Karlstad, Vårmland

Karlstad Zweden De bruisende universiteitsstad Karlstad ligt direct aan het grootste meer van Zweden: het Vänernmeer. Karlstad biedt dan ook een verrassende combinatie van een vakantie aan het water en alle gezelligheid en culturele bezienswaardigheden van de stad. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de musea en het centrum van Karlstad. De stadsparken Mariebergsskogen en Stadsträdgården bieden rust en ruimte te midden van al het groen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vänernmeer

Karlstad ligt aan de noordelijke oever van het grootste meer van Zweden. Het Vänernmeer is zelfs het grootste meer van West-Europa en lijkt op een heuse binnenzee. Je vindt hier rotsplateaus, brede zandstranden en ondiepe baaien. In het meer liggen meer dan 22.000 eilanden. Door deze vele eilanden zijn er natuurlijke baaitjes gevormd en vind je gemakkelijk een stukje privéstrand waar je met je kano of bootje aan wal kunt gaan. In de bossen rond het meer komen elanden, wolven en zelfs beren voor.

Varmlands Museum Karlstad

Stadspark Mariebergsskogen

Het stadspark van Karlstad is Mariebergsskogen en ligt ten zuiden van het centrum. Het heeft voor ieder wat wils dankzij de vele attracties en bezienswaardigheden. Tijdens de zomer rijdt de Conrad Höök trein over kleine wegen door het bos en langs het water. Ook kun je hier verkoeling zoeken in het Vänernmeer met zandstrand. Bij Naturum Värmland kom je meer te weten over de dieren, planten en culturele geschiedenis van het park. Voor een ontmoeting met alle boerderijdieren, ga je naar de dierentuin Lillskogen. In de winter wordt Mariebergsskogen omgetoverd tot een winterwonderland met een ijsbaan en een kerstmarkt.

Mariebergsskogen Karlstad

Sandgrund Lars Lerin

De historische uitgaansgelegenheid Sandsgrund is nu een kunstgalerie met werken van de lokale kunstenaar Lars Lerin. Hij behoort tot de belangrijkste aquarelkunstenaars van Scandinavië, zijn bijzondere landschaps-aquarellen zijn opvallende kunstwerken. Lars Lerin is ook een echte reiziger en op zijn werken zie je locaties terug van over de hele wereld, van Iran tot Siberië en Antarctica. Het museum bevat de grootste collectie werken van deze schilder.

Sandgrund Lars Lerin Karlstad

Värmlands Museum

In het Värmlands Museum vind je tentoonstellingen over de geschiedenis van de regio Värmland, die helemaal teruggaat tot in de ijstijd. Het museum beslaat twee gebouwen. Het oudste gebouw stamt uit 1929. Het nieuwe gedeelte werd in 1998 voltooid. De twee gebouwen zijn door middel van een gang met elkaar verbonden. De historische reis die je door het museum maakt, wordt beschreven door middel van afbeeldingen, muziek en objecten, zodat het nog meer gaat leven.

Varmlands Museum Karlstad

Östra bron

Een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Karlstad is de oude stenen brug Östra bron, ook wel Gamla Stenbron genoemd. Het is met zijn 168 meter de langste stenen brug van Zweden. Deze brug met twaalf bogen verbindt de districten Haga en Norrstrand met elkaar. De bouwmeester van de enorme brug was Anders Jacobsson en er werd gebruik gemaakt van steen uit Lamberget in Karlstad.

Ostra bron Karlstad

Karlstad Kathedraal

De Karlstad kathedraal stond 400 jaar lang aan de oever van de rivier, waar nu het Stadshotellet staat. Al twee keer (in 1719 en in 1865) werd de kerk door brand verwoest. De 65 meter hoge witgekalkte toren en de zwarte spits die erboven op staat, zijn kenmerkend voor de skyline van Karlstad. Net als de gevel zijn ook de binnenmuren helemaal wit. Bijzondere voorwerpen die in de kerk staan, zijn de engelen bij het oude altaar, olieverfschilderijen uit de achttiende eeuw en de vergulde preekstoel uit 1790.

