Nationaal Park Monfragüe, Extremadura

Nationaal Park Monfrague In het zuidwesten van Spanje ligt het nationaal park Monfragüe, in de regio Extremadura. Het park is heuvelachtig, rotsachtig, exotisch en nog veel meer. Het is de thuisbasis voor veel bijzondere diersoorten, zoals de schuwe Iberische lynx en tientallen bijzondere roofvogels. Het park heeft de grootste populatie gieren ter wereld. Vogelaars kijken in het park dan ook hun ogen uit. Daarnaast is het landschap heel geschikt voor mountainbikers en wandelaars en kunnen ook liefhebbers van geschiedenis zich vermaken in Monfragüe. Dit park was namelijk duizenden jaren geleden een stukje natuur waar onze voorvaderen dankbaar gebruik van maakten. De overblijfselen daarvan zijn nog altijd terug te vinden in de natuur van nationaal park Monfragüe.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Bijzondere dieren

Het Nationale Park Monfragüe is vanwege de vele soorten diere door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Bijzondere diersoorten worden door deze status beschermd. In dit park vind je vooral veel vogelsoorten, waarvan gieren de meest opvallende zijn. Deze vogels spot je het best op de beroemde gierenrots, de Salto del Gitano. Naast gieren zijn er ook veel andere soorten vogels te bekijken, zoals de Spaanse keizerarend, de zwarte ooievaar en de oehoe. Ook kun je tijdens een wandeling een wild zwijn of een edelhert tegenkomen en zelfs de zeldzame Iberische Lynx, maar deze laat zich zelden zien.

Bijzondere dieren, Nationaal Park Monfragüe

Salto del Gitano

Een van de beste plekken om vogels als de monniksgier, de vale gier en de aasgier te spotten, is de beroemde gierenrots Salto del Gitano. Deze steile rots in het zuidwesten van het park komt je misschien bekend voor, want hij wordt veel gebruikt in natuurdocumentaires. Het is ook het meest gefotografeerde plekje van het park en het is dan ook heel bijzonder om met een verrekijker vogels te spotten op deze rots!

Salto del Gitano, Nationaal Park Monfragüe

Kasteel van Monfragüe

De ruïnes van dit oude, Moorse kasteel staan op een heuvel midden in het park, omringd door de natuur. Van het kasteel zelf is niet heel veel meer over. Alleen de oude toren en de kapel staan nog overeind. Desalniettemin is het kasteel wel de moeite waard om te bezoeken, want vanaf het kasteel heb je een fantastisch uitzichtpunt over rivier de Taag en de rest van het nationaal park. Ook voor vogelaars is dit een een geliefde plek om te bezoeken. Als de wind goed staat heb je de kans dat de gieren vlak langs het kasteel vliegen. Het is wel een klim om naar het kasteel te komen dus neem goede wandelschoenen mee.

Kasteel van Monfragüe, Nationaal Park Monfragüe

Rotstekeningen van Monfragüe

Nationaal park Monfragüe herbergt niet alleen natuur, het is ook een park met historie. Duizenden jaren geleden boden de heuvels en bergen van het park bescherming, voedsel en water, waar onze voorvaderen dankbaar gebruik van maakten. Op de rotsen onder het kasteel, zijn daarvan de overblijfselen terug te vinden in de vorm van prachtige rotstekeningen. Deze bijzondere kunstvormen kun je alleen bekijken met een parkwachter, dus zorg dat je op tijd reserveert!

Rotstekeningen van Monfragüe, Nationaal Park Monfragüe

Cerro Gimio

De Cerro Gimio is een heuvel met een hoogte van 372 meter in nationaal park Monfragüe. Vanaf deze heuvel heb je een fantastisch uitzicht over het park. Je kijkt onder meer uit over verschillende zijtakken van de rivieren in het park. Ook zie je het kasteel liggen. De foto’s die je vanaf dit punt maakt, zijn er gegarandeerd een paar voor in het album. Als je een wandeling wilt maken naar de top van de Cerro Gimio kan je het beste de groene wandeling nemen. De wandeling is een kleine acht kilometer lang.

Cerro Grimio, Nationaal Park Monfragüe

Observatorium

In en rondom het Nationaal Park Monfragüe kan je heel goed sterren kijken. Het is zelfs een van de beste plekken van Spanje om sterren te kijken en genomineerd als een 'Dark Sky Park'. Dat wil zeggen dat in dit gebied de lucht in de nacht zo helder is dat je er heel goed talloze sterren ziet, door het gebrek aan zogeheten luchtvervuiling. In Torrejón el Rubio, Arroyo Malvecino en Casas de Miravete staan ook nog observatoriums waar je nog beter sterren kan bewonderen.

Observatorium, Nationaal Park Monfragüe

Wandelingen

Een groot gedeelte van het park is helaas niet goed toegankelijk voor toeristen, maar het gedeelte rondom het kasteel en de bekende rots met de gieren zijn wel toegankelijk. Er zijn een aantal mooie wandelingen uitgezet die heel handig aangegeven zijn met kleuren. De wandelingen variëren in afstand, van kortere wandelingen tot wat langere wandelingen, alles is mogelijk. Het is ook mogelijk om verschillende wandelingen met elkaar te combineren.

Wandelingen, Nationaal Park Monfragüe
Ballon!