Penzance, Cornwall

Penzance, Cornwall, Engeland Penzance is een havenstadje op het meest westelijke puntje van Engeland. Dwaal rond tussen de oude granieten huisjes, wandel naar de St. Mary kerk die boven de stad uittorent en in de haven vol bedrijvigheid en ronddobberende bootjes. De omgeving van Penzance ademt geschiedenis: van steencirkels uit de Bronstijd tot middeleeuwse kastelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Chapel Street

Wandel door de historische Chapel Street die dwars door het stadje, richting de haven, loopt. Aan deze straat zitten namelijk tal van bijzondere winkeltjes, kleine kunstgalerieën, boekwinkeltjes, gezellige pubs en authentieke huisjes die veelal uit de achttiende eeuw stammen. Veel gebouwen hebben een eigen verhaal dus loop even binnen om meer over de achtergrond en de families die hier woonden te weten te komen. Een opvallend gebouw in het straatbeeld is absoluut het huis in Egyptische stijl met sfinxen op de voorgevel, maar ook St. Mary's kerk die aan het eind van de straat opduikt.

Chapel street, Penzance

Penlee House

Dit is een museum & kunstgalerie in een oud Victoriaans huis. Het heeft wisselende tentoonstellingen met kunst van lokale artiesten, veelal van de zogenaamde 'Newlyn School' uit de negentiende eeuw. Verder krijg je meer over de regionale geschiedenis te weten en zijn er allerlei opgegraven artefacten uit de Bronstijd te zien, zoals een collectie potten, maar ook gereedschap en wapens. Het gebouw ligt in een weelderige tuin, dus wandel hier ook zeker even doorheen.

Penlee museum, Penzance

Morrab Park

Degenen die rust zoeken en even willen ontsnappen aan de drukte van de stad, kunnen een bezoek brengen aan de subtropische tuinen: Morrab Gardens. Dit park is het groene hart van de stad en bevat een variatie aan tropische en mediterraanse planten, zoals palmen en torenhoge bananenplanten. Verder vind je hier een fontein, een lieflijk prieeltje en een standbeeld ter nagedachtenis aan de mensen die zijn overleden tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Ook staat er een villa uit 1841 waar nu een bibliotheek in gevestigd is.

Morrab gardens, Penzance

Penzance promenade

Neem een duik in de Jubilee Pool, een openluchtzwembad waarbij je over de zee uitkijkt. Daarna kun je langs de kust, over de twee kilometer lange promenade, richting het zuidelijker gelegen dorpje Newlyn lopen. Langs de promenade zul je sportende mensen zien en kom je langs verschillende gezellige restaurantjes, basketbalvelden, speeltuinen en een winkelcentrum. Het is een ideale plek om langs de kust te struinen en tijdens een avondwandeling naar de ondergaande zon te kijken.

Morrab gardens, Penzance

Omgeving

St. Michael's Mount

Op een paar kilometer afstand van Penzance ligt het eilandje St. Michael's Mount voor de kust van Marazion. Een stenen pad verbindt het eilandje met het vasteland en komt alleen tevoorschijn als het water zich terugtrekt. Bovenop de heuvel en al van ver te zien staan een middeleeuwse kerk en kasteel. Het is een bijzonder gezicht en zeker een plek om te bezoeken als je in de buurt bent. Wandel door de kamers van het kasteel, bekijk het uitzicht vanaf de torens en wandel door de subtropische tuinen van het kasteel.

St. Michael's Mount, Penzance

Mên-an-Tol

Verspreid over Engeland zul je steencirkels tegenkomen. Mên-an-Tol is nét even anders en een unieke plek aangezien het uit een paar bijzondere stenen bestaat, waarvan eentje rond is met een gat erin. Vermoedelijk stammen deze stenen uit de bronstijd en waren ze ooit onderdeel van een steencirkel. Maar er doen ook andere verhalen en mythes de ronde waarbij wordt aangenomen dat het een geneeskrachtige of magische werking heeft om door het gat van de steen te kruipen. Zo kan dit vrouwen helpen om zwanger te worden. Deze bijzondere plek bereik je vanaf de parkeerplaats door een korte wandeling de heuvel op.

Mên-an-Tol, steencirkel, Penzance

Steencirkels

De omgeving van Penzance is rijk aan historische plekken uit de Neolithische tijden, Bronstijd of IJzertijd. Zo vind je op een paar kilometer afstand van elkaar de Pipers Standing Stones, Merry Maidens steencirkels en de Boscawen-un steencirkels. Allemaal even goed bewaard, de bron van interessante legendes en even bijzonder om te zien. Bezoek ook de Tregiffian graftombe met daar tegenover één enkele opstaande steen 'Gun Rith', die bijna vier meter hoog is. In de omgeving zijn daarnaast mysterieuze tunnels gevonden waarbij je een ingestorte ingang kan bezoeken bij Boleigh Fougou. Als je door de omgeving rijdt, houd je ogen dan zeker open voor deze en nog vele andere interessante historische bezienswaardigheden.

Steencirkels, Merry Maiden, Cornwall

Land's End

Het meest westelijke puntje van Engeland, dat is Land's end, zoals de naam al een beetje verraadt. Je hebt hier prachtig uitzichten op een oneindige oceaan en aan weerszijden een kustlijn van ruige kliffen. Met zonsopkomst en zonsondergang zijn het uitzicht en landschap nog mooier. Dit is zo'n plek waar je gewoon geweest moet zijn.

Land's End, Penzance
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!