Lugo, Galicië

Lugo, Galicie Lugo staat niet voor niets op de lijst van UNESCO als werelderfgoed, want je vindt geen andere plaats in Spanje waar het Romeinse verleden nog zo aanwezig is. Uniek zijn de vrijwel intacte Romeinse stadswallen, compleet met toegangspoorten en torens. Deze omringen het historische centrum volledig. Daarnaast vind je hier ook nog een Romeinse brug en Romeinse baden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Romeinse muur

Deze twee kilometer lange muur werd in de derde eeuw door de Romeinen gebouwd en is in vele opzichten uniek. De muur omringt het oude centrum volledig en zelfs de tien poorten en 85 torens zijn grotendeels intact. De complete muur staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een wandeling over de elf meter hoge muur duurt zo'n 45 minuten. Neem een kijkje bij het bezoekerscentrum voor meer informatie over de muur.

Lugo, Galicie

Kathedraal van Lugo

Deze rooms-katholieke kathedraal is in de twaalfde eeuw gebouwd, naar het voorbeeld van de kathedraal van Santiago de Compostella. De kerk kreeg in het begin vooral een Romaanse stijl. Door de eeuwen heen werd er veel aan de kerk gebouwd, waardoor er inmiddels ook barokke, gotische en neoclassicistische elementen terug te vinden zijn. De façade is dan weer gebaseerd op die van de kathedraal van Pamplona.

Kathedraal van Lugo

Provinciaals Museum van Lugo

Om de rijke geschiedenis van de stad Lugo te ontdekken bezoek je het provinciaal museum in het oude San-Franciscus klooster. In het museum liggen Romeinse en Keltische voorwerpen en is er een muntencollectie. Ook is er een afdeling over Gallische kunst: je ziet er beeldhouwwerken, edelsmeedkunst, keramiek en schilderijen.

Museum in Lugo

Plaza del Campo

Het compacte plein Plaza del Campo is het centrum van de stad. Ooit lag hier het Romeinse Forum. Tegenwoordig is dit dé plek om lekker te eten of een terrasje te pakken. Je vindt rondom het plein veel tapasbars en restaurants. Midden op het plein staat een barokke fontein. De meeste huizen zijn achttiende-eeuws, met kenmerkende grote bogen onderaan de gevels.

Plaza del Campo, Lugo

Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is een van de grootste pleinen van de stad en ligt net achter de grote kathedraal. Het gemeentehuis staat aan het plein en is een must-see door de fraaie gevel. Aan de andere zijde ligt de fraaie Franciscaner Kerk, hier is tegenwoordig een school gevestigd. Midden op Plaza Mayor ligt het Alameda Park, een fijne plek om in de schaduw van de bomen te genieten van deze mooie stad.

Plaza Mayor, Lugo

Portomarín

Ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Lugo ligt het dorp Portmarín, een plek met een bijzondere historie. Rond 1960 werd de rivier ingedamd om een stuwmeer te creëren. Het voormalige dorp ligt daardoor nu op de bodem van het meer en is grotendeels vergaan. Een deel van het dorp is vooraf verplaatst naar een hoger gelegen stuk land. Je gaat hier terug in de tijd. Bezoek je Portomarín na de zomer, dan is het waterpeil vaak zo ver gezakt dat overblijfselen van het oude dorp weer boven komen en zichtbaar worden. Wanneer er extreme droogte heerst, is het zelfs mogelijk om door de ruïnes van het oude dorp te wandelen.

Portomarín bij Lugo
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!