Karlstad Kathedraal Karlstad

Brigadmuseum

In 2013 is het Brigadmuseum geopend dat je het verhaal vertelt over de militaire organisatie en de ontwikkeling van Zweden tijdens de Koude Oorlog. In dit belevingsmuseum ga je mee op reis door de periode van 1945 tot 1991 door middel van luisteren, voelen, kijken en zien. Er zijn spannende tentoonstellingen, kinderen kunnen een speurtocht maken en je kunt de schuilkelder bezoeken. Er is zelfs een schietsimulator waar je een machinegeweer en een antitankkanon kunt afvuren.

Brigadmuseum Karlstad

Stadsplein Stora Torget

Stora Torget (letterlijk: Groot Plein) is het centrum van Karlstad en meteen ook een van de grootste pleinen van Zweden. Nadat een brand in 1865 de stad verwoestte, werd deze ruimte aangelegd. De grootte is vooral bedoeld om toekomstige branden te voorkomen. Op en rond het plein vind je onder andere het stadhuis en het vredesmonument. Het is de locatie waar veel evenementen plaatsvinden zoals foodtruck-festivals en dansvoorstellingen.

Stadsplein Karlstad

Binnenhaven

Veel mensen die Karlstad met de boot bezoeken komen aan in de binnenhaven (Inre Hamn). Deze ligt centraal in de stad op loopafstand van het gezellige centrum. Vooral in de zomer is de binnenhaven een populair gebied. Rond de pier en de haven zijn verschillende restaurants en cafés waar je op je gemak naar de bootjes en de mensen kunt kijken. In de zomer kun je met een bootbus van de binnenhaven naar de binnenstad. Een leuke, alternatieve manier om Karlstad te verkennen.

Binnenhaven Karlstad

Stadsträdgården

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, maak dan een wandeling door de prachtige, groene stadstuin Stadsträdgården. De geschiedenis van deze tuin gaat ver terug. In 1863 werd begonnen met de aanleg als onderdeel van een tuinschool. Het park heeft een Engelse en Victoriaanse stijl, met maar liefst 800 verschillende soorten struiken, bomen en bloemen. Daarnaast is het ook het meest vogelrijke park in Karlstad. In de zomer is er een kiosk in een houten paviljoen op een van de grasvelden geopend, maar je kunt natuurlijk zelf voor eten zorgen en genieten van een picknick in het gras.

Stadstradgarden Karlstad

Omgeving

Fietsen over de Klarälvsbanan

De Klarälvsbanan is een oude spoorlijn. Het tracé is verhard en autovrij, dus de perfecte wandel- en fietsroute tussen Karlstad en Hagfors. Het landschap is divers, rond Karlstad is het een open, agrarisch landschap dat overgaat in donkere bossen naarmate je verder naar het noorden gaat. In het bos rond Uddeholm eindigt de verharde Klarälvsbanan en gaat de route over in de Klarälvsleden. Dit is een 120 kilometer lang wandel- en fietspad door de wildernis. De asfalt- en boswegen voeren naar Sysslebäck.

Klaralvsbanan Karlstad

Alsters herrgård

Acht kilometer ten oosten van Karlstad ligt het landhuis waar de Zweedse dichter Gustaf Fröding werd geboren. Hij is een van de meest geliefde dichters van Zweden. In de zomermaanden is het landgoed Alsters herrgård dagelijks geopend. Op bepaalde tijden kun je een rondleiding door de Gustaf Fröding tentoonstellingen nemen. Verder kun je hier het park, café, restaurant, kunstgalerie en een souvenirwinkel bezoeken. Alsters herrgård bevindt zich te midden van de prachtige natuur en kijkt uit over het Vänernmeer.

Alsters herrgard Karlstad
Ballon!