Reisinfo Värmland, Zweden

Värmland Het grootste meer van Zweden ligt in de regio Värmland: het Vänermeer. In de zomer de ideale plek om te gaan zwemmen, kajakken, roeien of vissen. Geniet aan een van de mooie witte zandstranden bij Vänersnäs of Vänersborg. Je kunt ook met een boottocht het meer op. Neem een verrekijker mee, want het is een waar vogelparadijs.

Karlstad ligt op de noordoever van het Vänermeer en is beslist een bezoek waard. Het is een plek waar water, cultuur en gezelligheid samenkomen. Het stadspark Mariebergsskogen is een must-see, zeker als je met kinderen op pad bent. Het groene park heeft een leuk treintje en er leven verschillende dieren. Net ten noorden van de stad staat een van de grootste knäckebrötfabrieken van het land; die van Wasa. Neem ook een kijkje in het Alfred Nobelmuseum in het nabijgelegen Karlkoga.

Tussen Karlstad en het noordelijker gelegen Hagfors loopt een oud treintracé. Deze is omgetoverd tot een 120 kilometer lange wandel- en fietsroute, de Klarälvsbanan. Als je in Hagfors aangekomen bent is hier van alles te doen. Neem een kijkje in het spoorwegmuseum of het Monica Zetterlundmuseum. Wandel naar de top van de Värmullsåsen of ga op elandensafari. In de winter kun je hier met een hondenslee of sneeuwscooter op pad.

De rivier Klarälven stroomt ook door dit gebied en vlotvaren op deze rivier is een unieke ervaring. Je bouwt je eigen vlot en zakt hiermee stroomafwaarts. 's Nachts overnacht je in een tentje op de oever, midden in de natuur.

Rijd je nog iets verder naar het noorden, dan kom je bij Ekshärad. Hier kun je elanden spotten in het heuse elandenpark. Het is misschien wel de enige plek van het land waar je zo dicht bij de dieren kunt komen.

Natuurreservaat Glaskogen is een leuke stop met oneindige wandelmogelijkheden. Het waterrijke park kun je ook met een kajak ontdekken en visliefhebbers werpen hun hengel graag uit in de rivieren en meren.