Salamanca, Castilië en Léon

Salamanca Salamanca is een dynamische en sfeervolle studentenstad met een eeuwenoud centrum. De stad heeft moderne bouw in het oude centrum verboden, waardoor de rijke geschiedenis van de stad goed bewaard is gebleven. Het is dan ook niet voor niets dat deze historische stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Salamanca wordt ook wel de Gouden stad genoemd, omdat de vele zandstenen gebouwen een prachtige gouden gloed krijgen bij zonsondergang.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plaza Mayor

Het centrale plein en hart van de stad, is het achtiende eeuwse Plaza Mayor. Dit drukbezochte, sfeervolle plein is dé ontmoetingsplek voor studenten, toeristen en bewoners. Dit prachtige plein is vooral 's avonds echt een plaatje als de barokke gebouwen en arcades sfeervol verlicht zijn. Vroeger werden op het plein traditionele stierengevechten gehouden. Nog tot 1992 kon je hier de stieren en torero's zien strijden. Gelukkig gaat het er tegenwoordig wat vredelievender aan toe met gezellige terrasjes en restaurants.

Plaza Mayor Salamanca

De universiteit van Salamanca

De beroemdste en oudste universiteit van Spanje vind je hier in Salamanca. Het is een van de oudste universiteiten van Europa en trekt enorm veel studenten vanuit alle windstreken. Vooral de bibliotheek met duizenden (historische) boeken wordt geroemd. Het prachtige zandstenen gebouw was in 1218 klaar en heeft veel religieuze versieringen. Deze universiteit staat bekend om de kikker die ergens op de gevel verstopt is. Als je dit diertje spot brengt dit geluk! Nu snap je gelijk waarom de kikker het stadssymbool is van Salamanca. Het gebouw is nog in gebruik als universiteit, maar je kunt tegen betaling een bezoekje brengen en de binnenkant bekijken.

Universtiteit Salamanca

Oude kathedraal

Uniek in Salamanca is de aanwezigheid van een oude én een nieuwe kathedraal. In het verleden werd de oude kathedraal vaak afgebroken als er een nieuwe werd gebouwd, maar in Salamanca is deze gelukkig bewaard gebleven. De oude kathedraal is gebouwd in gotische en romaanse stijl en werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Bewonder de Byzantijnse toren en het indrukwekkende interieur met gekleurde muurschilderingen.

Oude Kathedraal Salamanca

Nieuwe kathedraal

Tussen de zestiende en achttiende eeuw werd een nieuwe kathedraal gebouwd. En wat voor een! Deze enorme kathedraal ligt naast de oude en is de een na grootste en hoogste kathedraal van Spanje. De façade van dit bijzondere monument is uitbundig versierd met reliëfs en figuren zoals een waterspuwende aap en een astronaut. Binnen kun je eeuwenoude kunst bekijken in de vorm van beelden, gebrandschilderde ramen en medaillons en er zijn maar liefst 20 kapellen.

Nieuwe Kathedraal Salamanca

Het huis met de schelpen

Het huis van de schelpen wordt door de Spanjaarden Casa de las Conches genoemd en is een van de bekendste bezienswaardigheden van Salamanca. De bijzondere façade van dit zestiende eeuwse gebouw is met meer dan 350 Sint-Jacobsschelpen versierd. Tegenwoordig is dit voormalige stadspaleis een bibliotheek en je mag het gratis bezoeken.

Casa de las Conchas

La Clerecía

Vlakbij het huis van de schelpen vind je La Clerecía, een kerk met twee beroemde torens die bekend staan als Scala Coeli. Vrij vertaald betekent dit: de trap naar de hemel. Beklim de kerktorens voor het mooiste uitzicht over de stad Salamanca. Tussen de twee kerktorens is een loopbrug, waardoor je de stad vanaf meerdere uitzichtpunten kunt overzien. In beide torens kun je met een wenteltrap naar boven om de klokken van de kerk te bekijken.

La Clerecía Salamanca

De Romeinse brug van Salamanca

Over de rivier de Tormes ligt de autovrije brug Puente Romano. Deze Romeinse brug stamt uit de 1e eeuw en is gemaakt van graniet. Vijftien oorspronkelijke bogen staan nog overeind, de overige bogen zijn gerestaureerd in de achttiende eeuw. Vanaf de brug heb je schitterend uitzicht op de oude stad met de kathedraal. Vooral 's avonds een mooi plaatje als alle historische gebouwen verlicht zijn.

Romeinse brug Salamanca

Klooster van San Esteban

In Salamanca zijn nog veel kloosters te vinden, maar ze zijn niet allemaal in goede staat. Het Convento San Esteban is nog in zijn volle glorie te bewonderen. Er leeft nog steeds een kloosterorde, maar bezoekers zijn welkom. Het imposante eeuwenoude gebouw heeft een statige kerk met mooie kloostergangen en kapellen. Slenter rond en bekijk het altaar, de graftombes en bijzondere bogen en muurschilderingen.

Klooster Salamanca
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!