Møn, Seeland

Møn, Seeland Als je van natuur en het rustige eilandleven houdt, mag je Møn tijdens een rondreis door Denemarken absoluut niet overslaan. Dit kleine eiland heeft namelijk een van de mooiste stukken natuur van het hele land: de spierwitte krijtrotsen van Møns Klint. Niet voor niets riep Unesco het eiland uit tot biosfeerreservaat. Maak een wandeling over het kiezelstrand onder de hoge kliffen. Het eiland Møn is bovendien een Dark Sky Park waardoor je op heldere avonden van de indrukwekkende sterrenhemel kunt genieten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Krijtrotsen Møns Klint

Dit is zonder twijfel de grootste bezienswaardigheid van het eiland Møn en een prachtig stukje natuur in Denemarken. De spierwitte krijtrotsen zijn enorm hoog en imponerend. Vanaf de parkeerplaats loopt een lange trap naar het strand. De zee rondom de acht kilometer lange rotswand heeft een felblauwe kleur die je in dit deel van Europa niet snel verwacht. Maak een mooie wandeling over het strand waarbij je tegen de grillige witte wanden opkijkt. Met een beetje geluk spot je zelfs een zeehond. Bij warm weer kun je hier zwemmen, al zijn waterschoenen of slippers dan wel aan te raden vanwege de kiezels. Ook bovenaan de krijtrotsen is het mooi wandelen. Het hoogste punt van de kliffen is Dronningestolen.

Møns Klint, Møn

GeoCenter

Je begint een bezoek aan de krijtrotsen van Møns Klint het beste door vooraf even binnen te lopen bij het GeoCenter. Hier leer je namelijk meer over de ontstaansgeschiedenis van dit natuurspektakel. Zo’n zeventig miljoen jaar geleden was dit hele gebied een tropische zee met schelpdieren en koraal. Deze schelpen vormden een krijtlaagje op de zeebodem. In de laatste ijstijd duwde een gletsjer de dikke laag krijt omhoog, waardoor de steile kliffen van Møns Klint ontstonden. Op het kiezelstrand onder de krijtrotsen kun je nog altijd fossielen van allerlei prehistorische diertjes vinden. In het GeoCenter zie je hier voorbeelden van, zodat je tijdens een wandeling over het strand weet waar je op moet letten.

GeoCenter, Møn, Seeland

Sterren kijken

Op het eiland Møn kun je uitstekend sterren kijken. Door de ligging aan de Oostzee en doordat het eiland relatief dunbevolkt is, is dit de donkerste plek van heel Denemarken. Het eiland is zelfs officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park, een eer die slechts enkele plaatsen ter wereld hebben. Dit houdt in dat het eiland speciale maatregelen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat lichtvervuiling ’s nachts zoveel mogelijk wordt beperkt. Hierdoor kun je op heldere nachten, zelfs als je geen telescoop of bijzondere kennis van het heelal hebt, genieten van een prachtige sterrenhemel.

Sterren kijken, Møn, Seeland

Slot Liselund

Dit mooie landhuis werd aan het eind van de achttiende eeuw door een Franse edelman gebouwd. Hij deed Slot Liselund cadeau aan zijn vrouw en vernoemde het ook naar haar. Om het slot ligt een mooi aangelegd park waar je fijn kunt wandelen. Een bezoek aan het park is gratis. Slot Liselund ligt vlakbij de krijtrotsen van Møns Klint. Deze twee bezienswaardigheden zijn dus prima te combineren.

Slot Liselund, Møn

Hunebedden

Hoewel Møn een relatief klein eiland is, vind je hier verrassend veel hunebedden. Tijdens een rondrit over het eiland kun je langs de weg paaltjes spotten met daarop het pictogram van een hunebed. Dit markeert meestal een kleine parkeerplaats, vanaf waar een pad naar de grafheuvel leidt. Sommige van de prehistorische grafheuvels zijn zelfs van binnen te bekijken, zoals Klekkende Høj en Kong Asgers Høj. Deze laatste is de grootste hunebed van Møn. Beide hunebedden liggen vlakbij het plaatsje Sprove. Een handige tip is om een zaklamp mee te nemen en niet je beste kleren aan te trekken, want soms moet je flink bukken of door een smalle gang lopen om de hunebedden van binnen te bewonderen.

Hunebedden, Møn

Stege

Het kleine plaatsje Stege is het grootste stadje van het eiland Møn en een goed uitgangspunt om het eiland te verkennen. Koop een kaneelbroodje bij de lokale bakker en slenter vervolgens langs mooi gekleurde vakwerkhuizen, leuke pleintjes en een aantal winkels. In één van de mooie panden is een museum over de geschiedenis van het eiland. Ben je een echte zoetekauw? Neem dan beslist een kijkje in de snoepfabriek Møn Bolcher, vernoemd naar een typisch Deens snoepje. Tijdens een rondleiding kun je hier zelfs je eigen lolly maken. Aan het einde van de tour kun je in de snoepwinkel een zak snoepjes uitzoeken als souvenir voor thuis of om onderweg nog verder te genieten van al dat lekkers.

Stege, Møn

Klintholm Havn

De grootste bezienswaardigheid in dit plaatsje is de kleine haven. Vanuit hier vertrekken boten naar de Oostzee en Baltische Zee. In de zomer kun je aan boord gaan van een zeilboot voor een tocht langs de prachtige witte krijtrotsen. Het plaatselijke havenhuisje heeft een bar met allerlei interessante voorwerpen aan de muur. Nieuwsgierig naar de verhalen hierachter? Vraag het gerust aan de barman. Zoek je een strand om even uit te waaien of om even te af te koelen op een warme zomerdag? Rondom het plaatsje ligt een aantal stranden.

Klintholm Havn, Møn

Eilanden Bogø en Nyord

Het eiland Nyord, ten noorden van Møn, bereik je via een brug. Het is vooral een vogelreservaat en er ligt een dorpje, het pittoreske plaatsje Nyord. Voordat je het dorp bereikt kom je langs een oude uitkijktoren. Het plaatsje zelf heeft een kleine vissershaven en een paar restaurantjes. Ten westen van Møn ligt het eilandje Bogø, dat je eveneens via een brug bereikt. Het eiland is vooral bekend vanwege de vele hunebedden. Op het hoogste punt van het eiland prijkt een windmolen. Tijdens je rit over het eiland kom je door pittoreske dorpjes en de grootste plaats op het eiland Bogø By.

Eilanden Bogø en Nyord, Seeland
Ballon!