Mariánské Lázně (Mariënbad), Bohemen

Marianske Lazne Bohemen Mariánské Lázně ligt midden in het Boheemse Woud, niet ver van de Duitse grens. De Duitse naam, Mariënbad, is dan ook veelgebruikt. Het stadje is sinds het begin van de negentiende eeuw een bekend kuuroord. Bekende persoonlijkheden kwamen vanuit de hele wereld hier naar toe om te kuren. Naast de natuurlijke minerale bronnen, biedt de stad ook gevarieerde architectuur, prachtige parken en vele activiteiten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De zingende fontein

Een van de highlights van de stad is de zingende fontein. Deze bestaat uit een rond bassin met een diameter van achttien meter. In het midden staat een twaalfdelige stenen sculptuur. De fontein heeft meer dan 250 sproeiers, waarvan de middelste sproeier zes meter hoog komt. De zingende fontein laat elke dag, vanaf 07:00 uur op elk oneven uur, van zich horen. Om 21:00 uur en 22:00 uur zijn de laatste twee shows inclusief verlichting. Het schema hangt naast de fontein, dus check even wanneer je klaar moet staan om de licht- en geluidshow mee te maken.

De zingende fontein Marianske Lazne

Lázeňská Kolonáda

Deze colonnade (zuilengang) is de belangrijkste van Mariánské Lázně en het grote herkenningspunt van de stad. Dit soort colonnades waren een belangrijk onderdeel van het kuren en deze 'hoofdcolonnade' siert de plaats waar oorspronkelijk de gesloten kuuroordpromenade lag. Het neo-barokke gebouw was in 1889 gereed en is gelukkig tijdens de oorlogen gespaard gebleven. De buitenzijde is al schitterend, maar ook de binnenkant zal je versteld doen staan. Kijk naar de prachtige plafondfresco's en de bronzen reliëfs op de muren. Als je nog een mooie zuilengang wilt bezoeken, ga dan naar het Úšovický-park. Hier staat de colonnade van de bron van Ferdinand.

Hoofdcolonnade Marianske Lazne

Bronnen van Mariánské Lázně

In en om het stadje liggen maar liefst 100 bronnen, waar het heilzame water uit de grond komt. Nog steeds wordt het gebruikt voor behandelingen van een aantal aandoeningen. Of dit nu iets voor je is of niet, het is sowieso leuk om een kijkje te nemen bij de mooie bronnen, vaak overdekt door een colonnade. Er lopen wandelpaden rond de stad, waarop je meerdere bronnen kunt aandoen. De oudste bron is vernoemd naar Koning Ferdinand I. Naast dat je je kunt onderdompelen in het koude of warme water, kun je het water uit bepaalde bronnen ook drinken. Hiervoor hebben ze speciale drinkbekers met een tuitje ontworpen, inmiddels niet meer weg te denken als souvenir.

Bronnen Marianske Lazne

Orthodoxe kerk van St. Vladimir

Als je deze kerk ziet, zou je bijna denken dat je in Rusland bent. In 1900-1902 werd deze kerk gebouwd. De orthodoxe priester Nikolaj N. Pisarevský zamelde samen met artsen geld in voor de kerk, onder Servische en Russische kuuroordgasten. De architect Nikolaj V. Sultanov maakte de plannen voor het gebouw. Niet alleen de buitenkant heeft een indrukwekkende architectuur, ook de binnenkant is de moeite waard om te bekijken. De wand is samengesteld uit iconen (ook wel iconostase genoemd) en dit domineert het interieur van de kerk. Deze is in Kuznetsovo in Rusland gemaakt voor de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1900.

Orthodoxe kerk van St. Vladimir Marianske Lazne

Boheminium Park

Op de Krakonoš-heuvel, aan de rand van Mariánské Lázně, ligt een van de grootste miniatuurparken van Europa: het Boheminium Park. Het ligt in een prachtige setting in de natuur en heeft talloze schaalmodellen van Tsjechische monumenten. Je kunt hier bijvoorbeeld Karlštejn, Hluboká, Červená Lhota-kasteel, Lednice of Český Krumlov-kasteel in het klein bewonderen. Elk jaar worden er verschillende evenementen georganiseerd in het Boheminium Park, voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt het Boheminium Park met de auto bereiken, maar je kunt er ook een prachtige wandeling van maken door met de kabelbaan omhoog te gaan en van het uitzicht te genieten.

