Ullapool, Schotland

Ullapool Ullapool is een charmant vissersdorpje in het noordwesten van de Schotse Hooglanden aan de oever van Loch Broom. De Schotten noemen meren en inhammen ‘Lochs’, vandaar de naam. Sommigen menen dat Ullapool een beetje verstopt ligt, maar het dorp is eigenlijk makkelijk te bereiken vanuit Inverness. In de winter doet Ullapool je denken aan Scandinavië en in de zomer aan het avontuurlijke Canada. Het dorp met slechts 1.500 inwoners is vanwege de haven en centrale ligging een hoogtepunt voor toeristen. Slenter door de schilderachtige straatjes uit de achttiende eeuw en laat je verrassen door kleine winkeltjes met de leukste boeken, souvenirs en kunst. Stap binnen in één van de cafés voor de lekkerste thee en taart. Ga naar de pub en maak een praatje met de lokale bevolking terwijl je geniet van een Schotse whisky. Bezoek de nationale natuurreservaten in de omgeving en ontdek de ruige natuur, rotsachtige kustlijn en gevarieerde flora en fauna. Wie weet kom je wel een hert of een Schotse Hooglander tegen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Ullapool Museum

Een niet te missen bezienswaardigheid. Je vindt dit museum in de prachtig gerenoveerde Telford kerk. Verdiep je in de prehistorische geschiedenis van de plaats en kom meer te weten over de emigratie van een groot gedeelte van de inwoners naar Nova Scotia in Canada. Er is tevens een stamboomregister, mocht je op zoek willen gaan naar je Schotse familieleden! Het museum is geopend van april t/m oktober van 11:00 tot 16:00. Op zondag gesloten.

Bezoek het Ullapool museum

An Talla Solais Galerij

Bekijk de prachtige collectie van lokale kunstenaars uit de Schotse Hooglanden. Een zeer gevarieerde selectie, van schilderijen tot foto’s en aardewerk. Check de website vooraf even, de openingstijden verschillen.

De An Talla Solais galerij heeft een gevarieerde selectie kunstwerken

Cruise langs de Summer Eilanden

Maak een cruise langs deze prachtige eilandengroep. De eilanden verschillen in grootte en sommige zijn niet veel groter dan een rots. Ook vaar je langs het onbewoonde eiland Tanera Mor. Tijdens de cruise kan je genieten van vogels, zeehonden, dolfijnen, vissen en wie weet zie je wel een walvis. Een leuk uitje voor het hele gezin. De boottocht duurt ruim twee uur en de boot vertrekt vanaf de haven van Ullapool. Vraag ter plaatse de vertrektijden even na. Neem zeker wat warme kleding mee, het weer kan zomaar omslaan en ook wat contant geld, de kaartjes kunnen niet met een pasje betaald worden.

Summer eilanden

Vuurtoren van Rhue

De vuurtoren zelf is niet zo heel groot of indrukwekkend, maar de locatie maakt alles goed. De vuurtoren ligt namelijk aan de ingang van Loch Broom en is één van de betere plekken om te genieten van een mooie zonsondergang. Je kunt er makkelijk je auto parkeren en vanaf hier is het ongeveer anderhalve kilometer lopen. Mocht je wat avontuurlijker ingesteld zijn dan is het ook heerlijk om vanuit Ullapool naar de vuurtoren te wandelen, een tocht van een kleine tien kilometer.

Vuurtoren van Rhue

Omgeving

Knockan Crag Natuurreservaat

Het landschap rondom Ullapool is adembenemend en zal je keer op keer verbazen. Een reservaat wat je echt niet over moet slaan is het Knockan Grag Natuur Reservaat, gelegen op 21 kilometer van Ullapool. Leer meer over de lokale geologie van 300 biljoen jaar oud en bekijk de oudste rotsen ter wereld. Aanschouw ook het indrukwekkende fenomeen, de ‘Moine Thrust’ De natuur heeft er hier namelijk voor gezorgd dat twee continenten op elkaar botsten. Dit gebeurde vele miljoenen jaren geleden. Het bezoekerscentrum is het startpunt van diverse wandelingen met de mooiste uitzichtpunten. Onderweg vind je zelfs gedichten die in de rotsen gegraveerd zijn. Een leuk en interessant uitje voor jong en oud.

