Maribor, Slovenië

Maribor, Slovenie Maribor ligt aan de rivier de Drava en is de tweede stad van Slovenië. Deze studentenstad is omgeven door prachtige landschappen en kijkt uit op de toppen van het Pohorje gebergte. Leuke bezienswaardigheden zijn de oude havenwijk met de middeleeuwse watertoren Vodni Stolp. Ook de Maribor synagoge, een van de oudste synagogen van Europa, is een bezoek zeker waard.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude havenwijk Lent

De oude havenwijk Lent is de moeite waard om te bezoeken. Daar staat de Vodni Stolp, een middeleeuwse watertoren. Deze watertoren kun je bezoeken en je kunt er Sloveense wijntjes proeven. Rondom Maribor is wijnbouw een belangrijke bron van inkomsten. Struin langs de rivier, waar veel gezellige cafés en restaurants met terrasjes te vinden zijn en geniet van het mooie uitzicht op het water en de bergen.

Maribor, Slovenie

Glavni plein

Op het sfeervolle Glavni plein vind je verschillende bezienswaardigheden. Het grote landhuis, Maribor Castle, is een herenhuis in barok stijl met mooie muurschilderingen. Ook bevindt zich het regionaal museum in het kasteel. Op het plein staan het stadhuis en een Mariazuil als herinnering aan het einde van de pestepidemie in de zeventiende eeuw. Rondom de zuil staan zes beeltenissen van heiligen uit de katholieke kerk.

Glavni plein Slovenië

Old Vine House

In het oude centrum van Maribor, Lent genaamd, groeit de oudste wijnrank ter wereld. Je vindt deze wijnstok van ruim 400 jaar oud tegenover het Old Vine House. Dit historische gebouw huisvest een wijnshop en een klein museum. Ze organiseren wijnproeverijen en je kunt met een ervaren gids een begeleide tour boeken.

Maribor Slovenie

Kathedraal van Maribor

Aan het plein Slomškov trg ligt de kathedraal van Maribor. Deze kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gebouwd in Romeinse stijl, maar heeft er in de veertiende eeuw gotische elementen, zoals de kruisgewelven, bijgekregen. In de 57 meter hoge klokkentoren van de kathedraal bevindt zich een museum en het is een mooi uitzichtpunt over de stad en het bergachtige achterland.

Kathedraal Maribor Slovenie

De heuvel Pyramida en het stadspark

Wil je even op adem komen, breng dan een bezoekje aan het stadspark in het noorden van de Maribor. Hier vind je exotische bomen en bloemperken, fonteinen en vijvers. Beklim vanaf het park de heuvel Piramida en geniet van een prachtig panorama over Maribor. Ook bevindt zich in het park het Aquarium Terrarium.

De heuvel Pyramida en het stadspark, Maribor
Ballon!