Oslo, Noorwegen

Oslo, Noorwegen Dat Noorwegen spectaculaire natuur heeft, is natuurlijk geen verrassing. Maar wist je ook dat hoofdstad Oslo volop cultuur in de aanbieding heeft? Voor een broodnodige portie kunst en cultuur tijdens je rondreis ben je hier aan het juiste adres! Deze stad aan de blauwe Oslofjord zit vol moderne architectuur, gezellige buurten en tientallen musea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vigelandpark

Wil je een mooie wandeling maken en tegelijkertijd kunst bekijken? Ga dan naar het Vigelandpark in Oslo, dat onderdeel uitmaakt van het grotere Frognerpark. Tussen fonteinen, wandelpaden en strak aangelegde tuinen staan meer dan 200 beelden. Deze werden gecreëerd door beeldhouwer Gustav Vigeland, een van de bekendste kunstenaars van Noorwegen. De sculpturen werden tussen 1907 en 1942 gemaakt en weerspiegelen de kringloop van het leven. De beeldentuin is gratis te bezoeken. Net naast de parkingang staat daarnaast het Vigelandmuseum. Hier bewonder je nog eens honderden beelden van Vigeland en leer je meer over de achtergrond van deze kunstenaar.

Vigelandpark, Oslo

Karl Johans Gate

Wat de Champs-Élysées is voor Parijs, is deze brede straat voor Oslo. De bijna twee kilometer lange boulevard loopt van het centraal station naar het koninklijk paleis en geniet veel aanzien. Wie de hele route loopt, passeert de statige historische panden van de Universiteit, het Raadhuis, het Nationaal Theater en het Noorse Parlementsgebouw. Ook is er een voetgangersgebied met luxe winkels, waar alle grote modehuizen vertegenwoordigd zijn. Wil je je voeten tussendoor even rust gunnen? Er zijn genoeg gezellige cafés en terrassen.

Karl Johans Gate, Oslo

Koninklijk Paleis

Aan het eind van de boulevard Karl Johans Gate staat een indrukwekkend paleis uit de achttiende eeuw. Het is de vaste residentie van de Noorse koning. In de zomermaanden, wanneer de koninklijke familie elders in Noorwegen verblijft, is het paleis te bezoeken tijdens rondleidingen. In de winter kun je alleen de omliggende tuin bezoeken.

Koninklijk Paleis, Oslo

Munch museum

Dit museum staat volledig in het teken van de Noorse kunstenaar Edvard Munch, die in Oslo is geboren. Misschien ken je wel het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’. Behalve dit pronkstuk kun je in het museum meer dan de helft van Munch’s oeuvre bewonderen. De collectie bestaat uit duizenden schilderijen, tekeningen, prenten en diverse beelden.

Werk van Edvard Munch, Munch museum

Kathedraal

Het wordt ook wel de Dom van Oslo genoemd. Van buiten mist het de imposante aanblik die je van een kathedraal in een hoofdstad zou verwachten. Toch is dit gebedshuis, dat in 1697 werd voltooid, de plaats waar alle belangrijke huwelijken en begrafenissen van de koninklijke familie van Noorwegen plaatsvinden. Het beroemdste huwelijk tot nu toe was dat van kroonprins Haakon Magnus in 2001, toen hij in deze kathedraal van Oslo met Mette-Marit ‘een gewone burgervrouw’ trouwde. Bezichtig muurschilderingen en mooie glas-in-loodramen van binnen.

Kathedraal, Oslo

Kasteel Akershus

Deze middeleeuwse vesting is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Oslo. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd om Noorwegen te beschermen tegen het vijandige Zweden. Ondanks diverse moderniseringen in de loop der eeuwen, werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog echter gemakkelijk veroverd door de Duitse bezetters. Vandaag de dag vind je binnen de kasteelmuren het Noors Verzetsmuseum. Omdat het vlak bij het water ligt, heb je vanaf hier bovendien een mooi uitzicht over de Oslofjord.

Kasteel Akershus, Oslo

Nationaal Museum

Dit kunstmuseum, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, heeft de grootste kunstcollectie van Noorwegen. De focus van de uitgebreide verzameling ligt op schilderijen en beeldhouwwerken uit de negentiende eeuw, die door Noorse kunstenaars zijn gemaakt. Je bewondert er onder andere werken van Edvard Munch. Toch ontbreekt ook internationale kunst zeker niet, met werken van onder andere Picasso, Monet, Van Gogh, Rodin en Gauguin.

Nationaal Museum, Oslo

De wijken Grensen, Aker Brygge, Grünerløkka en Tjuvholmen

Wil je het moderne gezicht van Oslo zien? Of gewoon even de lokale sfeer opsnuiven, zonder een lijstje met bezienswaardigheden af te hoeven strepen? Maak dan een wandeling door de aan elkaar grenzende wijken Aker Brygge en Tjuvholmen. Vroeger waren dit scheepswerven, nu zijn het hippe buurten met veel moderne architectuur. Behalve langs gewone woonhuizen, struin je hier langs gezellige cafés, kunstgalerijen en kleinschalige boetiekjes. In Tjuvholmen kun je ook nog even ontspannen aan het strand. Twee andere leuke wijken zijn: Grünerløkka met prachtige muurschilderingen en Grensen, een wijk vol muziek, waaronder jazz.

Oslo, Noorwegen

Operahuis

Zonder twijfel een van de meest opvallende gebouwen van Oslo. Het witte, futuristische gebouw heeft een mooie ligging aan het water. Van een afstand heeft het gebouw iets weg van een grote ijsschots. Ook de binnenkant is mooi om te zien. Lukt het niet om een kaartje voor een voorstelling te bemachtigen? Dan kun je ook een rondleiding volgen. Zelfs als je niet van opera of architectuur houdt, is een bezoek aan het operagebouw echter een aanrader. Loop zeker even de steile helling op naar het panoramaterras op het dak. Je trakteert jezelf dan op een geweldig uitzicht over de stad.

