Roskilde, Seeland

Roskilde, Seeland In Roskilde hebben zowel Vikingen als vorsten hun sporen nagelaten. Het stadje aan het Roskildefjord was meerdere eeuwen de hoofdstad van Denemarken. In die periode werd de kathedraal aangewezen als officiële koninklijke begraafplaats. In het uit rode bakstenen opgetrokken gebouw bekijk je tientallen rijkelijk versierde praalgraven. De vondsten uit de tijd van de Vikingen, die meer dan duizend jaar geleden de Deense kusten onveilig maakten, vind je in het Vikingschipmuseum. Hier bekijk je gerestaureerde schepen, leer je hoe deze werden gebouwd én kun je zelf een boottocht maken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Roskilde

De kathedraal van rode bakstenen staat middenin het stadscentrum aan een gezellig plein. De bouwstijl van dit imposante bouwwerk is voornamelijk romaans en gotisch. Begin 1400 werd de kathedraal van Roskilde aangewezen als de officiële begraafplaats van het Deense koningshuis. Sindsdien krijgen alle koningen en koninginnen van Denemarken hier hun laatste rustplaats. Binnen trekken de bronzen deuren, unieke klokken, imposante pilaren en natuurlijk de tientallen rijkelijk versierde sarcofagen de aandacht. Om ruimte te maken voor de graftombes, waarvan de teller al op 39 staat, zijn in de loop der eeuwen talloze nieuwe kapelletjes toegevoegd.

Kathedraal, Roskilde

Oude binnenstad

Het is altijd leuk om door het oude centrum van een stadje te dwalen en je te verbazen over unieke bezienswaardigheden of om gewoon de sfeer te proeven op een terrasje in het centrum. Het bruisende hart van Roskilde is het oude Marktplein. Hier staat de kathedraal van Roskilde aan, maar het plein wordt door nog meer mooie panden omringd, zoals het stadhuis, diverse herenhuizen en een oude kerktoren die je kunt beklimmen. Ook staat hier het voormalig bisschoppelijk paleis uit de achttiende eeuw, tegenwoordig zit hier het kunstmuseum van de stad. Een paar straten verderop zit een authentieke kruidenierswinkel. Hier stap je zo 100 jaar terug in de tijd. Het is niet alleen een winkel, het is ook een museum over het leven van een koopman (en andere ambachtslieden) uit de vorige eeuw.

Roskilde, Seeland

Klooster van Roskilde

In de late middeleeuwen was het een klooster en in de zestiende eeuw werd het verbouwd tot landhuis. Dat is ook de reden dat het klooster zo goed bewaard is gebleven, zelfs zo goed dat er tegenwoordig nog appartementen in zitten (kloosterhuisvesting voor pensionado's). Toch kun je dit majestueuze gebouw bezoeken, vooral in de zomermaanden en met Pasen. De rondleiding neemt je mee door onder andere de Ridderzaal, de kloosterkerk en bij goed weer ook de kloostertuin. Reserveren is wel aan te raden, want de tours gaan niet de hele dag door.

Klooster, Roskilde, Seeland

Vikingschipmuseum

Meer dan duizend jaar geleden maakten de Vikingen de kusten van Noord-Europa onveilig. In het Vikingschipmuseum in Roskilde zie je maar liefst vijf gerestaureerde Vikingschepen uit de elfde eeuw. Uit vrees voor een vijandige aanval werden de schepen volgeladen met stenen en in een fjord buiten Roskilde tot zinken gebracht. De scheepswrakken werden in 1962 boven water gehaald, mooi gerestaureerd en zijn nu voor jou te bewonderen. Daarnaast leer je in het museum meer over de cultuur en leefwijze van de Vikingen. Het museum heeft een scheepswerf waar je kunt zien hoe de schepen vroeger gebouwd werden. Wil je zelf ervaren hoe het was om op een Vikingschip te varen? In de zomermaanden zijn er tochten waarbij je met een Vikingschip de haven uitvaart (reserveren is noodzakelijk).

Vikingschipmuseum, Roskilde

Museum Ragnarock

Liefhebbers van muziek zullen zich in dit museum uitstekend vermaken. Het museum trekt door de bijzondere vorm al direct de aandacht. Binnen wacht een interactieve tentoonstelling over rockmuziek, popmuziek en jeugdcultuur. Hier kom je meer te weten over muziekstijlen, van de Rock-'n-Roll uit de jaren vijftig tot de popcultuur uit de jaren tachtig en de hiphop en techno muziek van nu. Er komen veel Deense artiesten aan bod, dus misschien ontdek je nog wel een leuke artiest of je nieuwe favoriete liedje! Het museum ligt bovendien vlak bij de plek waar elke zomer het rockfestival van Roskilde wordt gehouden. Dit is het grootste rockfestival van Noord-Europa.

Museum Ragnarock, Roskilde

Roskildefjord

Het stadje ligt aan de gelijknamige Roskildefjord, een zeearm die in vroeger tijden al gebruikt werd als verdedigingswerk en voor de handel. Dat het gebied al ver voor de tijd van de Vikingen bewoond was vertellen de overblijfselen die je rond deze fjord aantreft, oude ruïnes van hutten die door vissers gebruikt werden. Onder water liggen nog meer scheepswrakken, dan de vijf Vikingschepen die er uitgevist zijn en in het Vikingmuseum tentoongesteld staan. Maak een boottocht over de fjord, of ga zelf op pad in een bootje of kajak. In deze natuurlijke haven liggen veel eilandjes die ook leuk zijn om te ontdekken. Aan deze fjord liggen ook meerdere strandjes, waar je een verkoelende duik kunt nemen op een warme zomerdag.

Roskilde, Seeland

Omgeving

Openluchtmuseum

‘Het legendarische land’ ofwel Sagnlandet Lejre in het Deens is het openluchtmuseum net buiten Roskilde. Hier komen meerdere eeuwen Deense geschiedenis samen. Bekijk hier een indrukwekkende verzameling nagebouwde huizen uit de steentijd, ijzertijd en de tijd van de Vikingen. Ook zijn er een nagebootste Vikingmarkt en een boerderij uit de achttiende eeuw. In de zomermaanden worden de huizen bewoond door vrijwilligers die zich voordoen als authentieke bewoners. Zij vertellen je graag meer over de geschiedenis van ‘hun’ tijdperk. Ook worden er in die periode diverse workshops gehouden. Het openluchtmuseum is daardoor een leuke en leerzame bezienswaardigheid.

Openluchtmuseum, Sagnlandet Lejre, Seeland

Vikingfort Trelleborg

Wil je meer weten over hoe de Vikingen woonden? Bezoek dan het fort Trelleborg. Dit ligt in de buurt van Slagelse, op een uurtje rijden van Roskilde. De Vikingvesting werd rond 980 na Christus gebouwd door koning Harald Blauwtand en is goed bewaard gebleven. In het bijbehorende museum geven maquettes en archeologische vondsten een goed beeld van de geschiedenis van het fort en hoe het dagelijks leven er zo’n duizend jaar geleden uitzag. De restanten van het fort liggen in een mooi stuk natuur en behoren tot een van de best bewaarde vondsten uit de Vikingtijd in Denemarken. Het museum heeft daarnaast het enige Vikingschild dat in Denemarken is teruggevonden. Om de geschiedenis tot leven te brengen, wordt in Trelleborg elk jaar in juli een groots Vikingfestival georganiseerd.

Vikingfort Trelleborg, Seeland
Ballon!