Bohuslän, Skåne

Bohuslän, Skåne Bohuslän is een kustgebied ten noorden van Göteborg, grenzend aan Noorwegen en bezaaid met vele eilandjes. Stap op de boot naar een van deze eilanden en ontdek de prachtige natuur. Bezoek het eiland van de royals, Marstrand, of verken het eiland Kosteröarna, prachtig gelegen in het Nationale Park Kosterhavet. Wandel door de ontelbare idyllische kustplaatsjes en geniet van heerlijke verse vis bij Lysekil of Smögen aan de Smögenbrygan. Met de vele gekleurde pakhuizen is deze plaats niet te missen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eiland Marstrand

Start met het eiland Marstrand, een populair eiland bij beroemdheden en royals. Koning Oscar II liet hier zijn zomerhuis bouwen aan het einde van de negentiende eeuw. Nu is dit zomerhuis een belangrijke bezienswaardigheid en een mooi hotel geworden. Ook de vuurtoren en het fort Carlstens Fästnings zijn een bezoek waard. Fort Carlstens is prachtig gelegen bij de haven. Stap op de boot naar het eiland. Marstrand is geheel autovrij, er zijn daarom genoeg mogelijkheden om lekker te wandelen.

Eiland Marstrand, Bohuslän

Eiland Tjörn

Vanuit Stenungsund hoef je alleen een grote brug over te rijden en dan sta je op het eiland Tjörn. Dit is een geliefd eiland bij kunstenaars vanwege het schitterende landschap. Ga op zoek naar de sculpturen bij Pilane of duik in de wereld van de aquarellen in het aquarelmuseum. Ook wandelen en fietsen is hier uitstekend te doen voor jong en oud. Er lopen meerdere mooie routes in verschillende moeilijkheidsgradaties. De groene fietsborden helpen je de juiste weg te vinden rond het eiland. Neem de fiets mee op de boot naar de eilanden Dyrön of Härön en verken ook deze eilanden.

Eiland Tjörn, Bohuslän

Lysekil

In een ruig en rotsachtig gebied in het midden van de Bohunslän ligt het vissersplaatsje Lysekil. Wandel door het oude centrum, genaamd Gamlestan, met de prachtige historische gebouwen. Klim naar de top van de heuvel en bekijk de Lysekil kerk die een prachtig uitzicht geeft over de stad. Of verken de onderwaterwereld in het aquarium Havets Hus. Wandel langs rode granieten kliffen en geniet van de vergezichten en de heerlijke zeelucht. Pak de kajak en ga op avontuur voor de kust van Lysekil.

Lysekil, Bohuslän

Eiland Smögen

Verbonden met een brug naar het vasteland is Smögen nog steeds een echte vissersstad. Een populair eiland bij toeristen met name vanwege de prachtige gekleurde pakhuizen langs de Smögenbrygan. Smögen wordt ook wel het Zweedse Saint Tropez genoemd. Je kunt langs de haven wandelen en genieten van verse vis in een van de vele restaurants. Of ga mee op excursie met een vissersboot en vang zelf verse vis. Pak de boot vanuit Smögen naar het eiland Hållö, waar de oudste vuurtoren van Bohuslän staat. Een prachtig eiland om vogels te spotten en te wandelen.

Eiland Smögen, Bohuslän

Fjällbacka

Het vissersdorpje Fjällbacka is met name bekend vanwege de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. In haar misdaadverhaal was dit dorp het uitgangspunt. Loop een uitgestippelde route langs de bekende plekken van de verhalen, in werkelijkheid een veel liefelijker dorp. Of wandel langs de kade en geniet van de kust en de prachtige uitzichtpunten. Breng een bezoek aan Kungsklyftan bovenop de berg Vetteberget aan de rand van Fjällbacka. Op deze plek splitst de berg zich in Stora en Lilla wat een bijzonder beeld geeft, hier loopt ook een mooi wandelpad.

Fjällbacka, Bohuslän

Eilanden Väderöarna

De Väderöarna eilanden liggen het meest westelijk van Zweden af, ook wel de weereilanden genoemd. Stap op de Fjällbacka veerboot vanaf Strömstad naar de eilanden toe en kom aan op het gelijknamige grootste eiland Väderöarna. Er zijn veel sporen uit de oude scheepvaart terug te vinden op het eiland, met name rotstekeningen. Maak een mooie excursie per boot naar een van de grootste zeehondenkolonies van dit gebied en bekijk ook de diverse vogelsoorten op Väderöarna. Ga je liever zelf op pad, pak dan de kajak en vaar tussen de vele kleine eilandjes door en geniet van de prachtige natuur.

Eilanden Väderöarna, Bohuslän

Kosterhavet Nationaal Park

Dit bijzondere Nationale Zeepark ligt aan de noordkant van het Bohunslän gebied. Meer dan 99 procent van dit Nationale Park ligt onder water. Ga snorkelen en bekijk het helderblauwe water en de unieke flora en fauna door je duikbril. Hier is het enige koraalrif van Zweden te vinden. Zie je het park liever vanaf een boot, ook dat is mogelijk. Spot zeehonden of ga op pad met lokale vissers om langoustine en kreeft te vangen. In Strömstad is het bezoekerscentrum van Kosterhavet Nationaal Park te vinden.

Kosterhavet Nationaal Park, Bohuslän

Eiland Kosteröarna

Aan de noordkant van het Kosterhavet Nationaal Park ligt het grote eiland Kosteröarna, per veerboot vanuit Strömstad te bereiken. Dit autovrije eiland heeft allerlei wandel- en fietsroutes. Er is een wandelkaart van het eiland met een aantal gemarkeerde routes die over het algemeen rond de vier kilometer lang zijn. Ga langs de kleine vissersdorpjes door het natuurreservaat en geniet van de schitterende vergezichten over de zee en de vele eilanden in de omgeving. Of huur een kajak en verken het gebied vanaf het water. Ook zwemmen en snorkelen kan hier uitstekend gedaan worden.

Eiland Kosteröarna, Bohuslän
Ballon!