Operahuis, Oslo

Noors Volksmuseum

Een bezoek aan dit museum legt een goede basis voor een rondreis door Noorwegen. In het openlucht-gedeelte staan meer dan honderd historische gebouwen uit heel Noorwegen, waaronder een staafkerk uit de dertiende eeuw. In het gedeelte met houten woningen en boerderijen leer je hoe de architectuur erop was gericht om sneeuw en kou buiten te houden en de warmte binnen. Ook is er een deel met gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw, wat erg fotogeniek is. In het overdekte deel van het volksmuseum is aandacht voor Noorse klederdracht, kunst, speelgoed en de Sami cultuur.

Noors Volksmuseum, Oslo

Vikingschipmuseum

In dit museum bewonder je drie Vikingschepen uit de negende eeuw. Hoewel de schepen echt op zee hebben gevaren, zijn ze ontzettend goed bewaard gebleven. Dit komt doordat ze na hun tijd op zee gebruikt zijn als ‘grafkisten’ en zodoende volledig onder de grond zijn begraven. Samen met de schepen werden ook diverse schatten gevonden, die door de Vikingen aan overledenen waren meegegeven voor in het hiernamaals.

Vikingschipmuseum, Oslo

Kon-Tiki museum

Ondanks het specifieke onderwerp, is het Kon-Tiki museum een ware trekpleister in Oslo. Het vertelt het verhaal van de Noor Thor Heyerdahl, een bijzondere avonturier uit de vorige eeuw. Heyerdahl werd wereldberoemd toen hij er in 1947 in slaagde om de Grote Oceaan over te steken. Dit deed hij op de Kon-Tiki, een bijzonder uitziend houten vlot. Behalve de Kon-Tiki, kun je in het museum ook nog een zeilboot van papyrusriet bekijken.

Kon-Tiki museum, Oslo

Fram museum

Dit museum staat in het teken van de poolexpedities die door Noorwegen zijn uitgevoerd. Het gaat daarbij zowel over de Noord- als de Zuidpool en je maakt kennis met de bekendste ontdekkingsreiziger van Noorwegen, Roald Amundsen, de man die als eerste zowel de zuid- als noordpool bereikte. Het topstuk van het museum is het schip de Fram. Dit schip was speciaal gebouwd voor de condities op poolexpedities. Neem een kijkje op het dek.

Fram museum, Oslo

Schiereiland Bygdøy

Dit schiereiland ligt ten zuidwesten van het centrum. Omdat er diverse musea liggen, draagt het de bijnaam ‘museumeiland’. Zo vind je hier het Noorse Volksmuseum, het Kon-Tiki museum, het Vikingschipmuseum en het Fram museum. Zelfs als je niet voor de musea komt, is het eiland leuk om te bezoeken. Er zijn prachtige huizen, diverse strandjes en bossen. Je kunt er dus goed wandelen, maar ook een zwempartij behoort in de zomer tot de mogelijkheden! Vanuit het centrum is het te ver om te lopen, maar vanaf Pier 3 bij het stadhuis brengt een boot je er in een kwartiertje naartoe. Ook kun je de bus nemen.

Schiereiland Bygdøy, Oslo

Oslofjord

De stad Oslo ligt aan de gelijknamige fjord. Vlak voor de kust liggen talloze eilanden, die je per veerboot vanuit Akerbrygge kunt bezoeken. Hoewel de Oslofjord heel uitgestrekt is, hoef je vanuit de stad niet ver te varen om in de natuur te zijn. Hovedøya is een van de drukst bezochte eilanden met een strandje in het westen, je kunt hier fijn wandelen. Lindøya is kleiner, maar ook dit eiland heeft een strandje en een vuurtoren. De drie geschakelde eilanden Gressholmen, Rambergøya en Heggholmen zijn de echte aanrader. Verken alle drie de eilanden te voet en neem een verfrissende duik in het water op een warme zomerse dag. Je kunt de fjord ook met een boottocht verkennen. Overdag of 's avonds op een dinercruise.

Oslofjord, Noorwegen

Omgeving

Kerstdorp Drøbak

In het plaatsje Drøbak is het altijd Kerstmis, zelfs in de zomer. Hier woont namelijk de Noorse kerstman. Dat kerstmis (oftewel ‘jul’ in het Noors) een geliefde traditie is, ervaar je tijdens een bezoek aan het kersthuis in Drøbak zeker. Vanaf hier kun je een kerstkaart met bijzondere poststempel versturen. Drøbak zelf is een fotogeniek dorpje met veel houten gebouwen, waaronder een staafkerk uit de achttiende eeuw en het fort Oscarborg. Het ligt op 36 kilometer van Oslo; een rit van ongeveer veertig minuten, er rijdt ook een bus.

Kerstdorp Drøbak, Noorwegen

Pretpark TusenFryd

Dit pretpark ligt twintig kilometer ten zuiden van Oslo, in het plaatsje Vinterbro. Het is het grootste pretpark van Noorwegen. De meer dan dertig attracties zijn een mix van achtbanen, familieattracties en kinderattracties. Van een achtbaan met VR-technologie tot een spookhuis. In de zomermaanden beleef je ook genoeg waterpret tussen alle attracties. Dan gaat Badefryd open, een waterpark met een zwembad, een rivier en een waterglijbaan.

Pretpark TusenFryd, Noorwegen
Ballon!