Loch Ness, Schotland

Loch Ness Wie Loch Ness zegt, zegt Nessie. Over het monster van Loch Ness doen al eeuwen verhalen de ronde. Maar of je nou in deze legende gelooft of niet, Loch Ness is een schitterende en intrigerende plek om te bezoeken. Rondom het meer is genoeg te beleven en de natuur in het gebied is adembenemend. Trek stevige wandelschoenen aan en trek de natuur in of stap aan boord van een boot en vaar over het grote meer. En wie weet, misschien kom je Nessie nog tegen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Loch Ness Centre & Exhibition

Voor iedereen die geïnteresseerd is in Loch Ness en de geschiedenis van deze mysterieuze plaats, moet een bezoek aan dit infocentrum hoog op het lijstje staan. Je wordt door zeven verschillende themaruimtes geleid, waarbij je alles leert over de vijfhonderd miljoen jaar aan geschiedenis die het meer met zich meedraagt. In een indrukwekkende multimedia-expositie word je meegenomen door de natuurlijke mysteries van deze plaats. Bekijk hier originele onderwaterbeelden uit het meer en zie met welke onderzoeksapparatuur er onderzoek gedaan is naar Loch Ness en zijn legendes. Door middel van lasers, digitale projecties en special effects belicht de expositie zowel de ooggetuigenverslagen en beeldmateriaal als de mogelijke illusies en verklaringen die te maken hebben met het monster van Loch Ness. Vanuit het centrum vertrekt ook elk uur een boottocht over Loch Ness. Met de sonarapparatuur aan boord wordt de diepte van het meer constant gescand en krijg je niet alleen een schitterend uitzicht over het meer, maar ook een goede indruk van wat er onder water gebeurt. Deze cruises kun je boeken tussen Pasen en september. Kaartjes zijn alleen verkrijgbaar in het centrum.

Loch Ness centrum en expositie

Urquhart-kasteel

Direct aan de oever van Loch Ness liggen de ruïnes van Urquhart-kasteel. Vroeger was dit een van de grootste kastelen in Schotland. In de vijfhonderd jaar geschiedenis die dit kasteel heeft meegemaakt, is het vele malen van handen gewisseld. Uiteindelijk is het tijdens de Jacobieten-opstand opgeblazen. De karakteristieke ruïnes zijn tot op de dag van vandaag te bewonderen. Geniet van het fenomenale uitzicht vanaf de kantelen van de grote toren. In het bezoekerscentrum is ook een leuke quiz beschikbaar. Ook zie je hier diverse middeleeuwse objecten die in de ruïnes gevonden zijn.

Loch Ness

Rondvaarten

Een goede manier om Loch Ness te ontdekken is uiteraard vanaf een boot. Vanaf diverse plaatsen vertrekken er cruises over het meer. Veel van de cruises zullen een mooie rondvaart combineren met een stop bij het Urquhart-kasteel. Rondvaarten met een stop bij het kasteel duren meestal ongeveer twee uur, waarbij je een uur bij het kasteel doorbrengt. Veel cruises beginnen in Clansman-haven, maar ook vanaf verschillende bezienswaardigheden kun je aan boord van een boot stappen. Vanuit de stad Inverness zijn ook excursies mogelijk, vaak in combinatie met een busrit, voordat je op de boot kunt stappen. Deze excursies duren dan ook meestal drie of vier uur.

Rondvaartboot, Loch Ness

Wandeltochten

Loch Ness is niet alleen vanaf het water schitterend, maar ook vanaf de kust kun je genieten van de natuur van de Schotse Hooglanden. Rondom het meer liggen diverse prachtige wandelpaden. Loop bijvoorbeeld over het zuidelijke Loch Ness-pad en ontdek een iets minder bekend stukje rondom het meer (het gehele pad is ongeveer 45 kilometer lang). Deze kant van het meer bestaat vooral uit kleine weggetjes en pittoreske dorpen. Als je een langere tocht wilt maken, loop dan van Loch Tarff naar Foyers. Deze rustige wandeling is zo’n vijftien kilometer lang. Stop onderweg vooral even bij de Fall of Foyers. Deze watervallen worden gezien als een van de spectaculairste van de Schotse Hooglanden en zijn een echte bezienswaardigheid. Deze watervallen liggen vlak langs de weg; je kunt er dus ook gewoon naartoe rijden!

Wandelen rondom Loch Ness

Nessieland

Naast het Loch Ness Centre ligt Nessieland. Dit is voor kinderen de perfecte manier om zich helemaal onder te dompelen in de verhalen rondom het monster van Loch Ness. Er staan verschillende Nessies waarmee je op de foto kunt gaan. Speel Loch Ness Monster-minigolf en wandel door de bossen naar een uitkijkpunt. In Nessieland kunnen kinderen lekker spelen en alles leren over het monster van Loch Ness. Ook vertrekken er vanaf Nessieland cruises om zelf op zoek te gaan naar het mysterieuze monster.

Wandelen rondom Loch Ness

Vervoer

Het gebied rondom Loch Ness leent zich perfect voor langere wandeltochten. Het Loch Ness Centre, de oevers, de rondvaartboten en bijvoorbeeld de Fall of Foyers zijn prima te bezoeken met de auto. Er is genoeg parkeerplaats, vooral doordeweeks. Ook rijden er bussen, maar deze rijden niet altijd even regelmatig. Kijk dus van tevoren goed naar de dienstregeling als je met de bus wilt.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!