Aarhus, Jutland

Aarhus Jutland Deze bruisende havenstad biedt talloze architectonische bezienswaardigheden, musea, goede restaurants en boetiekjes. Pak de fiets en verken de stad. Je rijdt langs de IJsberg in de haven, de gezellige Latijnse wijk en de botanische tuin. Het openluchtmuseum Den Gambly By, het Moesgaardmuseum en het ARoS Art-museum met het regenboog panoramapad op het dak, zijn aanraders.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Den Gamle By

Den Gamle By betekent ‘de oude stad’, dit is het openluchtmuseum in het centrum van Aarhus. Je maakt er een reis terug in de tijd en herleeft de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Wandel langs historische huizen, winkels en werkplaatsen. Deze zijn vanuit heel Denemarken verzameld of heel nauwkeurig nagebouwd. Je ontmoet hier de "bewoners", gekleed in historische kleding. Zij vertellen je graag hun verhalen over het leven in het vroegere Aarhus.

Den Gamle By, Aarhus Jutland

Botanische tuin

Ten westen van Den Gamle By ligt de botanische tuin van Aarhus. Vanuit heel Denemarken zijn de planten in groepen bij elkaar gezet, zodat je kunt zien welke planten van nature bij elkaar in de buurt groeien. De botanische tuin heeft een openluchttheater, een vijver en een speelweide. Dankzij de grote grasvelden kun je hier lekker picknicken tijdens je bezoek aan de stad. In de markante witte koepel liggen vier van de klimaatzones die op aarde voorkomen. Uiteraard met de bijbehorende planten, prachtige vlinders en een houten uitkijktoren die uitzicht geeft over de hele tuin.

Botanische tuin, Aarhus Jutland

Moesgaardmuseum

Het Moesgaardmuseum is bijzonder. In het hypermoderne gebouw maak je op een interactieve wijze kennis met de prehistorie en de ontwikkeling van Aarhus: van Vikingnederzetting tot moderne stad. De evolutionaire ladder is hier uitgebeeld op de trap. Zeven verschillende mensensoorten kijken naar je als je naar beneden loopt. Van Lucy, de oudste mens ooit, gevonden in Ethiopië, tot de moderne mens uit de steentijd, gevonden in Denemarken. Vanaf het groene aflopende dakterras heb je een prachtig uitzicht over het Kattegat en het naastgelegen bos Moesgård Skov.

Moesgaard Museum, Aarhus Jutland

ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS is een van de belangrijkste en grootste kunstmusea van Noord-Europa. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen, zoals tijdelijke internationale kunstcollecties, maar ook een eigen collectie met kunst van de 19 eeuw tot het heden. Misschien wel het meest indrukwekkend is het grote kunstwerk The Boy van kunstenaar Ron Mueck. Op het dak van ARoS staat het Your Rainbow Panorama. Dit is een 150 meter lang pad. De complete cirkel heeft alle kleuren van de regenboog en geeft een 360 graden uitzicht over Aarhus.

ARoS Musem, Aarhus Jutland

Dokk1

Dokk1 is een groot cultuur- en multimediahuis. Het gebouw aan de haven herbergt onder andere een bibliotheek, een evenementenhal, indoor en outdoor speeltuinen en recreatie aan het water. Een bijzonder element in Dokk1 is de bronzen gong van zeven meter lang en 2,5 meter breed. De bel weegt bijna drie ton. Het leuke hieraan is dat kersverse ouders op de kraamafdeling van het Universitair Ziekenhuis van Aarhus de gong kunnen activeren. Zo hoort men in Dokk1, aan de andere kant van de stad, dat er een kindje is geboren.

Dokk1, Aarhus Jutland

Latijnse Wijk

Latinerkvarteret is een gezellige oude wijk, met steegjes en binnenpleinen omringd door prachtige huizen met kleurrijke gevels. Dwaal langs de boetiekjes, kunstwinkels en cafés. Stop zeker even bij Stiller's Coffee. Het interieur herinnert nog aan de geschiedenis en de sfeer van de oude chocoladefabriek. Het staat bekend als een van de beste Barrista's ter wereld. Ook een van de andere hippe cafés is een prima plek voor een pauze met het traditionele smørrebrød of een kanelsnurrer, een overheerlijk kaneelbroodje.

Latin Quarter Arrhus

Møllestien

Midden in Aarhus lijkt het alsof de tijd al jaren stil heeft gestaan. In het geplaveide straatje Møllestien staan gekleurde arbeiderswoningen uit de achttiende eeuw en deze worden nog steeds bewoond. Het straatje wordt door velen beschouwd als een van de mooiste van Aarhus.

Mollestien, Aarhus Jutland

Kasteel Marselisborg

Ten zuiden van Aarhus ligt het zomerverblijf van de koningin. Het kasteel is onderdeel van het Marselisborg-Mindepark en heeft prachtige tuinen in Engelse stijl. Wandel langs de vijvers, kunstwerken en de rozentuin. Vlakbij het kasteel (ongeveer 15 minuten lopen) ligt het Marselisborg Dyrehave, een hertenpark. In het park leeft een prachtige groep sikaherten, damherten en wilde zwijnen, die je van heel dichtbij kunt bekijken. Het park is omheind, maar je wandelt zelf tussen de dieren. Er zijn verschillende paden, informatieborden en een oud buskruithuis.

Hertenpark, Aarhus Jutland
Ballon!