Zagreb

Nationaal theater Zagreb De Kroatische hoofdstad Zagreb is een moderne stad waar de oude cultuur nog altijd voelbaar is. De stad heeft een oude stadskern met historische gebouwen zoals het Nationaal Theater. Je vindt er sfeervolle pleinen, groene parken en plantsoenen met veel bomen, bloemen en prachtige fonteinen. Zagreb is om die reden een van de groenste steden van Europa. Verken de stad te voet om de bruisende sfeer te proeven. Er zijn talrijke authentieke restaurants, versmarkten en charmante cafés met tuinterrassen. Als je om je heen kijkt zie je oude straatlantaarns die nog met de hand worden aangestoken en gezellig gekleurde huisjes. Deze stad is een prima start- en eindpunt van een afwisselende rondreis door het prachtige Kroatië.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Zagreb

De dertiende-eeuwse Kathedraal van Zagreb is met zijn twee enorme kerktorens een herkenbare en opvallende bezienswaardigheid in Zagreb. Na een aantal verwoestingen is de kerk telkens weer opgebouwd, waardoor de huidige bouwstijl neogotisch is. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de kerk zijn de gebrandschilderde ramen en de religieuze beelden.

Kathedraal zagreb

Dolac Markt

Niet ver van de kathedraal wordt de grootste en belangrijkste markt van Zagreb gehouden, de Dolac Market. Dit is een markt op een groot, hoog gelegen plein, waar boeren uit de omgeving van Zagreb hun gewassen verkopen. Je vindt er echter niet alleen groenten en fruit. Ook wordt er houten speelgoed, souvenirs en kleding verkocht. Verse vis verkoopt men in een nabijgelegen overdekte markthal. Deze boerenmarkt is te herkennen aan de mooie rode parasols. Ga hier zeker even rondstruinen!

markt zagreb

Mirogoj-begraafplaats

Op deze historische stadsbegraafplaats vind je prachtige monumenten en rijkversierde graven. Het bijzondere is dat hier overledenen met uiteenlopende geloofsovertuigingen begraven liggen, waaronder moslims, joden en christenen. Het achttiende-eeuwse complex staat bekend als een van de mooiste begraafplaatsen van Europa en doet groots aan door de hoge muren en indrukwekkende arcades en façade. Je kunt de begraafplaats het makkelijkste bereiken per auto of met de bus, want het ligt net iets buiten de stad.

Mirogoj begraafplaats Zagreb

Tkalčićeva

De gezellige straat Tkalčićeva is tegenwoordig een drukke uitgaansstraat, maar vroeger liep hier een riviertje dat de grens vormde tussen de wijken Kaptol en Gradec. Als je na een wandeling in de oude stadskern een terrasje wilt pakken, heb je hier keuze te over. In deze sfeervolle straat vind je veel oude huisjes met restaurants. Drink een lekker kopje koffie in een van de trendy koffiebarretjes of wat sterkers, zoals de Kroatische Slivovitsj, in een van de cafeetjes, .

oude centrum Zagreb

Ban Jelačić-plein

Het Ban Jelačić-plein, ook wel Trg bana Jelačića genoemd, is het centrale plein en het geografische midden van de stad. Hier komen straten samen en vrijwel alle blauwe trammetjes doen dit plein aan. Het is een prima start van een stadsbezoek, want ook de lokale VVV ligt aan het plein. Het plein is vernoemd naar Josip Jelačić, die in de negentiende eeuw landvoogd van Kroatië was. Hij heeft een eervol ruiterstandbeeld gekregen op dit statige plein.

bezienswaardigheden zagreb

Sint-Marcuskerk en plein

Centraal op het Sint Marcusplein staat de beroemde Sint-Marcuskerk, een van de bekendste bezienswaardigheden van Zagreb. Opvallend zijn de kleurrijke daken die voorzien zijn van de wapenschilden van Kroatië en Zagreb. Rond het Sint-Marcusplein staat het parlementsgebouw van Kroatië, Sabor genaamd. Hier zijn de zetel van de regering (Banski dvori) en het gebouw van het Grondwettelijk Hof van Kroatië gevestigd.

Sint Marcus kerk, Zagreb

Musea

Zagreb telt tientallen musea, maar deze drie mag je eigenlijk niet missen. Een van de beste kunstmusea van Zagreb is het Mimara Museum. Hier vind je schilderijen van grootmeesters zoals Rembrandt, Rubens, Renoir en Goya. Breng ook een bezoek aan het bijzondere Museum of Broken Relationships, waarin voorwerpen worden tentoongesteld die op een of andere manier verbonden zijn met een gebroken relatie tussen twee geliefden. Het Kroatische museum van Naïeve Kunst herbergt moderne werken van ‘naïeve’ kunstenaars, die vaak een loopje namen met de regels van de schilderkunst.

Zagreb

Medvednica

Aan de noordkant van Zagreb ligt het natuurpark Medvednica. Vanuit de stad kun je met de funicular (Žičara Sljeme) naar de hoogste top Sljeme van het Medvednica-gebergte. Er zijn verschillende wandelroutes door de bossen, langs watervallen, grotten en oude mijnen. Op de flank van het gebergte ligt de middeleeuwse burcht Medvedgrad, eveneens een interessante bezienswaardigheid.

Kabelbaan, Zagreb
Ballon!