Fredericia, Jutland

Fredericia De havenstad Fredericia is vernoemd naar Frederick III, die de stad in 1650 gesticht heeft. De stad heeft veel ‘hygge’, zoals alleen de Denen het gevoel van knusheid en gezelligheid, zo mooi in een woord kunnen omvatten. Je kunt er heerlijk eten en drinken in de vele restaurants en cafés, van Michelin-ster tot lokale specialiteiten. De stad ligt middenin in het grootste natuurpark van Denemarken, Lillebaelt genoemd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadhuis

Het voormalige stadhuis van Fredericia dateert uit 1860. Tijdens de oorlog van 1864 leed de stad flink onder de aanval van de Pruisen, maar het stadhuis bleef geheel intact en is in volle glorie te bewonderen. Het gebouw is echt een historisch juweeltje en een mooi voorbeeld van de Deense architectuur. In die periode lieten architecten zich inspireren door de rest van Europa en het stadhuis is dan ook een mix van Noord-Italiaanse, middeleeuwse en Byzantijnse stijlen.

Stadhuis, Fredericia

Stadsmuseum

Het Fredericia stadsmuseum is een plaatselijk museum. Hier kom je van alles te weten over de historische ontwikkeling van de stad vanaf het jaar van oprichting in 1650 en het gebied er omheen. De tentoonstellingen en collecties van het museum bestaan ​​voornamelijk uit objecten die de militaire, religieuze en zakelijke ontwikkeling van het gebied. Ze geven het dagelijkse leven van de stadsbevolking goed weer.

Stadsmuseum, Fredericia

De verdedigingswallen van Fredericia

Toen Fredericia in 1650 werd gesticht, werden er verdedigingswallen gebouwd, om de stad te beschermen tegen aanvallen. Het is een geheel van natuurlijke wallen met bastions en een gracht ervoor. Het complex is door de jaren heen goed bewaard gebleven, vooral omdat het minder kwetsbaar was dan een stenen muur. Tegenwoordig is het een compleet en interessant park. Wandel er doorheen en je zult kanonnen tegen komen die de wallen moesten versterken. Verder staan er nog een oude witte watertoren en gebouwen die gebruikt werden als magazijnen voor munitie. Er waren zes poorten om stad binnen te komen, waaronder de Danmarks Port en Prinsens Port. De laatste is de oudste en deze is nog steeds in gebruik.

Verdedigingswallen van Fredericia

Østerstrand

Voor wat ontspanning zoek je het Østerstrand op. Dit is het fijne zandstrand bij het centrum, dat ook erg geliefd is onder de lokale bevolking. Met mooie dagen is er veel bedrijvigheid en komen mensen samen voor ochtendyoga, een potje strandvolleybal of om een drankje te doen bij het café of om 's avonds om een kampvuur te zitten. Voor de kust ligt een ronde zwemsteiger waar je vanaf kunt springen. Het creëert ook meteen een soort natuurlijk zwembad in het midden.

Østerstrand, Fredericia

Madsby activiteitenpark

Een erg leuk park vol met activiteiten voor families met kinderen. Volg een parcours met de skelter, klim en klauter in de speeltuin, je kunt bootje varen en dieren, zoals lama's en geiten, aaien. Je kunt ook met een treintje mee naar het naastgelegen Den Historiske MiniBy. Dit is het miniatuurpark van Fredericia, zoals het er in 1849 uitzag met allemaal kleine vakwerkhuisjes. Een dag vol vermaak voor de kleinsten.

Madsby activiteitenpark, Fredericia

Lillebælt

De stad ligt direct aan het water "de Kleine Belt", midden in het gelijknamige natuurpark Lillebælt. Je kunt hier uitstekend vissen, windsurfen, suppen, snorkelen en varen. Het is ook een goede plek in Denemarken om walvissen te spotten. Rondom het water kun je uitstekend wandelen en fietsen. Neem een kijkje in Trelde Næs, een gebied van steile kleihellingen, bossen en een prachtig strand. Aan de overkant van het water, in Middelfahrt, kun je op 60 meter hoogte over de brug over de Lillebælt wandelen. Uiteraard gezekerd, want je loopt hoog boven de auto's en de trein.

Lillebælt, Fredericia
Ballon!