Durness, Schotland

Durness Durness staat bekend om zijn ruige krijtkust, witte stranden en helderblauwe zee. Het plaatsje in het noordwestelijke deel van de Schotse Hooglanden is een waar walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en klimmers. Door de ligging aan de beroemde autoroute North Coast 500 trekt het ooit zo afgelegen Durness tegenwoordig steeds meer toeristen. Ondanks dat je ´s zomers niet alleen bent bij bekende attracties zoals de zeegrot Smoo en het kunstenaarsdorp Balnakeil Craft Village, vind je rondom het plaatsje nog tal van prachtige, ongerepte stukken natuur waar je geen mens tegenkomt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sango Sands en Sangomore Beach

Een van de trekpleisters in en romdom Durness is de prachtige kustlijn met ruige kliffen, uitgestrekte stranden en een glinsterende, turquoise zee. Twee schilderachtige stranden die je echt niet mag missen zijn Sango Sands Beach en Sangomore Beach. Sla absoluut een bezoekje aan het Sango Bay View Point niet over: via een houten vlonder loop je naar het topje van een rots aan het water, vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de zee en de ruige kust. Zeker met zonsondergang is dit een magische plek.

Sangomore Beach, Durness

Smoo Cave

De bekendste bezienswaardigheid in Durness is de zeegrot Smoo (Smoo Cave). In zo´n twintig minuten lopen of vijf minuten rijden bereik je deze bijzondere plek. Het is de grootste zeegrot van het Verenigd Koninkrijk met een opening van wel veertig bij vijftien meter: in de grot bevindt zich een prachtige waterval die twaalf meter naar beneden klettert. Via een speciaal aangelegd pad bereik je de grot, die is gevormd in de kalksteenkliffen. Van april tot september vaart er een bootje door de grot. Daarnaast is het mogelijk om delen te voet te verkennen.

Smoo Cave, Durness

Balnakeil Craft Village

Kunstliefhebbers opgelet! Op een kwartiertje lopen van het centrum van Durness bezoek je Balnakeil Craft Village, gevestigd op het terrein van een oude militaire basis uit de Tweede Wereldoorlog. In de jaren zestig werd het gebied omgetoverd tot een waar walhalla voor kunstenaars, die zich vestigden in de kleine huisjes. Vandaag de dag is deze bijzondere plek een bekende bezienswaardigheid in de omgeving van Durness. In het kleurrijke dorpje bezoek je onder andere verschillende kunstgaleries, een chocolatier en werkplekken waar prachtige objecten van keramiek, glas en hout worden gemaakt. Verder vind je er een restaurant en shops met allerlei handgemaakte producten zoals zeepjes, wollen kleding en leren tassen.

Balnakeil Craft Village

Balnakeil Beach

Vlak bij het kunstenaarsdorpje ligt het witte strand van Balnakeil, omgeven door schilderachtige zandduinen. Vanaf het strand maak je een prachtige wandeling van 6,5 kilometer over het schiereiland Faraid Head. Geniet van de uitzichten over zee en Cape Wrath en ervaar de rust en stilte die er heerst. Naast de vele zeevogels spot je er met een beetje geluk een stel zeehonden. De wandeling begint bij de ruïnes van de zeventiende-eeuwse kerk van Balnakeil, gelegen aan het begin van het strand.

Balnakeil Beach, Durness

Kyle of Durness

Niet ver van het dorpje ligt het zeegat Kyle of Durness. Vanaf de parkeerplaats in Balnakeil, naast de kerkruïne, start een wandeling van zo'n negen kilometer langs het water. Onderweg passeer je een aantal schattige, afgelegen strandjes waar je in alle rust kunt genieten van de uitzichten over zee. Wees extra voorzichtig op winderige dagen: de route loopt op verschillende plekken namelijk vlak langs de kliffen.

Kyle of Durness, Durness

Loch Caladail en Loch Croispol

Wie van forelvissen houdt is in de omgeving van Durness aan het juiste adres. Rondom het dorpje liggen vier kalksteenmeren: Borralie, Lanlish, Caladail, Croispol. Loch Caladail en Loch Croispol vind je beiden op slechts een kwartiertje lopen van het centrum van Durness. Ook als je niet van vissen houdt zijn dit prachtige plekken om te bezoeken. Wandel langs de oevers van de kraakheldere meren en neem een duik in het frisse water.

