Sunne, Värmland

Sunne Zweden Geniet van de rust en stilte rond Sunne in een landschap vol contrasten. Selma Lagerlöf, de bekende schrijfster en Nobelprijswinnares woonde vroeger op het landgoed Mårbacka. Bezoek het landgoed voor een kijkje in haar leven. Sundsbergs Gård was een inspiratiebron voor een van haar vele boeken. In het openluchtmuseum duik je in de geschiedenis van Sunne, vanaf de berg Tossebergsklätten heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kerk van Sunne

Deze stenen kerk stamt uit 1888. In verschillende documenten kunnen ze de oorsprong van de kerk terugvoeren tot de dertiende eeuw. Echter werd de kerk na een brand in 1886 herbouwd en is dat de versie die je tegenwoordig kunt bezichtigen. Vanwege de grootte van de kerk en de vele mensen die ze hierin kwijt kunnen, wordt de kerk ook wel 'de Kathedraal van Fryksdalen' genoemd. Het oudste object is het doopvont uit de dertiende eeuw.

Sunne Zweden

Sunne Openluchtmuseum

Aan de rand van de stad ligt het openluchtmuseum van Sunne op een idyllische plek. Je kunt hier veel verschillende soorten historische gebouwen bewonderen. Het hoofdgebouw werd verplaatst naar deze locatie en geopend in 1957. Andere panden die hier staan zijn onder andere een schoolmuseum, een ouderwetse winkel, een smederij en een soldatenhuisje. Daarnaast bezit het openluchtmuseum ook een archief met ongeveer 5000 oude foto's.

Openluchtmuseum Sunne

Sundsbergs Gård

Vlak bij het centrum van Sunne ligt Sundsbergs Gård, een museum met een landgoed. Het landgoed was de inspiratiebron voor de roman Gösta Berling's Sage van Selma Lagerlöf, een van de beroemdste Zweedse schrijfsters. In het museum worden drie eeuwen aan cultuur getoond. De oude schuur is tegenwoordig een café en kunstgalerie. Elk jaar worden er zo'n twaalf verschillende tentoonstellingen in de galerie gehouden. Daarnaast zijn er drie kleinere musea: het tandartsmuseum, de textielkamer en het bosmuseum. In het café kun je je voeten even rust gunnen onder het genot van zelfgemaakte producten. Er is ook een kleine winkel waar handwerk en afbeeldingen van de tentoonstellingen worden verkocht.

Sundsbergs Gard Sunne

Sunne Sommarland

Toe aan waterpret voor het hele gezin? Ga dan een dagje naar Sunne Sommarland. In dit themapark zijn verschillende zwembaden en attracties. Er zijn speciale stukken voor kleinere kinderen en voor diegenen die rustig willen genieten. Voor de waaghalzen is er genoeg te beleven met een vrije val glijbaan en een hindernisbaan. Het water is altijd 25 graden, dus ook bij iets minder weer, kun je hier prima vertoeven. Wil je toch nog wat verder opwarmen, dan kun je terecht bij de warmwaterbronnen en de sauna. Als het mooi weer is, kun je zwemmen en spelen in het Frykenmeer en kun je het parcours aangaan op de wipe-out baan.

Sunne Sommarland Sunne

Rottneros Park

Rottneros Park, ten zuiden van Sunne, is een prachtige parktuin met bloemen en sculpturen. Je vindt hier interessante tuinbouwontwerpen, innovatieve sculpturen en ecologisch teelt. Elk jaar worden verschillende tuinders uitgenodigd om artistieke bloembedden te ontwerpen. In het avonturenpark kunnen kinderen hun energie kwijt. Direct naast het park ligt Berättarladan'. Het Västanå Theater voert hier elke zomer een populaire productie op. Het park grenst aan het Frykenmeer en je hebt dan ook een prachtig uitzicht over het landschap.

Rottneros Park Sunne

Omgeving

Tossebergsklätten

Aan de westkant van het Frykenmeer ligt de berg Tossebergsklätten. Met een top van 343 meter boven zeeniveau, heb je hier spectaculair uitzicht over het Frykenmeer en de rest van de omgeving. Je kunt de top met de auto bereiken. Je rijdt over een smalle en steile weg, waarbij je 200 meter stijgt in iets meer dan twee kilometer. Bovenaan de berg vind je een toren, die je kunt beklimmen voor een nog beter uitzicht en een restaurant, waar je kunt genieten van de uitzichten onder het genot van een kopje koffie, een ijsje of wat te eten.

Tossebergsklätten Sunne

Mårbacka

Op het landgoed Mårbacka kun je zien hoe de Nobelprijswinnares en bekende schrijfster Selma Lagerlöf een groot deel van haar leven heeft gewoond. In 1910 kocht Selma het landgoed terug, nadat dit in 1885 niet meer in handen was van de familie Lagerlöf. Tussen 1921 en 1923 heeft Selma het landgoed verbouwd en zo ziet het er nog steeds uit. Het was de wens van Selma Lagerlöf om Mårbacka na haar overlijden open te stellen voor het publiek. Je hebt dus de kans om het landgoed te bezoeken en te zien hoe Selma hier heeft geleefd, je kunt dit ook doen door middel van een rondleiding. Je vindt hier verder prachtige tuinen, een boekhandel en een café.

Marbacka Sunne
Ballon!