Knockan Crag Natuurreservaat

Coigach Peninsula

Voor veel mensen is een tocht over de Coigach Peninsula één van de hoogtepunten van een bezoek aan Ullapool en omgeving. Je rijdt door de prachtige Schotse natuur en komt langs nederzettingen als Reiff, Polbain en Achiltibuie. Tijdens de rit denk je regelmatig, kan het nog mooier worden? Ja, dat kan! Bij de volgende bocht is het uitzicht nog spectaculairder. Kenmerkend zijn de verdwaalde huisjes en kleine boerderijen met rode daken die je op de route tegenkomt. ‘Beinn an Eoin’, ‘Stac Pollaidh’ en ‘Cùl Beag’ zijn indrukwerkkende bergen en je komt ook langs een prachtige selectie van meren en baaien. Vanuit Achiltibuie kun je een boottocht maken langs de Summer Eilanden.

Coigach Peninsula

Inverpolly Nationaal Natuurreservaat

Op een half uur rijden ten noorden van Ullapool ligt het Inverpolly Nationaal Natuurreservaat. Ga hier tijdens een wandeling op zoek naar de zeldzame boommarters, buizerds, wilde katten en arenden. De berg ‘Stac Pollaidh’ is ook een beklimming waard, het uitzicht is fenomenaal. Het is een steile tocht, maar het pad is erg goed te lopen.

Inverpolly Nationaal Natuurreservaat

Corrieshalloch Gorge Nationaal Natuurreservaat

Op een kwartier rijden van Ullapool ligt het Corrieshalloch Nationaal Natuurreservaat. De Measach Waterval moet je zien, een waterval van 45 meter die er met name na een heftige regenbui spectaculair uitziet. Loop over de hangbrug en bekijk het uitzicht over de waterval en de Droma-rivier. Ben je niet bang aangelegd? Ga dan naar het uitzichtpunt bij de klif, je wordt beloond met adembenemende vergezichten.

Corrieshalloch Gorge Nationaal Natuurreservaat

Martin Eiland

De gemeenschap van Loch Broom kreeg dit eiland kado in 1999. Sinds 1949 woont niemand meer permanent op het eiland, maar lang geleden was het eiland vooral in trek bij missionarissen. Het eiland was ook een belangrijke plek voor het drogen van haring. Nu is het er vooral heerlijk om even tot rust te komen en het kleine museum te bezoeken. Tussen april en september gaat er een veerboot vanaf de steiger in Ardmair naar het eiland die op afroep beschikbaar is. Ardmair ligt op een kleine tien minuten rijden van Ullapool. Er wordt slechts een donatie gevraagd voor het gebruik van de veerboot.  

Martin Eiland

Vervoer

Auto

Ullapool ligt op 100 kilometer ten noordwesten van Inverness, een mooie rit van ongeveer 75 minuten. In Inverness heb je een luchthaven, bus- en treinstation.

Openbaar vervoer

Er is een busservice tussen Inverness en Ullapool. Binnen 80 minuten ben je er. De bus gaat twee keer per dag van maandag t/m zaterdag en één keer per dag op zondag. De plaats zelf is prima te voet te verkennen, echter voor de omgeving heb je echt een auto nodig. Goed om daar even rekening mee te houden.

Geschiedenis

Ullapool werd opgericht in 1788 als vissershaven en is ontworpen door de Schotse ingenieur Thomas Telford. Het stadje kwam tot bloei in de glorietijd van de haringvangst. De visindustrie speelt tot op de dag van vandaag nog steeds een zeer belangrijke rol. Je vindt nog een aantal originele gebouwen die oorspronkelijk gebouwd werden als schuren voor het drogen van haring, zoals het West Higland College en de Captain’s Cabin. De haven heeft ook bekendheid verworven uit de tijd van de emigratie naar Nova Scotia in Canada, in de jaren 1750 tot 1860. In die jaren werden vele Schotten verbannen uit de Hooglanden om meer land voor de boeren te creëren. Zij vertrokken met het schip ‘Hector’ naar Nova Scotia. De jaren 70 en 80 waren toch wel de hoogtijdagen voor Ullapool. Vele schepen uit Oost-Europa gebruikten de haven om haring en later ook makreel te exporteren over de hele wereld. De lokale bevolking herinnert zich dat je een bar kon bezoeken waar geen woord Engels gesproken werd. Het museum van Ullapool is de perfecte plek om meer te weten te komen over de geschiedenis. Ook al is de plaats opgericht in 1788, er is zeker bewijs van een veel langere geschiedenis, want er zijn diverse nederzettingen die je ziet langs de kust. In de omgeving vind je tevens overblijfselen van oude forten.

Klimaat

Ullapool kent zowel een zee- als een toendraklimaat. De beste reistijd is van mei t/m oktober omdat de kans op neerslag dan het kleinst is. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus ligt rond de 17 graden.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!