Omgeving

Cape Wrath

Vanaf de East Keodale Pier – aan de oevers van Kyle of Durness - vertrekt een veerboot naar het prachtige Cape Wrath: de meest noordwestelijke punt van het Britse vasteland. Je vindt er een vuurtoren, een cafeetje, afgelegen stranden, indrukwekkende rotsformaties, torenhoge kliffen en uitzichten die je werkelijk versteld doen staan.

Cape Wrath

Golden Eagle Zipline

Op zoek naar wat spanning en sensatie? Spring dan in de auto en rijd naar het strand Ceannabeinne, waar zich de meest noordelijke zipline van West-Europa bevindt. Zweef van rots naar rots over het prachtige strand en geniet van het uitzicht over de zee en de kustlijn. Je bereikt de plek in zo'n tien minuten rijden van Durness.

Ceannabeinne Beach

Roadtrip Durness – Tongue

Zin in een roadtrip door het idyllische landschap van de Schotse Hooglanden? Rijd dan van Durness naar het dorpje Tongue. Onderweg geniet je van geweldige uitzichten over de bergen. De weg leidt je langs Loch Eriboll en het schiereilandje Ard Neakie. De route is circa vijftig kilometer lang.

Roadtrip Durness - Tongue

Ben Hope

Op drie kwartier rijden van Durness bezoek je de berg Ben Hope (927 meter). De relatief korte maar steile beklimming naar de top (7.5 kilometer) duurt zo´n vijf tot zes uur en start vanuit Strathmore. Wie niet de ambitie heeft helemaal naar boven te gaan, kan kiezen uit tal van andere wandelroutes in de directe omgeving van de berg. Aan de voet van Ben Hope ligt Loch Hope: de ideale plek voor forel- en zalmvissers.

Ben Hope

Ben Loyal

Op een uurtje rijden van Durness vind je nog een prachtige berg: Ben Loyal (764 meter), ook wel de 'Koningin van de Schotse Bergen' genoemd. De getrainde wandelaar loopt in zo'n zes uur naar de top. De veertien kilometer lange wandeling is uitdagend, maar absoluut de moeite waard: de panoramische uitzichten zijn werkelijk adembenemend. Het startpunt van de wandeling is Ribigill. Bezoek de website walkhighlands.co.uk voor uitgebreide informatie over de route.

Ben Loyal

Vervoer

Te voet

Durness is goed te voet te verkennen. Ook het nabijgelegen Balnakeil bereik je gemakkelijk lopend in circa vijftien minuten.

Openbaar vervoer

Qua openbaar vervoer is Durness minder goed uitgerust. Er is geen treinstation en het busnetwerk is minimaal. Met de bus bereik je nabijgelegen plaatsen als Scourie en Lairg, maar in vergelijking met de auto doen deze er lang over. Durness ligt aan de beroemde autoroute North Coast 500: via deze goed begaanbare weg zijn omliggende plaatsen en bezienswaardigheden als de zeegrot Smoo gemakkelijk te bereiken. Het beste verken je de omgeving van Durness dus met de auto.

Vanaf het vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Inverness Airport op zo'n 180 kilometer afstand. Je doet er met de auto circa 2,5 uur over.

Geschiedenis

Al in het stenen tijdperk werd de omgeving van Durness bewoond. In het jaar zevenhonderd na Christus bouwden de Kelten een klooster nabij Balnakeil. De Keltische overheersing stopte abrupt met de komst van de Noren: in 875 na Christus namen ze de macht over. Met brute aanvallen wonnen ze vlot aan terrein. Waarschijnlijk gaven zij de plaats de naam Dyrnes, wat 'landtong van herten / dieren' betekent. Nadat de Noren in 1200 werden verdreven, kwam in 1300 Clan Mackay aan de macht in de regio. In de zestiende eeuw werd het Balnakeil House gebouwd, dat later dienst deed als zomerverblijf van de bisschop van Caithness. Vandaag de dag staat het gebouw nog steeds overeind en is het een luxe vakantiewoning. In de zeventiende eeuw volgde de kerk van Balnakeil, waar je de ruïnes van kunt bezoeken.

Ballon!