Canterbury, Engeland

Canterbury, Engeland Wil je het Engeland van de Middeleeuwen ervaren? Ga dan naar Canterbury, een kleine stad aan de rivier de Stour. De stad is nog geheel in de stijl van de Middeleeuwen, met de kathedraal als grote blikvanger. Dit UNESCO Werelderfgoed is een must-see in Canterbury. Struin vervolgens door de smalle straatjes, bewonder oude vakwerkhuizen en waan je in het Engeland van koningen, pelgrims en schrijvers. Laat je rondvaren in een traditionele punt of roeiboot, terwijl je stuurman over de stad vertelt. Ga daarna op ontdekkingstocht langs kastelen in het mooie groene gebied dat ook wel ‘de tuin van Engeland’ wordt genoemd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Canterbury

Tijdens een bezoek aan Canterbury kun je niet om de kathedraal heen. De prachtige toegangspoort Christ Church Gate biedt vanuit het centrum toegang tot de kathedraal. De kathedraal wordt tot een van de mooiste religieuze bouwwerken in Engeland gerekend en is dan ook een must-see. Je vindt er alle bouwstijlen uit de Middeleeuwen terug, van romaans tot gotiek. Hoogtepunten in het interieur zijn de schitterende glas-in-loodramen, middeleeuwse muurschilderingen, vele bijzondere graven en de crypte met daarin de schatkamer.

Kathedraal ,Canterbury

Westgate tuinen en Towers Museum

Even bijkomen van alle opgedane indrukken? Wandel dan door de mooi aangelegde Westgate tuinen. Deze liggen langs de rivier de Stour. Met een beetje geluk spot je hier niet alleen bloemen en vogels, maar zie je ook de punters voorbijkomen terwijl zij hun op gondels lijkende bootjes voortbewegen. Iets meer naar het centrum bevindt zich het Westgate Towers Museum. In het museum wordt je meegenomen door de middeleeuwse stadspoort die vroeger als gevangenis diende. Vanaf de top van de torens heb je een panoramisch uitzicht over de oude stad.

Westgate tuin, Canterbury

Canterbury Tales

Toen aartsbisschop Thomas Beckett in 1170 in de kathedraal van Canterbury werd vermoord, bracht dit een stroom van bedevaartgangers op gang. Hun pelgrimstocht werd door schrijver Geoffrey Chaucer vereeuwigd in zijn werk ‘Canterbury Tales’, een van de belangrijkste literaire werken in de Engelse taal. Zijn verhalen komen ook vandaag de dag nog tot leven, in de gelijknamige toeristische attractie. In een middeleeuwse kerk in het centrum van Canterbury vind je een multimediale reconstructie van Engeland in de Middeleeuwen. Hier ervaar je beelden, geluiden en geuren van het middeleeuwse Engeland, waarbij de geestige en treffende verhalen van Chaucer worden nagespeeld.

Canterbury, Engeland

Boottochten

Een van de leukste manieren om Canterbury te ontdekken is met een boottocht. Er zijn diverse opstapplaatsen in de stad. Laat je bijvoorbeeld rondvaren in een kleine roeiboot, door een stuurman die onderweg vol humor over de stad vertelt. Doordat dit in kleine groepjes gebeurt, zijn de rondvaarten erg persoonlijk. Wil je net zo varen als in Venetië? Kies dan voor een boottocht in een punt, een typisch Engelse boot die iets weg heeft van een Italiaanse gondel. Of huur zelf een bootje en ga op pad over de rivier de Stour!

Boottocht, Canterbury

Abdij van Sint Augustines en Sint Martin kerk

Aan de oostkant van de kathedraal van Canterbury staan de overblijfselen van het klooster van Sint Augustines en de kerk van Sint Martin. Deze gebouwen staan gezamenlijk met de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kerk van Sint Martin is noemenswaardig omdat dit de oudste nog altijd in gebruik zijnde kerk in Engeland is. Het klooster werd in de zesde eeuw na Christus gebouwd, omdat de paus het christendom in Engeland wilde verspreiden. Toen de Engelse koning Henry VIII zich eeuwen later tegen de katholieke kerk afzette, werd het klooster ontmanteld. Er is echter genoeg overgebleven om bezoekers een indruk te geven.

klooster, kerk, Canterbury

Romeins museum

Ook de Romeinen hadden een nederzetting bij Canterbury. ‘Durovernum Cantiacorum’ was een bloeiende stad met een tempel, Romeins forum, een theater en meerdere badhuizen. Wat er later is teruggevonden uit deze tijd, wordt vandaag de dag tentoongesteld in het Romeins museum. Een van de pronkstukken van dit kleine museum is een goed bewaard gebleven mozaïek dat vroeger in de centrale hal van het woonhuis van een rijke Romein heeft gelegen.

Romeins museum Canterbury

Omgeving

Howletss Wild Animal Park

Dit dierenpark ligt op een kwartiertje rijden van het centrum van Canterbury. De stichting die het park beheert zet zich in voor de bescherming van (bedreigde) diersoorten. In het dierenpark bekijk je dan ook veel exotische diersoorten, waaronder gorilla’s, tijgers, olifanten en leeuwen. In totaal zijn er meer dan 40 verschillende soorten dieren te zien. Het park staat verder bekend om de ruim opgezette verblijven en het verblijf van de lemuren, waar je erg dichtbij deze bijzondere diersoort kunt komen.

dierentuin Canterbury

Kasteel Leeds

Hoewel de naam anders doet vermoeden, ligt dit kasteel niet in de plaats Leeds. Het indrukwekkende kasteel staat op vijftig kilometer van Canterbury. Het werd gebouwd op twee eilanden in een meer, door een familielid van Willem de Veroveraar. Doordat het nog altijd authentiek is ingericht, waan je je terug in de tijd dat Engelse koninginnen hier verblijven. Bekijk bijvoorbeeld indrukwekkende wandtapijten, antieke meubels en de prachtige bibliotheek. Wandel aansluitend zeker ook door het grote kasteelpark met meren en zelfs watervallen. Niet voor niets is dit een van de populairste kastelen van Engeland om te bezoeken.

Kasteel Leeds, Engeland

Sissinghurst kasteeltuinen

Dat de Engelsen meesters zijn in het aanleggen van prachtige tuinen, kun je in de kasteeltuinen van Sissinghurst goed zien. De tuinen liggen op een klein uur rijden van Canterbury. Tuinarchitecten hebben hier fantastische ‘tuinkamers’ en thematuinen gecreëerd, zoals de rozentuin en de witte tuin. De tuinen zijn in de winter gesloten.

Sissinghurst kasteeltuinen, Engeland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!