Frederikshavn, Jutland

Palmenstrand bij Frederikshavn In dit kleine havenstadje is verrassend veel te beleven. Reis je met de boot vanuit Noorwegen of Zweden naar Denemarken? Dan is de kans groot dat je in Frederikshavn aankomt. Hier een nachtje verblijven is zeker geen straf. Slenter door de winkelstraat en neem een kijkje bij de kruittoren en de kerk in de haven. Langs de kust liggen Bangsbo en Sæby met een bunkermuseum, een renaissance landhuis en diverse andere musea. Even bijkomen van alles? Daarvoor ga je naar het palmenstrand, een heerlijk zandstrand bij de Frederikshavn.

Bezienswaardigheden & activiteiten:

Wat is er te doen in Frederikshavn

De veerboten uit Göteborg en Oslo arriveren hier in de haven, maar wist je dat Frederikshavn zeker leuk is om een middagje te blijven hangen? Het centrum is gezellig, met winkels en cafés én er is een breed zandstrand, compleet met palmbomen. Het noordelijkste puntje van Jutland is nagemaakt in de vorm van een 71 meter hoog uitkijkplatform Pikkerbakken. Je kunt dit met de auto bereiken, maar overweeg ook de wandeling vanaf café Møllehuset. Dit eclectische café is een aanrader. Naast een leuke high tea, lunch of kopje koffie met gebak is het een keramiekstudio en kleine bierbrouwerij. Dat allemaal in een oude boerderij vlak aan zee. Wil je het nog hogerop zoeken, beklim dan de uitkijktoren Cloostårnet van maar liefst 160 meter hoog.

Uitzicht op Frederikshavn

Bangsbo Fort en Bunkermuseum

Het is een reusachtig gebied met 70 bunkers, allemaal aangelegd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Een aantal bunkers is toegankelijk en zelfs deels ingericht om je een goed beeld te geven van het gebruik. Er is een 'luxe' bunker van de commandant, maar ook een ruimte waar alle soldaten in kleine bedden moesten slapen. De oorlogsverhalen worden hier met een film en informatieborden verteld. Drie grote kanonnen maken het terrein compleet. Je kunt alle tijd nemen om over het grote complex te lopen. Wil je er echt alles over weten, boek dan een toer met een gids.

Bangsbo Fort bij Frederikshavn

Kystmusea Noord-Jutland

Er zijn vier kustmusea in Noord-Jutland, waarvan drie vlak bij Frederikshavn liggen. Het Bangsbo Fort is er eentje van. Niet ver hier vandaan ligt de tweede: Bangsbo Kystmuseet. Deze ligt in een oude middeleeuwse boerderij. In de verschillende gebouwen zie je niet alleen hoe men in die tijd leefde, ook is er een uniek schip uit de twaalfde eeuw tentoongesteld. Je kunt verder lopen naar de Bangsbo Botanische tuin, met een speeltuin en hertenpark. Het derde Kystmuseum ligt in Saeby, ten zuiden van Bangsbo. Het is gevestigd in een oud koopmanshuis van Consul Ørum. In dit zestiende-eeuwse vakwerkhuis is zelfs een oud klaslokaal ingericht. Een klein weetje: de kruittoren in Frederikshavn is ook onderdeel van de kustmusea in Jutland.

Kystmusea Noord-Jutland

Omgeving

Sæby

Dit havenplaatsje ligt ten zuiden van Frederikshavn en is zeker de moeite waard om even te bekijken. In het gezellige centrum staan nog veel oude houten huizen, leuke winkels en restaurants. Dwaal rond en ga op zoek naar de oude watermolen en de glasblazerij. Net buiten het centrum ligt een oud herenhuis uit de renaissance: Sæbygård. Neem ook een kijkje in de vissershaven, tegenwoordig ook jachthaven. Naast leuke cafés is dit de plek om gerookte vis te kopen. Aan het einde van de pier staat het standbeeld 'de dame van de zee'. Een mooi vlonderpad leidt langs de kust naar de stranden ten zuiden van Sæby. De goed bewaard gebleven houten huizen zijn de trots van Sæby, ze hebben deze zelfs in het klein nagebouwd in het miniatuurpark Minibyen

Sæby

Hirsholmene

Op zo'n zeven kilometer van Frederikshavn liggen deze tien eilanden. Tot in de negentiende eeuw werden de eilanden actief bewoond, tegenwoordig zijn het vooral toeristen die hier een huisje huren. Maar geen wonder, want de eilanden zijn uitgeroepen tot natuurreservaat. Je kunt het grootste eiland Hirsholmene bezoeken, op de meeste dagen gaat er een klein bootje naar de eilanden. Ontdek het eiland via het wandelpad naar de observatiehut waar je vogels kunt spotten. Beschermde vogelsoorten op het eiland zijn sternen en kapmeeuwen.

Hirsholmene
Ballon!