Køge, Seeland

Køge, Seeland De stad Køge heeft een middeleeuwse binnenstad waar de straten met keien zijn geplaveid. Op het marktplein Tovet staan veel gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Twee keer per week is er op dit plein een markt, waar je lekkere lokale producten kunt kopen. Denk aan Deense broodjes, kazen en andere verse producten. Verder zijn er tal van musea, kerken en een prachtig oud kasteel. Geniet van de zon op een van de zandstranden in de baai van Køge of maak een uitstapje naar Kopenhagen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Begin je stadswandeling bij het oude raadhuis op de hoek van het Tovetplein. Dit paleis uit de de zestiende eeuw heeft nog veel details van de renaissance. Het is gerenoveerd, maar levert mooie plaatjes op met de okergele gevel en de rode dakpannen. Slenter dan verder door de kerkstraat op zoek naar het oudste huis van de stad. Det Gamle Hus is een oud vakwerkhuis. Wandel je verder dan kom je langs de kerk van Køge. Deze bakstenen Sint-Nicolaaskerk is een eerbetoon aan de patroonheilige van de zeelieden. Het diende jarenlang als vuurtoren. Je kunt de toren beklimmen, waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt op de stad en de baai.

centrum, Køge, Seeland

Kasteel Vallø

Op een paar kilometer van Køge ligt Kasteel Vallø in een prachtige tuin. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw en is aan het einde van de negentiende eeuw gerenoveerd. Vandaag de dag wordt het kasteel nog steeds bewoond en hierdoor kun je het niet van binnen bezichtigen. Toch is het de moeite van een bezoek wel waard. Het kasteel ligt erg mooi en je kunt zeker even wandelen door de grote tuin.

Kasteel Vallø, Køge

Køge museum

Het museum is gevestigd in een oud herenhuis uit de zeventiende eeuw. Er zijn verschillende tentoonstellingen, bijvoorbeeld over de ondergang van het oude Deense oorlogsschip de Danneborge. Je kunt ook terug in de tijd naar de oude Vikingen, bekijk oude graven uit vierduizend voor Christus en je kunt er de grootste, zeventiende eeuwse, zilveren munt voorraad van Denemarken zien. Bij het museum is een café en voor de kinderen een speeltuin.

Køge museum, Seeland

KØS museum

In het Køs kunstmuseum staat kunst in publieke ruimtes centraal. Je ziet vooral de aanloop van een kunstenaar naar een bepaald werk toe. Je ziet dus de krabbels, schetsen en aantekeningen. Heel mooi om zo’n kunstzinnig proces te zien. Onderdeel van de tentoonstelling is het gipsmodel van de kleine zeemeermin die nu in de haven van Kopenhagen staat.

KØS museum, Køge

Braunstein

Deze oude whiskystokerij van de Braunstein broers is zeker een bezoek waard. Tijdens je bezoek zie je niet alleen hoe de whiskey geproduceerd wordt, maar je gaat op in de geuren. Natuurlijk hoort er ook een proeverij bij een rondleiding, er zijn verschillende tours beschikbaar. Neem aansluitend nog een kijkje in de winkel, een leuke plek voor een souvenir.

Braunstein, Køge, Seeland

Køge Miniby

Wil je weten hoe Køge er in de negentiende eeuw uit zag? In Køge Miniby hebben ze een exacte replica van de stad nagebouwd zoals deze er toen uit zag, wel als schaalmodel uiteraard. Neem een kijkje in het authentieke stadje. Er wordt nog steeds aan gewerkt, dus je kunt ook het proces volgen.

Køge Miniby, miniatuurstad

Omgeving

Kopenhagen

Spring op de fiets in deze fietsvriendelijke stad en verken alle leuke plekjes van de stad, dat doen de bewoners immers ook. Er zijn meerdere koninklijke paleizen te bezichtigen en er is een museum met de grootste collectie islamitische kunst van Scandinavië. Parkeer je fiets bij Nyhavn, een straat met vrolijk gekleurde huizen en stap in een oude boot om de stad eens van een ander oogpunt te zien. Wil je liever shoppen? Dan is dit de juiste stad voor jou, van hip tot klassiek, er is van alles te vinden. En vergeet ook niet om naar de zeemeermin op de rots te fietsen, is deze leuk genoeg voor een selfie?

Køge, Seeland

Roskilde

Zeg je Roskilde, dan zeg je het Roskilde rockfestival. Er is hier zelfs een museum voor opgericht, waar je van alles over dit muziekfestival kunt vinden. Verder is hier een skatepark en zijn er hippe containers die als muziekstudio worden gebruikt. De kathedraal van Roskilde staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en de haven met nagebouwde Vikingschepen neemt je mee naar een tijd van ruige zee en lange baarden.

Køge, Seeland

Stevns Klint

Dit is een vijftien kilometer lange kuststrook van krijtrotsen die van veertig meter steil naar beneden de zee in duiken. Je kunt de kust vanaf boven bewonderen, maar beneden is het ook echt de moeite waard. Er liggen kleine stranden met grote witte kiezels, de rotsen staan als een witte muur achter je en het blauwe water lonkt uitdagend. Maar vóórdat je hier bent, moet je eerst een hele lange houten trap af. En als je naar beneden gaat, dan moet je ook ooit weer omhoog. Je kunt hier in de omgeving ook prachtig fietsen en lange wandelingen maken, onder andere langs de vuurtoren Stevns Fyr en andere mooie uitzichtpunten.

Køge, Seeland
Ballon!