Hagfors, Värmland

Hagfors Zweden Grote en kleine meren, omgeven door glooiende heuvels en veel water en bos, dit is Hagfors. Wandel of fiets over de route Klarälvsbanan naar Karlstad. In de omgeving kun je ook mountainbiken, kanoën, suppen of een huskytour of elandensafari ondernemen. Het beste uitzicht op Hagfors, heb je op de top Värmullsåsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Monica Zetterlund Museum

In dit museum maak je kennis met de wereldartiest Monica Zetterlund, die in Hagfors geboren werd. Deze Zweedse zangeres en actrice heeft in meer dan twintig films en series gespeeld. Toch was ze het meest bekend als zangeres. In de jaren zestig heeft zij Zweden op het Eurovisiesongfestival vertegenwoordigd. In het museum is een prachtige fototentoonstelling en een collectie van haar kleding te zien. Ook kun je haar stem horen. Het museum is daarnaast deels gewijd aan de stad Hagfors en hoe de industrie, muziek en atletiek het stadje op de kaart zetten.

Monica Zetterlund Museum Hagfors

Hagfors Spoorwegmuseum

Voor een kijkje in de transportgeschiedenis ben je bij het Hagfors Spoorwegmuseum op de goede plek. In het Spoorwegmuseum kun je oude stoomlocomotieven, elektrische locomotieven, wagons en diverse attributen bekijken. Stap aan boord van oude locomotieven en rijtuigen en proef de sfeer van vroeger. De oudste machine in het museum is het 'Stoompaard' uit 1862, deze werd gebruikt voor wegtransport tussen hutten en molens. Je kunt in het museum een rondleiding boeken; de trolleytour die 's middags gaat. Deze moet vooraf gereserveerd worden.

Hagfors Spoorwegmuseum Hagfors

Värmullsåsen uitkijktoren

Op de top van de Värmullsåsen staat een uitkijktoren. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over Hagfors en de rest van de omgeving. Bij helder weer kun je tot wel zestig kilometer ver kijken. Je kunt de toren met de auto bereiken of als je toe bent aan iets actiefs, kun de acht kilometer lange route Åsenslingan volgen. Deze begint achter het stadhuis van Hagfors. Vanaf hier wandel je door de prachtige natuur en de vallei tot de top van Värmullsåsen op 426 meter hoogte.

Uitkijktoren Varmullsasen Hagfors

Klarälvsbanan

De Klarälvsbanan is een oude spoorlijn van negentig kilometer lang naar Karlstad. Het tracé is verhard en autovrij, dus ideaal voor wandelaars, fietsers en zelfs skeeleraars. Het landschap waar je doorheen komt is divers, met in het zuiden een open, agrarisch landschap en in het noorden donkere bossen. In het bos rond Uddeholm eindigt de verharde Klarälvsbanan en gaat de route over in de Klarälvsleden. Dit is een 120 kilometer lang wandel- en fietspad dwars door de wildernis over asfalt- en boswegen naar Sysslebäck.

Klaralvsbanan Hagfors

Activiteiten

Zowel in de zomer als in de winter zijn er in Hagfors voldoende activiteiten te beleven. Neem je wandelschoenen zeker mee in de zomer en verken de omgeving te voet. Je kunt ook fietsen huren om zo wat meer afstand af te kunnen leggen of waag je aan de mountainbiketrail van negen kilometer lang. Ga je mee op een huskytour of elandsafari? Het is een mooie manier om met beide diersoorten kennis te maken Begeef je je liever op of in het water? Ga vissen, kanoën, suppen of zwemmen. In de winter kun je je helemaal uitleven in de sneeuw. Ga mee op een sneeuwscooter-excursie of ga langlaufen, schaatsen of skiën in Hagfors of de omgeving.

Wandelen, Hagfors
Ballon!