Weymouth, Engeland

Weymouth Weymouth is een veelzijdige badplaats aan de Jurassic Coast. Geniet van de mooie stranden voor een dagje aan zee, maar er is ook genoeg te ondernemen. Zo kun je een kijkje nemen in de oude haven midden in de stad of een bezoek brengen aan het Nothe Fort. Slenter over de Esplanade, hier zijn allerlei winkeltjes en restaurants. Niet te vergeten: het is dé plek waar je fish and chips kunt eten en genieten van de vele straatartiesten en muzikanten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Haven van Weymouth

Het is een echte traditionele haven midden in de stad en er is genoeg te zien en te doen. Zie hoe de historische brug omhoog gaat en wat voor boten de haven in- en uitvaren. Snuffel rond in de oude antiekwinkel, waar verschillende handelaars oude meubels, kleding, sieraden en kunsten verkopen. Zelf gaan vissen is natuurlijk ook mogelijk. Koop in een van de winkeltjes een krabbenlijn en aas om zo op de kade een mooie krab te vangen. Ook in de avond is de haven 'the place to be'. Geniet van de zonsondergang en ga uit eten in een van de visrestaurants.

Weymouth haven, Weymouth

Weymouth Beach

Natuurlijk mag een strandbezoek niet ontbreken als je in Weymouth bent en dan is Weymouth Beach een goede keuze. Het staat regelmatig in lijsten van de beste stranden van Europa. Het zand is uitstekend om zandkastelen van te bouwen en natuurlijk kan er gezwommen worden. Wandel na een dag aan het strand heerlijk over de boulevard en neem een kijkje in de winkeltjes. Naast relaxen op het strand is hier ook genoeg te doen voor kinderen. Laat ze springen op de een van de trampolines, wandel met een ezel of bezoek de kermisattracties.

Weymouth strand, Weymouth

Nothe Fort

Een bezoek aan Nothe Fort mag je niet overslaan als je in Weymouth bent. Geniet alleen al van het prachtige uitzicht over de Jurassic kustlijn. Het fort is gebouwd in de negentiende eeuw om de haven van Weymouth te beschermen. Het is bijzonder goed bewaard gebleven, vooral doordat het een cruciale rol vervulde in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk alleen al de bijzondere constructie in D vorm, de wallen en de kazematten. In de kamers zijn diverse tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van Weymouth en het fort. Wandel door de vele ondergrondse tunnels en geheime doorgangen en ga even terug in de tijd.

Nothe Fort, Weymouth

Natuurreservaat Radipole Lake

Midden in Weymouth kun je genieten van rust en het getjilp van de vogels die tussen het riet zitten. Wandel door het natuurpark Radipole Lake en ga op zoek naar otterafdrukken of bezoek een van de observatiehutten om vogels te spotten. Er zijn hier veel verschillende soorten te vinden, van de bekende vogels als vinken en roodborstjes, tot aan de zeldzame vogels zoals de roerdomp en de grasmus. Het hele jaar door worden hier evenementen georganiseerd, zoals vogeltochten en insectenjachten.

Radipole Lake reserve, Weymouth

Tudor House Museum

In het Tudor Museum neem je een kijkje in het leven van de hoogtijdagen van de haven. Er werd gehandeld en boten voeren uit om op verkenning te gaan. Dit Tudor tijdperk was tussen de vijftiende en de zeventiende eeuw. Het museum is gevestigd in een prachtig koopmanshuis uit deze periode. Onder leiding van een gids kom je meer te weten over het dagelijkse leven en hoe het er aan toe ging in de haven van Weymouth.

Tudor House Museum, Weymouth

Sandworld

Als je inspiratie op wilt doen om een zandkasteel te gaan bouwen op het strand van Weymouth, breng dan eerst een bezoek aan Sandworld. Hier zijn prachtige zandsculpturen te vinden. Veelal levensgrote kunstwerken, die allemaal volledig gemaakt zijn van zand en water. Ieder jaar is er een ander thema waar de sculpturen uit bestaan. Naast kijken mag je je creativiteit de vrije loop laten en zelf een kunstwerk maken.

Sandworld, Weymouth

Omgeving

Chesil Beach

Een van de grootste kiezelstranden van Engeland is Chesil Beach, met een lengte van bijna 29 kilometer. Het strand heeft niet voor niks de naam Chesil gekregen. Dit komt van het Oudengelse woord ceosel en dat betekent kiezel. Op sommige plekken zijn de kiezelstenen hoog opgestapeld wat het lastiger maakt om er te lopen. Je kunt hier uren wandelen en geniet van het prachtige uitzicht over het strand en de omgeving. Helaas is het vanwege de harde wind en hoge golven geen goede plek om te zwemmen. Daarvoor kun je beter naar Weymouth Beach gaan.

Sandworld, Weymouth

Isle of Portland

Langs Chesil Beach loopt de weg naar het eiland ten zuiden van Weymouth, Portland. Het is een prachtig eiland met pittoreske dorpjes en een rotsachtige kustlijn. Er is veel te zien en te doen op dit eiland. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een van de drie vuurtorens, het kasteel van Portland of ga bij een museum naar binnen. Ook zijn er genoeg activiteiten te ondernemen zoals rotsklimmen, duiken en natuurlijk zeilen. Als je van wandelen of fietsen houdt, dan is de Portland Trail een aanrader. Dit is een route van ongeveer zeventien mijl (25 kilometer) die langs de mooiste plekken van het eiland gaat.

Isle of Portland, Weymouth

Abbotsbury Swannery

Op een klein half uurtje rijden ten westen van Weymouth kun je wandelen over een prachtig, ongeveer 25 hectare groot, terrein waar een grote kolonie knobbelzwanen te vinden is. Dit is de enige plek ter wereld waar een kolonie van ruim zeshonderd zwanen leeft. Men vermoedt dat dit opgericht is door de monniken die ergens in de elfde eeuw een klooster bouwden in Abbotsbury. Kom meer te weten of het leefgebied van deze zwanen door het verhaal van de zwanenhoeder en neem een kijkje in de natuurlijke leefomgeving van deze zwanen. Ook is deze plek populair bij filmmakers, zo ook voor een film van Harry Potter.

Abbotsbury Swannery , Weymouth

Durdle Door en Lulworth Cove

Breng een bezoek aan Durdle Door en de baai Lulworth Cove op ongeveer een half uurtje rijden ten oosten van Weymouth. Dit prachtig stukje natuurschoon is een kalkstenenboog die Durdle Door wordt genoemd. Pak de kano en vaar onder deze boog door in het heldere blauwe water naar Lulworth Cove. Deze baai heeft een prachtig wit kiezelstrand en is in de zomermaanden erg populair om te bezoeken.

Durdle Door en Lulworth Cove, Weymouth

Dorset Area of Outstanding Natural Beauty

Deze Wildlife Capital van Engeland ligt op een steenworp afstand van Weymouth. Het heeft deze bijnaam gekregen omdat in dit natuurgebied zo'n 80 procent van alle diersoorten die in Engeland voorkomen, leeft. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op zoek naar vlinders, hagedissen, roofvogels, herten en nog veel meer dieren. De wandelpaden nemen je mee langs heidevelden en bossen. Loop de South Dorset Ridgeway Walk, een zeventien mijl (25 kilometer) lange wandelroute langs de indrukwekkende kustlijn van Dorset. Onderweg kom je langs steencirkels, oude forten en grafheuvels.

Dorset AONB, Weymouth
Ballon!