Bristol, Engeland

Bristol Ooit was deze culturele stad een van de belangrijkste havensteden van Engeland. Tegenwoordig staat Bristol bekend als een hippe en alternatieve universiteitsstad. Die status dankt de stad onder andere aan haar beroemde inwoner: graffitikunstenaar Banksy. Verspreid door de stad tref je zijn spraakmakende kunstwerken aan. De iconische Clifton Suspension Bridge is een van de grootste trekpleisters van Bristol. Nog zo’n staaltje techniek is Brunel’s SS Great Britain, het historische schip dat nu dienst doet als museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Clifton Suspension Bridge

Dit staaltje vernuft behoort absoluut tot de meest herkenbare bouwwerken van Bristol. Wandel of fiets over de 412 meter lange iconische hangbrug over de rivier de Avon. De brug boven de diepe kloof werd ontworpen door Isambard Kingdom Brunel en werd pas na zijn dood voltooid in 1864. Er is een informatiecentrum plus een klein natuurgebied: Leigh Wood. In de schaduw van de oude eikenbomen kun je hier mountainbiken en klauteren in speeltuinen.

Clifton Suspension Bridge, Bristol

Brunel’s SS Great Britain Museum

Stap terug in de tijd aan boord van Brunel’s SS Great Britain. Toen het schip in 1843 te water werd gelaten werd het ‘het grootste experiment sinds de schepping’ genoemd. Door haar omvang en innovatieve technologie is het de voorloper van moderne schepen. Tegenwoordig is het historische schip omgetoverd tot een museum en kun je er rondwandelen op het dek en luisteren naar de verhalen van passagiers en crew.

Burnel SS museum, Bristol

Museum M Shed

Ontdek de geschiedenis, de mensen en verhalen van Bristol. Museum M Shed aan de werf neemt je mee terug in de tijd door middel van foto’s, films en tentoonstellingen. De toegang is gratis.

Museum M Shed, Bristol

Cabot Tower

In het stadspark Brandon Hill staat de Cabot Tower. Via een smalle wenteltrap bereik je de top vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Zelfs vanaf dit punt zijn de Clifton Suspension Bridge, het stadion van Bristol City en Wills Memorial Building zichtbaar.

Cabot Tower, Bristol

We the curious

Dit science center doet nog het meest denken aan een indoor festival, waar je volop kunt experimenteren in het lab. Het museum aan de werf is leuk voor jong en oud. In het museum bevindt zich ook het eerste 3D planetarium van het Verenigd Koninkrijk.

We the curious

Bristol Beer Factory

Neem een kijkje achter de schermen van deze bierbrouwerij tijdens een Brewery Tour in de Bristol Beer Factory. Natuurlijk kun je in een van de pubs ook volop proeven van de bijzondere bieren die hier worden gebrouwen.

Bristol Beer Factory, Bristol

Street art Banksy

Overal in Bristol word je verrast door werken van Bristol’s bekendste en mysterieuze inwoner: graffitikunstenaar Banksy. Recent werd er in de wijk Totterdown nog een nieuw werk “Aachoo!” van hem ontdekt. Je kunt verschillende (georganiseerde) wandelingen maken langs zijn muurschilderingen.

Street art Banksy

Evenementen en shoppen

Bristol is regelmatig het toneel van festivals en evenementen. Zo gaan er tijdens het International Bristol Balloon Fiesta in augustus meer dan 130 heteluchtballonnen de lucht in en is St. Paul’s Carnival hier een begrip. Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan Gloucester Road. Een aanrader is de St. Nicholas Indoor Market: een overdekte markt die al sinds 1743 bestaat. Te midden van historische architectuur kun je bij 60 kraampjes terecht voor hapjes, drankjes en leuke spulletjes. Ook de Bristol Harbourside is een gezellig plek vol met cafés en restaurants.

Bristol Balloon Fiesta

Bristol Zoo Gardens

Iets buiten het centrum van Bristol vind je de dierentuin. Behalve heel veel dieren als gorilla’s, pinguïns en kangoeroes is er naast de dierentuin ook een touwenparcours: ZooRopia. Hiervoor moet je wel een los ticket aanschaffen.

Bristol Zoo Gardens

Omgeving

Bath

Na een treinrit van een kwartier sta je in Bath. De historische stad lijkt zo uit een roman van Jane Austen te komen. Niet zo vreemd, want de schrijfster liet zich inspireren door de 2000 jaar oude stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Trekpleisters zijn The Roman Baths, The Royal Crescent, Bath Abby en The Circus. Jane Austen fans mogen The Jane Austen Centre niet overslaan.

Bath, Engeland

Cotswolds

Iets ten oosten van Bristol begint het glooiende platteland van The Cotswolds. Het pittoreske Castle Combe wordt gezien als een van de mooiste Britse dorpjes in The Cotswolds. Dit is het Engelse platteland ten voeten uit. Wandel door de straatjes, langs schilderachtige cottages en bezoek de middeleeuwse St. Andrew’s Church.

Cotswolds

Tyntesfield

Ten westen van Bristol staat op een steenworp afstand het spectaculaire Tyntesfield. Rond het Victoriaanse, neogotisch landhuis liggen een groot park en prachtige tuinen. Je kunt een rondleiding maken in het huis en voor de kleintjes zijn er avontuurlijke wandelroutes uitgezet in de omgeving.

Tyntesfield, Engeland

Clevedon

Iets verder rijden, aan zee, ligt het badplaatsje Clevedon. Wandel over de monumentale pier van Clevedon uit 1860 die ‘de mooiste pier van Engeland’ wordt genoemd. Ook de moeite waard is Clevedon Court. Het monumentale pand uit de veertiende eeuw is eigendom van het National Trust.

Clevedon, Engeland
Ballon!