Santiago de Compostela, Galicië

Santiago de Compostela Santiago de Compostela is de hoofdstad van de Spaanse regio Galicië. In de stad wonen slechts 100.000 inwoners, hiervan is meer dan een derde student. Santiago is dan ook één van de belangrijkste universiteitssteden van Spanje. Jaarlijks bezoeken zo'n 300.000 pelgrims de stad. Santiago de Compostela staat dan ook bekend als een belangrijk bedevaartsoord. Het historische centrum van de stad staat sinds 1985 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft verschillende religieuze gebouwen, zoals kloosters en kathedralen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Santiago de Compostela

De kathedraal van Santiago de Compostela is het hoogtepunt van de stad. In opdracht van Koning Alfonso VI is in 1077 de bouw van de kathedraal begonnen. De kerk is vaak uitgebouwd, daarom vind je zowel barokke als gotische details terug. Tussen de twee grote torens bij de voorgevel kun je het beeld van apostel Jakobus bekijken. Het hoogtepunt is de crypte onder het altaar waar de overblijfselen van Jakobus zouden liggen. Een ander bijzonder voorwerp is het grote wierookvat van 1,5 meter hoog die bij belangrijke kerkdiensten wordt gebruikt. Om 13:00 uur kun je een mis bijwonen voor pelgrims en er is de mogelijkheid om een begeleide tour te maken over de daken van de kathedraal.

Santiago de Compostela

Plaza del Obradoiro

Het hart van de stad is het Plaza del Obradoiro en het is tevens het meest bekende plein van de stad. Aan het plein liggen verschillende bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Santiago de Compostela, het Hostal dos Reis Católicos en het stadhuis. Het plein is ook het eindpunt van de El Camino pelgrimstocht. Dagelijks arriveren hier honderden pelgrims die vaak honderden kilometers wandelen of fietsen erop hebben zitten. Het exacte eindpunt van de tocht is midden van het plein. Hier ligt 'kilometer 0'!

Plaza del Obradoiro Santiago de Compostela

Palacio de Rajoy

Tegenover de kathedraal van Santiogo staat het Palacio de Rajoy. Dit paleis werd in 1766 gebouwd voor de aartsbisschop Rajoy. Het paleis is voor verschillende doelen gebruikt, maar tegenwoordig is dit gebouw het stadhuis van Santiago. Op het dak van het paleis zie je een beeld van de apostel Jakobus op een paard.

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela

Klooster van San Francisco

Door de heilige Franciscus van Assisi werd in 1214 het klooster van San Francisco gesticht. In de achttiende eeuw is het gebouw gerestaureerd waardoor je er nu een barokke kerk ziet staan. Er zijn nog enkele authentieke elementen bewaard gebleven, waaronder de gotische bogen bij de ingang.

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela

Real Universidad de Santiago de Compostela

Het USC, de universiteit van Santiago, werd in 1495 opgericht door de aartsbisschop Alonso III de Fonseca. Het is één van de oudste universiteiten ter wereld en één van de grootste in Spanje. Het terrein van de universiteit beslaat meer dan 1.300.000 vierkante meter en er gaan zo'n 35.000 studenten naar deze universiteit. Door de stad zijn meerdere gebouwen van de universiteit verspreid, vooral de oudere gebouwen zijn de moeite waard om te bezoeken.

Universiteit Santiago de Compostela

Klooster de San Martín Pinario

Aan de Praza da Inmaculada ligt het Benedictijns kloostercomplex, het Monasterio van San Martín Pinario. In de elfde eeuw werd het klooster gebouwd, echter stamt het grootste deel van het huidige klooster uit de zestiende eeuw. In het klooster vind je een kerk met een verzameling aan schilderijen, religieuze voorwerpen en het barokke altaar.

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela

Hostal dos Reis Católicos

Isabella I en Ferdinand II, het katholieke koningspaar, hebben in 1499 het ziekenhuis laten bouwen. Het doel was om hier de pelgrims op te vangen en te verzorgen die naar Santiago de Compostela op bedevaart gingen. Tegenwoordig kun je in het oude ziekenhuis overnachten of met een rondleiding mee om meer te weten te komen over de bijzondere geschiedenis van het hotel.

Hostal dos Reis Santiago de Compostela

Mirador Parque da Alameda

Het grootste park van Santiago de Compostela is het Mirador Parque da Alameda en ligt tussen het oude centrum en het nieuwe stadsdeel. In het park kun je genieten van een rustige omgeving en een mooi uitzicht over de stad. In het park vind je ook de Santa Susana kapel en de Pilar kerk. Het groene park is ook een populaire locatie voor festiviteiten van de stad.

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela

Museum de las Peregrinaciones

Het pelgrimmuseum is gevestigd in het historische Casa Gótica. In dit museum leer je meer over de geschiedenis van de bedevaart van de pelgrims door middel van verschillende (kunst)voorwerpen en exposities. Het schilderij Santiago Peregrino is één van de hoogtepunten van het museum. Dit schilderij is gemaakt door de prominente zestiende eeuwse Spaanse schilder, Juan de Juanes.

Museum Santiago de Compostela

Do Pobo Galego Museum

In het oude Santo Dimongo de Bonaval klooster is het antropologisch en volksmuseum gevestigd, Do Pobo Galego. In het museum kun je meer ontdekken over de Galicische cultuur en tradities. In het museum zijn verschillende zalen met exposities over het leven op het platteland, de lokale muziek, de invloed van de zee en andere thema's van Galicië.

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!