Silkeborg, Jutland

Silkeborg, Jutland Midden in de mooie natuur en de meren van Jutland ligt de moderne stad Silkeborg. Of je nu houdt van cultuur of natuur, Silkeborg heeft voor ieder wat wils. Bezoek een museum in Silkeborg of de vroegere papierfabriek. Hjejles is de oudste, nog werkende stoomboot. Deze ligt klaar voor een boottocht door de omgeving. Trek erop uit in de regio en maak prachtige wandelingen door het heuvelachtige landschap, uitgestrekte bossen of bezoek een van de grote meren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stoomboot Hjejlen

Het icoon van de stad Silkeborg is de stoomboot Hjejlen die hier al sinds 1861 vaart. In de zomer kun je mee met een mooie tocht, bijvoorbeeld naar de berg Himmelbjerget en het stadje Laven. In de machinekamer zie je hoe de stoker de kolen in de ketel schept. Naast een rondvaart met de Hjejlen heeft het bedrijf nog meer historische (zeil)schepen voor mooie rondvaarten naar de meren rond Silkeborg.

Stoomboot Hjejlen, Silkeborg Jutland

Museum Silkeborg

Dit museum bestaat uit drie verschillende vestigingen, allen met een ander thema. De hoofdvestiging, Hovedgården, zit in een prachtig oud landhuis. Dit is zelfs het oudste gebouw van de stad. Een bijzonder weetje: delen van het museum zijn gebouwd met materialen van het kasteel van Silkeborg. Ga terug in de geschiedenis en bekijk vondsten uit de prehistorie en de ijzertijd. Ook kun je veel oude handwerken zien, zoals glas- en aardewerk uit dit gebied.

Museum Silkeborg hoofdvestiging, Silkeborg Jutland

Museum Silkeborg, papiermuseum

Het papiermuseum is het tweede deel van het museum. Silkeborg dankt haar welvaart voor een groot deel aan de voormalige papierfabrieken. Een aantal van deze fabrieken is bewaard gebleven en in een van hen is het papiermuseum gevestigd. Duik in de wereld van papier en zie hoe men vroeger het papier maakte, voor onder andere de Deense bankbiljetten. Je mag zelf ook een poging wagen om met de hand papier scheppen.

Museum Silkeborg papiermuseum, Silkeborg Jutland

Museum Silkeborg, Blicheregnen

Het derde en laatste deel van het museum is het Blicheregnen. Dit deel van het museum gaat om de belangrijke negentiende-eeuwse schrijver Steen Steensen Blicher en zijn leven. In zijn verhalen bleef hij dicht bij de realiteit en schreef hij over gewone mensen in dagelijkse situaties. Opvallend was dat Blicher zelf vaak deel uitmaakte van zijn verhalen. De verhalen waren vaak tragisch en gingen over het missen van geliefden.

Museum Silkeborg schrijver Steensen Blicher

AQUA Aquarium & Wildlife Park

Erg leuk is het grote ontdekkingscentrum AQUA Aquarium & Wildlife park in Silkeborg. In het grote zoetwateraquarium zie je diverse grote vissoorten. Op vaste tijden voederen de dierenverzorgers de Deense zoogdieren en vogels. Ze vertellen je graag over deze dieren en hun karakters. Je kunt hier het wildernispad lopen en voor de kinderen is er een grote speeltuin en ook nog een waterspeeltuin.

AQUA Aquarium & Wildlife Park, Silkeborg Jutland

Art Centre Silkeborg Bad

Silkeborg Bad is de oudste watervoorziening in de stad. Het werd tussen 1883 en 1983 gebruikt. Tegenwoordig is hier het Art Center gevestigd. In het museum kun je wisselende tentoonstellingen, van zowel Deense als internationale kunstenaars, bekijken. In het park dat bij het museum hoort is een mooie sculpturencollectie opgesteld. Het museum biedt een mooi contrast tussen het oude gebouw en de moderne tentoonstellingen.

Art Centre Silkeborg Bad, Silkeborg Jutland

Bunkermuseum

Een museum over bunkers is natuurlijk gevestigd in een bunker. Twee kamers zijn omgebouwd tot museum, waar je van alles te weten komt over dit Duitse, militaire hoofdkwartier in de Tweede Wereldoorlog. Je ziet er verder een grote collectie wapens, uniformen, kaarten, documenten en foto’s uit de omgeving van tijdens en na de bezetting. Tijdens een rondleiding wordt er veel verteld over deze tijd.

Bunkermuseum, Silkeborg Jutland

Ruïnes Kasteel Silkeborg

De geschiedenis van Silkeborg gaat terug naar de tijd dat het kasteel gebouwd werd. In 1385 was dit nog een eenvoudig houten gebouw. Dit werd later vervangen door een moderner stenen gebouw en binnenplaats. Helaas is het door verschillende oorlogen zwaar beschadigd en is er nu alleen nog maar een ruïne over. Op een maquette bij de ruïne kun je zien hoe kasteel Silkeborg er destijds uit heeft gezien.

Ruïnes Kasteel Silkeborg, Silkeborg Jutland

Omgeving

Het Almindsø-meer

In de buurt van Silkeborg zijn verschillende meren te vinden. Een van de schoonste meren waar je heerlijk kunt zwemmen is het Almindsø meer. Aan het meer zijn twee stranden, het Østre en Vestre Søbad. Hier kun je heerlijk vertoeven in de zomermaanden. Het meer is rijk aan bijzondere onderwaterplanten en waterdieren. Je kunt het meer rondwandelen. Een route van ongeveer vier kilometer lang, stop onderweg beslist even bij het uitkijkpunt Kroghs Bænk voor het uitzicht.

Meer Almindsø, Silkeborg Jutland

Spoorweg Byrup-Vrads

Ten zuiden van Silkeborg ligt het plaatsje Byrup, bekend vanwege de oude trein. Hiermee rijd je een stuk van de voormalige Horsens-Silkeborg spoorlijn, namelijk van Byrup naar Vrads. Deze rit van ongeveer vijf kilometer neemt je mee langs prachtige meren en de ongerepte natuur van dit gebied. Het wordt ook wel een van de mooiste treinritten van Denemarken genoemd. Het oude stationsgebouw is de moeite waard om te bezoeken en dat is niet alleen vanwege het café.

Spoorweg Bryrup-Vrads, Silkeborg Jutland

Himmelbjerget

Als je een van de mooiste uitzichten van Denemarken wil hebben, dan moet je naar de top van de Himmelbjerget gaan. Deze "berg" van 147 meter hoog, wordt ook wel Sky Mountain genoemd. Op de top kijk je uit over de meren en de bossen rondom Silkeborg. De klim wordt beloond met een speeltuintje en restaurant. Tip: vanuit Silkeborg kun je met de rondvaartboot naar de voet van de berg en daarna wandel je verder naar boven.

Berg, Himmelbjerget, Silkeborg Jutland
Ballon!