Elvas, Alentejo

Elvas De historische stad Elvas ligt niet ver van de Spaanse grens. De verdedigende functie, die het in het verleden had, zie je overal terug. Zo zijn er de strategisch gebouwde stadsmuren, die de stad omringen. Een ander bijzonder bouwwerk is het aquaduct, dat water uit de omgeving naar de stad bracht. En niet te vergeten: het fort Graça, de blikvanger van Elvas. Binnen de stadsmuren is de sfeer gemoedelijk, met smalle straatjes, een gezellig stadsplein en enkele musea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadsmuren

Tussen de zeventiende en negentiende eeuw werd Elvas versterkt, door wat tegenwoordig het grootste verdedigingswerk met droge grachten ter wereld is. Bijzonder is dat deze stadswallen in verschillende periodes zijn gebouwd. Hierdoor is het een uniek, stervormig bouwwerk geworden. Er heeft zelfs een Nederlander aan het ontwerp bijgedragen, de Jezuïetenpater Cosmander. Binnen de stadsmuren vind je nog prachtige historische gebouwen, die doen denken aan de lang vervlogen tijden.

Stadsmuren, Elvas

Aquaduct van Amoreira

Een ander bijzonder historisch bouwwerk is het aquaduct van Amoreira. Na zo'n 100 jaar bouwen werd het aquaduct in 1622 voltooid. Het is nu een iconisch herkenningspunt van de stad. Het zeven kilometer lange aquaduct doorkruist de kloof tussen het platteland. Aanleiding voor de aanleg was, water uit de regio te kunnen halen. Nog steeds wordt het water voor de fontein in de stad, via dit aquaduct aangevoerd. Na zonsondergang wordt het bouwwerk prachtig verlicht.

Aquaduct van Amoreira, Elvas

Fort Graça

Een andere blikvanger, net buiten de stad, is het fort Graça, dat op een heuvel ligt. Vroeger had dit fort natuurlijk een strategische ligging voor vijanden, nu biedt het vooral een prachtig uitzicht op het aquaduct van Amoreira en de omgeving. De dubbele ommuring wordt ook wel gezien als de best bewaarde wallen van heel Europa. Wandel langs de stervormige verdedigingsmuren en neem een kijkje in de verschillende ruimtes van het fort.

Fort Graça, Elvas

Kasteel van Elvas

Midden in het oude gedeelte van Elvas staat het kasteel. Ook dit kasteel werd destijds ter verdediging van Portugal gebouwd, dat zie je terug in de dikke muren. Er is daardoor ook weinig pracht en praal te bespeuren bij dit kasteel. Het was vooral functioneel, het heeft dan ook talloze belegeringen en veldslagen overleefd. Loop een rondje op de verdedigingsmuren en geniet van het mooie uitzicht over Elvas. Op de binnenplaats kun je je voeten even rust gunnen met een kopje koffie.

Kasteel van Elvas, Elvas

Dominicanenkerk

Deze kerk oogt van buiten wat gewoontjes, maar van binnen is het een echte parel. Deze kerk uit de zestiende eeuw, heeft een ongebruikelijk achthoekig ontwerp. Wat vooral mooi maakt zijn de vele tegeltjes uit de zeventiende eeuw. Vroeger was deze kerk een onderdeel van een vrouwenklooster. Nadat laatste non in de negentiende eeuw overleed is het klooster gesloopt. De dominicanenkerk is het enige overblijfsel hiervan.

Dominicanen kerk, Elvas

Fort Santa Luzia

Op zo'n anderhalve kilometer ten zuiden van de stad, ligt een kleiner fort: Santa Luzia. In dit fort kun je de militaire geschiedenis beleven door het museum dat hier gevestigd is.

Fort Santa Luzia, Elvas
Ballon!