de bergpas de enige verbinding tussen Oslo en Bergen. Deze pas was in de wintermaanden niet toegankelijk vanwege de hoeveelheid sneeuw. Hierdoor moest men per boot of vliegtuig van Oslo naar Bergen of andersom. Voor de verbinding was het erg belangrijk om deze tunnel te bouwen.

Lærdaltunnel, Sognefjord

Stegastein

Het Stegastein uitkijkplatform is een soort brugconstructie die 650 meter boven de afgrond hangt en waarvandaan je een waanzinnig panoramisch uitzicht over de Aurlandsfjord hebt. Het glazen uiteinde van het platform geeft je het gevoel volledig onderdeel te zijn van de omgeving. Je rijdt eerst naar het stadje Aurlandsvangen om vanaf daar een deel van de Nationale Tourist Route Aurlandsfjellet te rijden richting het uitkijkplatform. Deze kronkelige weg biedt je al net zulke prachtige uitzichten als het platform zelf.

Stegastein, Vestland

Flåm

Verstopt tussen de fjorden vind je het idyllische dorpje Flåm. De waanzinnige locatie maakt een bezoek al de moeite waard, maar vergeet ook zeker niet de omgeving te verkennen. Neem de trein voor een van de mooiste én steilste treinritten ter wereld, stap aan boord van een boot om tussen de smalle Nærøyfjord of Sognefjord te varen. Rijd zelf over kronkelige wegen om het landschap in je op te nemen. Het is ook heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving die rijk is aan kolkende rivieren en watervallen.

Flåm
Ballon!