La Coruña, Galicië

La Coruña La Coruña is een belangrijke havenstad aan de Atlantische Oceaan. Het is de meest noordwestelijke stad van het Iberische schiereiland waardoor het soms wordt ervaren alsof bij deze stad de wereld ophoudt. De stad is erg belangrijk voor de Spaanse economie door de visindustrie, La Coruña is dan ook een echte zeestad. Het is een fijne stad om even uit te waaien aan de boulevard of het strand en verse zeevruchten te eten. Breng ook een bezoek aan de vuurtoren van Hercules waar de wilde golven vlak voor de toren kapotslaan op de rotsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vuurtoren van Hercules

In de tweede eeuw na Christus is deze Torre de Hercules gebouwd. De vuurtoren is 55 meter hoog, maar komt 120 meter boven de zee uit door zijn ligging op een heuvel. Het is de enige Romeinse vuurtoren die nog steeds in gebruik is en staat daarom op de lijst van beschermde monumenten van UNESCO. Het is een flinke kluif om de toren te beklimmen, maar je moeite wordt beloond met een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Vuurtoren van Hercules La Coruna

Santiago Apostol kerk

Iglesia de Santiago Apostol is in de twaalfde eeuw gebouwd en is de oudste kerk in La Coruña. Deze intieme, sfeervolle kerk is in Romeinse stijl gebouwd en later aangepast naar een meer Gotische bouwstijl. Door de oudheidkundige waarde is de kerk uitgeroepen tot historisch monument. Je vind de kerk in het hart van de oude stad.

La Coruna

Plaza de María Pita

Middenin het oude centrum vind je een bijzonder plein, vernoemd naar de heldin van de stad, María Pita. Op het plein staat het stadhuis van La Coruña en een standbeeld van María Pita. Het plein wijkt af van de andere pleinen in Spanje door de 'Galerías' op de bovenste etage van de gebouwen. De 'Galerías' (witte uitbouwen) zijn bedoeld om de kou in de winter tegen te houden en de warmte in de zomer.

Plaza de María Pita La Coruna

Monte de San Pedro

Als je even wilt bijkomen van de drukte van de stad, bezoek dan Monte de San Pedro. Vroeger was dit een fortificatie met grote kanonnen ter verdediging van de stad. Je kunt de top bereiken door met een panoramische glazen lift omhoog te gaan. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de baai van La Coruña.

Monte de San Pedro La Coruna

Strand van Riazor

Vanuit de stad kun je het langgerekte zandstrand van Riazor bezoeken. Hier geniet je van een verfrissende duik in de zee of je waait even lekker uit op het strand. Er zijn veel restaurants en barretjes te vinden rondom het strand. Achter de kustlijn vind je het voetbalstadion van Deportivo La Coruna, het Estadio Riazor.

Strand van Riazor La Coruna

Avenida de la Marina

De boulevard die langs de haven loopt is de Avenida de la Marina. Je kunt er lekker wandelen en rondstruinen en genieten van de Spaanse keuken in een van de vele restaurantjes. Ook hier vind je de kenmerkende witte uitbouw aan de gevels van de gebouwen. Een originele manier om de bezienswaardigheden te bekijken is door middel van de klassieke toeristentrammetjes die je langs de boulevard ziet rijden.

Avenida de la Marina La Coruna

Castillo de San Anton

Op een klein eiland in de haven, ligt het zestiende eeuwse fort van San Antón. Het fort is verbonden met een dam aan het vasteland en werd vroeger gebruikt als controlepost om indringers op afstand te houden. Er is een kleine archeologische tentoonstelling die je voor een paar euro kunt bezoeken.

Castillo de San Anton La Coruna
Ballon!