Vejle , Jutland

Vejle Direct aan de Vejle-fjord ligt deze gezellige stad op het schiereiland Jutland. Vejle is één van de grootste steden van Denemarken en beschrijft zich het beste als divers, eigentijds en gezellig. Moderne ontwikkelingen in de vorm van architectuur, kunst en cultuur staan hier centraal. Als tegenhanger word je in de omgeving van Vejle meegenomen naar het heidense Scandinavische verleden, dit in de vorm van grafheuvels en runenstenen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Binnenstad

Laat je verrassen door de combinatie van moderne architectuur, oude gebouwen en gezelligheid in de binnenstad van Vejle. Bekijk het oude stadhuis uit 1878 en kleine kerkjes om vervolgens langs de moderne rij huizen Bølgen te lopen. Deze zijn ontworpen als een golf in de zee. In het hart van het centrum staat het winkelcentrum Bryggen, met veel aantrekkelijke winkels en boetiekjes. Een andere hotspot voor leuke winkels, restaurants, cafés en gezelligheid is Vejle Midtpunkt. Dit wordt ook wel de Latijnse wijk genoemd, dankzij de fijne mediterraanse sfeer die hier hangt. Ieder jaar, van april tot oktober, hangen er kleurrijke paraplu's boven de winkelstraat, wat de wijk nog meer charme geeft.

Binnenstad, Vejle

Fjordenhus

Breng een bezoekje aan deze ware blikvanger in de haven. Het Fjordenhus is een opvallend staaltje architectuur aan het water, dat ontworpen is door de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Alleen de begane grond met enkele kunstwerken is vrij toegankelijk. Om het maximale uit je bezoek te halen is een rondleiding wel een aanrader. Een enthousiaste gids vertelt dan meer over de achtergrond en het idee van dit gebouw.

Fjordenhus, Vejle

Ecolarium

In kennis- en belevingscentrum het Ecolarium (Oekolariet in het Deens), leer je alles over de natuur, het milieu, duurzaamheid, energie en technologie. Je krijgt op een interactieve manier inzicht in hoe dingen werken en hoe de wereld beïnvloed wordt door de consumptie van de mens. Er is bijvoorbeeld een tentoonstelling die laat zien hoelang verschillende soorten plastic in de natuur blijven bestaan. Een simulator laat zien wat de volgende fases zijn als je het toilet hebt doorgetrokken. Niet alles is in het Engels uitgelegd, maar de toegang is gratis.

Ecolarium, Vejle

Musea

Bezoek het cultureel museum dat bestaat uit verschillende tentoonstellingen die samen de geschiedenis van Vejle vertellen. Zo is er een film over de katoenspinnerij, die ervoor zorgde dat Vejle op de industriële kaart werd gezet. Ben je meer geïnteresseerd in kunst, dan is het Vejle Art Museum een aanrader. De collectie van dit museum bestaat onder andere uit Deense schilderijen en sculpturen vanuit de klassieke schilderkunst tot aan het heden. Ook kun je er één van de mooiste Europese collecties van de grafische kunst bewonderen, waaronder circa vijftig werken van onze eigen Rembrandt. Voor kinderen is er een kunstspelletje om ze bezig en enthousiast te houden.

Musea, Vejle

Omgeving

Hertenbos Nørreskoven

Net buiten de stad ligt het bos Nørreskoven. Het staat bekend om grote beukenbomen uit het begin van de zestiende eeuw. Hier leven meerdere herten en andere (kleine) dieren bij elkaar. Het leuke is dat je heel dichtbij de herten kunt komen. Wandel of fiets door het bos om de dieren te zien en simpelweg te genieten van de rust die de natuur brengt.

Herten Nørreskoven, Vejle

Grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling

Op ongeveer twintig minuten rijden van Vejle ligt het dorpje Jelling. Hier ga je terug naar het ontstaan van Denemarken en de tijd van de Vikingen. Een wit kerkje en graveringen op runenstenen stammen uit de periode dat het christendom voet aan de grond kreeg in Denemarken. Deze runensteen wordt niet alleen beschouwd als de oudste verwijzing naar Christus in Scandinavië, maar ook als de geboorte van Denemarken. De runenstenen staan te midden van twee enorme grafheuvels van ongeveer elf meter hoog. Ook is er een museum, waar je op een interactieve manier meer leert over deze periode. Vanwege de historische waarde staat het geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling
Ballon!