Boheminium Park Marianske Lazne

Sprookjespark

In het park voor het Krakonoš hotel kun je een wandeling maken langs zandstenen sculpturen, die de verschillende sprookjes voorstellen. De figuren zijn gemaakt door studenten van de School voor Beeldhouwkunst en Steenhouwers in Hořice onder leiding van beeldhouwer Michal Moravec. Loop langs Roodkapje, de IJskoningin en er is ook een kerststal. De kerststal wordt ook gebruikt om kerstconcerten te houden.

Sprookjespark Marianske Lazne

Stadsmuseum

Dit museum is gevestigd in het oudste huis in het historische deel van de stad. Het negentiende-eeuwse gebouw, geeft je meteen een beeld van hoe de stad er in die tijd uit zag. In 1818 werd het huis gebouwd als gastenverblijf voor kuuroordbezoekers. Hoewel het museum al in 1887 is opgericht, zit het pas sinds 1953 in dit gebouw. Er staan uitgebreide collecties uit de regio Mariánské Lázně tentoongesteld, met historische, wetenschappelijke en geologische voorwerpen en vondsten. In de concertzaal van de Anglicaanse Kerk heeft het museum een tentoonstelling over de Engelse Koning Edward VII. Rond het museum ligt een bosrijk park met rotsen en mineralen uit dit gebied.

Stadsmuseum Marianske Lazne

Uitkijktoren Hamelika

Het is een wandeling van ongeveer een kilometer vanaf het Boheminiumpark en dan sta je op de heuvel Hamelika, op een hoogte van 723 meter. De toren werd in 1876 gebouwd door Fridrich Zickler, als een ruïne van een fictief kasteel van Mariánské Lázně. De wandeling er naar toe is eenvoudig en voert langs een hertenkamp en door het bos. Beklim vervolgens de 120 trappen van de uitkijktoren en geniet van het uitzicht op de stad en de omgeving.

Uitkijktoren Hamelika Marianske Lazne

Omgeving

Kladská

Toe aan een mooie wandeling door de natuur? Tien kilometer ten noorden van Mariánské Lázně ligt Kladská. Je staat hier middenin het bos, bij een jachthuis en een mooie vijver. Een leuke wandeling van 1,6 kilometer is de Kladská nature trail. De wandeling begint voor het jachthuis en gaat de Kladský vijver rond. Je zit hier aan de rand van het natuurreservaat Kladská Peat Bogs. Gedurende de wandeling verandert het met grind bezaaide pad in een promenade waar je onderweg bij verschillende rustpunten kunt stoppen. Breid je wandeling uit door nog nog andere paden te ontdekken.

Kladska Bohemen

Teplá klooster

In 1193 werd het Teplá klooster gesticht door een Tsjechische edelman. Het oudste bewaard gebleven deel is de romaans gotische hallenkerk. Een groot deel van het klooster werd in latere eeuwen door brand verwoest en er kwam een nieuw, barok klooster op de plaats van de oorspronkelijke gotische gebouwen. Tussen de vijftiende en negentiende eeuw werden de boerderijen gebouwd en de bibliotheek en museum komen uit 1902-1910. Je kunt een rondleiding volgen door het klooster, waarbij je onder andere de bibliotheek, tentoonstelling in het kloostermuseum, museumzaal en een fotogalerij zult bekijken.

Tepla klooster Bohemen

Bečov Kasteel

In de dertiende eeuw werd het kasteel van Bečov gesticht door de heren van Osek. In de vijftiende eeuw en de zestiende eeuw werd het flink uitgebreid. Er werd een gotisch kasteel bijgebouwd met op de binnenplaats huizen en stallen. De unieke verzameling van historische gebouwen, zoals het gotische kasteel, het renaissance paleis en het oude barokke kasteel, kun je bezoeken door middel van een tour. Er zijn verschillende routes mogelijk waarbij je bepaalde delen van de geschiedenis in duikt. Je krijgt een goed beeld van het leven van toen.

Becov Kasteel Bohemen
Ballon!